Kur'an-ı Kerim'de, Kadir Suresi'nde de bahsedilen Kadir Gecesi Müslümanlar tarafından araştırılıyor. Peki, Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi Ramazan'ın hangi gecesi? Kadir Gecesi'nin önemi nedir?
Kadir Gecesi: İslam dininin inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail isimli melek aracılığı ile birlikte Peygamber Hz. Muhammed'e vahyedilmeye başlanmış olduğu gecedir. Tarihsel olarak Ramazan ayının son günlerinde yer alır. Kur'an'da 'bin aydan daha hayırlı' olduğu ifade edilmiştir.
Kadir Gecesi'nden, İslamiyet'in Mekke döneminde inen ve Kur'an'ın 97. suresi olan beş ayetlik Kadir Suresi'nde ifade edilir. Bu surede, Kur’an’ın indirilmiş olduğu Kadir Gecesi'nden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir, 'azamet' ve 'şeref' anlamlarına karşılık gelmektedir.
İslam inancına göre Allah Kur'an'da, Kur’an’ı Kadir Gecesi'nde indirmiş olduğunu ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirmiştir. Bakara Suresi'nin 185. ayetinde de Kur’an’ın Ramazan ayında indirilmiş olduğu beyan edildiği için Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının içinde bulunduğu bu şekilde anlaşılmaktadır.
Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Halk arasında yaygın olarak bilinen anlayışla alakalı olarak Ramazan'ın 27. gecesi olduğuna dair kesin bir delil de yoktur. Kadir Gecesi ile ilgili hadislere bakıldığında İslam peygamberi Muhammed'in Müslümanlara tavsiyesi, Kadir Gecesi'ni Ramazan'ın son 10 gününde ve özellikle de tek gecelerinde aramaları şeklinde olmuştur. Bu konuyla ilgili detayları yukarıda belirtilen haberimizde bulabilirsiniz.
Kur'ân-ı Kerîm okumak - tevbe istiğfar etmek - salat u selam getirmek - hamd etmek ve şükür halinde bulunmak.
Allah’ı çokça zikretmek - sadaka vermek
Ramazanın her gecesini kadir gecesi bilerek hareket edilirse kadir gecesine rastlanmış olur. her gün en az şu ibadetler yapılırsa hayrı yüksektir.
Gece herhangi bir namaz kılarken zamm-ı sure olarak veya namaz dışında kadir sûresini okumak.
Şu duayı okumalı: (allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî.)
Birkaç sayfa kur'an-ı kerim okumalı.
İlmihalden birkaç sayfa okumalı.
Az da olsa islâmiyet’i doğru yayan kuruluşlara yardım yapmalı veya sadaka vermeli.
Gece seher vakti, iki rekât namaz kılıp, silsile-i aliyyeyi okuyarak, o âlimlerin hürmetine dua etmeli. - Gündüzü de gecesi gibi kıymetli olduğu için gündüzleri de değerlendirmelidir