Cinsel saldırının mağdurlar üzerinde bıraktığı travmatik etkiler bazen psikolojik destekle süreç içerisinde atlatılabiliyor. Ne var ki bazı durumlarda cinsel saldırının bıraktığı travmatik etki kronik hale geliyor. Ve bu kronik travma, insanın beyninin üzerinde çok farklı izler bırakabiliyor.
Yapılan yeni bir çalışma, travmatik deneyimlerin demansın erken belirteçleri olan beyaz cevher hiperintensiteleri (WMH'ler) ile ilişkili olduğunu buldu.
Bildirilen tüm travmatik olaylardan cinsel saldırı, WMH'lerle en belirgin şekilde ilişkili olduğu tespit edildi.
Yapılan saha ve deneysel klinik çalışmalarda, katılımcıların yüzde 23'ü en çok bildirilen travmatik deneyim olan cinsel saldırıya uğradıklarını itiraf ettiler.
Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, 3 kadından 1'inden fazlası cinsel saldırıya uğradığını belirtiyor. Brain Imaging and Behavior'da yayınlanan bir araştırma, cinsel travmanın bir kadının beyninin sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini buldu.
Bu araştırma, travmatik deneyimlerin, beyin taramalarında ortaya çıkan beyin lezyonları olan ve bunama için erken bir belirteç olabilecek beyaz cevher hiperintensiteleri (WMH'ler) ile bağlantılı olduğunu buldu. Cinsel saldırı, yüzde 23 ile en çok bildirilen travmatik deneyim ve WMH'lerle en belirgin şekilde ilişkili olduğu kesin bir şekilde ortaya kondu.
Demans riskini artıran faktörler daha iyi anlaşıldıkça, halk sağlığı çabaları bunları ele almak için müdahale programlarını daha fazla hedefleyebilir.
Çalışma, travmatik olaylarla ilgili 145 kadınla yürütüldü ve beyaz cevher hiperintensitelerine (WMH'ler) bakıldı. Araştırmacılar, katılımcıların yüzde 68'inin en az bir travma bildirdiğini ve yüzde 23 oranıyla en çok bildirilen travmanın cinsel saldırı olduğunu tespit etti.
Sonuçlar, travmaya maruz kalan katılımcıların travması olmayanlara göre daha fazla WMH'ye sahip olduğunu ve WMH'lerle en çok ilişkili travmanın, bunama için erken bir belirteç olabilecek cinsel saldırı olduğunu gösterdi.
Konu ile ilgili araştırmayı tüm detayları ile incelereyer, bu satırlarımızda gerekli olan bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. Travmatik deneyimler ile daha kötü beyin sağlığına işaret edebilecek daha büyük WMH'ler arasındaki bağlantıyı vurgulayan ilk araştırma olsa da, bu çalışmanın bir sınırlaması, yalnızca bir kadın öneğini içermesi ve bu nedenle diğer cinsiyetlere engellenmemeli.
Lisanslı klinik psikolog ve Bilişsel Davranışçı Terapi ve Farkındalık Merkezi'nin yöneticisi Prof. Suraji Wagage, "Bu bulgu, cinsel saldırı deneyimlemenin nedensel bir ilişki olduğunu kanıtlamamasına rağmen anlamlıdır. Kötü beyin sağlığına neden olur, nedensel olabileceği ortaya çıkabilecek bir ilişkiyi gösterir. Bu, cinsel saldırının hem ciddiyetinin hem de benzersizliğinin altını çizer" diyerek konunun önemine dikkat çekiyor.
Wagage, travmayı tedavi eden terapistlerin, cinsel travmanın hayatta kalanları etkileyebilme derecesi bakımından diğer travma türlerinden farklı olduğu gerçeğine aşina olduklarını açıklayarak şunları söylüyor:
"Bu, diğer insanlar ve dünya hakkındaki en derin inançlarımızdan bazılarını ve güvenliğimizi ve başkalarına güvenme yeteneğimizi sık sık paramparça eden inanılmaz derecede kişisel, acı verici bir ihlaldir."
Toplum olarak, fiziksel zararlara kıyasla psikolojik zararları en aza indirme ve psikolojik yaralanmaları sadece aşılması gereken bir şey olarak görme eğilimimiz var.
Dr. Wagage’in bu çalışması, cinsel saldırının zihinsel ve fiziksel sağlık için bir risk olarak ciddiye alınması gerektiğini göstermektedir. Wagage, "insanlar olarak, fiziksel zararlara kıyasla psikolojik zararları en aza indirme ve psikolojik yaralanmaları sadece üstesinden gelinmesi gereken bir şey olarak görme eğilimimiz var ve ayrıca öncelikle kadınları etkileyen zararları en aza indirme eğilimimiz var" diyor.
Bir önek olarak, Wagage, Simone Biles'in psikolojik nedenlerle Olimpiyatlardan ayrıldığı için eleştirisine atıfta bulunuyor, çünkü fiziksel bir yaralanma nedeniyle eleştirilmeyip eleştirilmeyeceğini sorguluyor. "Aslında iç içe olduklarında zihin ve beden arasında keskin ayrımlar yaparız. Psikolojik sağlık fiziksel sağlığı derinden etkiler" diyor.
Prof. Wagage açıklamasını şöyle sürdürüyor:
"Toplum olarak cinsel saldırıyı ciddi bir zarar olarak görüp görmememiz çok önemlidir. Bu, çocuklarımızı yetiştirme şeklimizi, cinsel saldırıyla ilgili yasaları, cinsel saldırıdan kurtulanlara nasıl davrandığımızı, hayatta kalanlar için kaynaklara harcadığımız parayı etkiler."
Kadınlar Yaşlılıkta Daha Hızlı Bilişsel Gerilemeye Sahip Olabilir
Psikiyatrist ve Toplum Psikiyatrisi MindPath Bakım Merkezleri bölgesel tıp direktörü Leela R. Magavi, "Birbirinden farklı travma biçimlerinin bireylerin beyinlerini nasıl etkileyebileceğini anlamak için daha fazla veriye ihtiyacımız var" diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Kardiyovasküler hastalığı, inme veya demansı olan kadınlar bu çalışmanın dışında tutulsa da, okuyucular için beyin tümörleri, vitamin eksiklikleri, enfeksiyonlar, migren, otoimmün hastalıklar ve demiyelinizan hastalıklar gibi diğer faktörlerin olabileceğini kabul etmeleri önemlidir. beyaz cevher hiperintensiteleri ile bağlantılı."
Etkiler açısından Magavi, travmaya maruz kalmış bireylerin işlem hızı, işleyen bellek ve üretkenlik konusunda nasıl zorluk yaşadıklarının altını şu sözlerle çiziyor:
"Daha fazla araştırma, doktorların travma sonrası stres bozukluğu olan bireylerde gözlemlenen kısa ve uzun vadeli bilişsel değişiklikleri daha iyi teşhis etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olabilir."
Bireyin çocuklukta mı yoksa yetişkinlikte mi travma yaşayıp yaşamadığına bağlı olarak nörolojik değişiklikleri ayırt etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.
"Bireyin travma anındaki yaşı son derece önemlidir. Nörolojik değişiklikleri, bir bireyin çocukluk döneminde mi yoksa yetişkinlik döneminde mi yaşadığına göre ayırt etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var. İhmal gibi farklı travmatik deneyimlerin ne kadar farklı olduğunu tespit etmek de önemli olacaktır. Duygusal istismar, fiziksel istismar ve cinsel istismar beyni bağımsız olarak etkileyebilir."
Benlik saygısı endişelerini, kaygıyı ve depresyonu nasıl tetikleyebileceğini veya şiddetlendirebileceğini vurguladığı için travma, nörolojik değişikliklere bağlı olarak bireyleri sayısız şekilde etkileyebilir. Bu konu ile ilgili yine Dr. Magavi şöyle konuşuyor:
"Herhangi bir ihmal veya istismara maruz kalmış kişiler, durumlara karşı duygusal tepkilerini görmezden geldikleri ve çok hassas ve dramatik olduklarını iddia ettikleri için kendi kendilerini gaza getirmeye eğilimlidirler."
Travmatik Cinsel Saldırı Nedir?
Magavi sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Kronik travma ve strese maruz kalmak madde kullanımına, depresyona ve travma sonrası stres bozukluğu da dahil olmak üzere çeşitli anksiyete bozukluklarına yol açabilir. Bu klinik değişiklikleri eşzamanlı nörolojik değişikliklerle daha iyi ilişkilendirme yeteneği, tıp uygulama şeklimizi değiştirebilir ve sağlığımıza yardımcı olabilir. hastalar."
Araştırmaların gösterdiği gibi, travmatik cinsel olaylar, kadınları daha kötü beyin sağlığı riskine sokabilir. Bütün dünyada kadınlara yönelik yüksek cinsel saldırı oranı göz önüne alındığında, bireyleri bu tür zararlardan korumak için daha fazla çaba gösterilmesi gerekiyor.