Kadir Gecesi faziletleri nelerdir?

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin önemi Müslümanlar tarafından merakla araştırılıyor. Bu önemli geceyi ibadet ederek değerlendirmek isteyenler Kadir Gecesi faziletlerini öğrenmek istiyor. Peki, Kadir Gecesi'nin faziletleri nelerdir? İşte Kadir Gecesi'nin fazileti ve yapılması gerekenler...

21.04.2022-16:44 - (Son Güncelleme: 21.04.2022-16:44) Kadir Gecesi faziletleri nelerdir?

Kadir Gecesi, Kur'an-ı Kerim'in vahiy yolu ile Peygamberimiz'e yollanmaya başlandığı gece olarak bilinmektedir. Bu önemli gecede, Mekke döneminde nazil olan ve Kur'an-ı Kerim'in 97. suresi olan 5 ayetten oluşan Kadir Suresi'nden bahsedilmektedir ve bu yüzden adı Kadir Suresi'dir. Kadir azamet ile şeref anlamına gelmektedir. Bu surede, Kur'an-ı Kerim'in Kadir Gecesi'nde indirildiği, bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu, bu gecenin rahmet ile berekete vesile olmasından dolayı insanlık adına ne kadar önemli olduğundan bahsedilmektedir.

Kadir Gecesi hangi gün?

Her sene ramazanın 27. gecesine denk gelen Kadir Gecesi, bu sene 27 Nisan Çarşamba gününe denk geliyor.

Kadir Gecesi hadisi

Hz. Aişe bir gün Peygamber Efendimize (S.A.V) :

Ya Resulullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda nasıl dua edeyim?

Şöyle buyurmuştur:

- Allahümme inneke afüvvün kerimün tuhibbül afve fa'fa anni. (Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)

Kadir Gecesi'nde hangi ibadetler yapılmalı?

Kadir Gecesi'nde okunan 1 Kadir suresi, başka zamanlarda Kur'an-ı Kerim'i hatim etmekten daha çok sevaptır. Bu gecede koyun sağma müddetince namaz kılınması, ibadet edilmesi, 1 ayın her gecesini ibadet ile geçirmekten daha değerlidir."

Kadir Gecesi'nde dua edilmesi sünnettir ve bu gece duaların kabulünün gerçekleştiği mübarek zamanlar arasındadır. Süfyan-ı Sevri buyurmuştur ki, o gece dua edilmesi namaz kılınmasından daha sevaptır. Kur'an okunup ardından dua edilmesi güzeldir."

 kadir gecesi

Kadir Gecesi namazının kılınışı

Kadir Gecesi namazı, yatsı namazının ardından vitir vacibin peşinden kılınmaktadır. Bu gece namazının zamanı yatsı namazı sonrasında başlar ve tan yeri ağarana dek sürer. Namazını yatsı namazının ardından kılamayan kişiler gece boyunca herhangi bir vakitte de namazlarını kılabilirler.

Kadir Gecesi namazına başlamadan evvel "Ya Rabbi" Bu gecenin hürmetine, Efendimiz'in hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tövbelerimi kabul et. Aff-ı ilahiyene, feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin topluluğa ilhak eyle. Allahu Ekber" diyerek niyet edilmeli.

Ardından her 2 rekatta bir Tahiyata okunmalı, selamın ardından on bir kere "Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, Lailahe illahu valahu ekber Allah-u Ekber vellilahi hamd" denilmeli. Sonrasında yüz kere İşrah Suresi ile yüz kere Kadir Suresi okunmalıdır. Mümkün ise bu gecede Tesbih Namazı kılınması da tavsiye ediliyor.

Kadir Gecesi önemi nedir?

Bu gece İslamiyete göre, Kur'an-ı Kerim'in vahiy yolu ile Hz. Muhammed (S.A.V)'e yollanmaya başlandığı gecedir. Bu önemli gece, Mekke döneminde nazil olmuş ve kitabın 97. suresi olan 5 ayetten oluşan Kadr Suresi'nde bahsedilmektedir. Surede Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi anlatıldığı için ismi Kadir Suresi'dir. Kadir, azamet ile şeref anlamlarına gelmektedir.

İslam dinine göre Allah Kur'an-ı Kerim'in ilk ayetlerini Cebrail aracılığıyla Hz. Muhammed'e 40 yaşındayken Hira Mağarası'nda göndermiştir. İlk ayetlerse Kadir Gecesi'nde indirilmiş olan Alak Suresi'nin ilk ayetleridir.

Kadir Gecesi'nde yapılması gereken ibadetler nelerdir?

Kuran okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun olan yerlerde Kur'an-ı Kerim ziyafetleri düzenlenmeli, Kelamullah'a duyulan sevgi, saygı ile bağlılıklar tekrarlanarak kuvvetlendirilmelidir.

Namaz borcu olanlar nafile namazından önce 5 vakitlik de olsa kaza namazı kılmalılar. Kaza namazı olmayanlar nafile namaz kılmalı.

Bol bol tefekkür edilmeli. "Ben kimim, Allah benden neler istiyor" gibi derin düşüncelere dalınmalı.

Zikirler çekilerek, evrad-ü ezkarda bulunmak gerekiyor.

Küsler, dargınlar barışmalı, gönül alınarak mutsuz insanlar mutlu edilmeli.

Günahlarımızdan samimi şekilde tövbe ve istiğfar ederek, idrak edilmekte olan gecen son fırsatmış gibi değerlendirmeliyiz.

 kadir gecesi

Kadir Gecesi namazı kaç rekat?

Bu namaz dört ya da on iki rekat olarak kılınabiliyor.

İlk rekatta, Fatiha ve üç Kadir Suresi

İkinci rekatta, Fatiha ve üç İhlas Suresi

Üçüncü rekatta, Fatiha ve üç Kadir Suresi

Dördüncü rekatta, Fatiha ve üç İhlas Suresi okunur.

Kadir Gecesi mesajları

- Bu gecenin, hayatımızda yeni ufuklar açması ve vesile olması dileği ile...

- Kim erdemine inanıp ve sevabını umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse Allah onun geçmişteki tüm günahlarını affeder...

- Dünyada bir olan sizde bin olsun, dünyada damla olan sizde okyanus olsun, yaşamdan umduğunuz her şey bu mübarek gecede kabul olsun.

- Kadir Gecesi dilek ve isteklerimizi yaratana arz etmek için önemli bir fırsattır. Kadir Gecesi, Allah'ın rahmeti ile bağışlanmasının sağanaklar halinde yeryüzüne indirildiği, dileyen herkesin armağan ile buluştuğu bir gecedir.

- Bin damla serpilsin gönlüne, bin mutluluk kaplasıp göğsünü, tüm hayallerin gerçek olsun, duaların kabul olsun bu gecedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal