Kadınlar Görülen Bel Ağrısına Dikkat!

Bel ağrısı kadın erkek herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak bel ağrısı ve kadınlar arasında çeşitli bağlantılar vardır. Kadınlarda görülen bel ağrıları çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Konuya ilişkin detaylar haberimizde…

12.06.2020-13:39 - (Son Güncelleme: 12.06.2020-13:36) Kadınlar Görülen Bel Ağrısına Dikkat!

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu kadınlarda görülen bel ağrısı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

KADINLARDA BEL AĞRISINA DİKKAT!

Kadınların en az yüzde 40’ı her yıl bir kerede olsa bel ağrısı atağı yaşarlar. Beli ağrıyan kadınların yüzde 80’inde ağrı son bir yıl içerisinde başlamıştır. 16-24 yaş arasındaki kadınların üçte birinde, 45-65 yaşındaki kadınların da yarısında son bir yılda bel ağrısı atağı oluşmaya başlamıştır.

Bel ağrıları kadınlarda hemen her yaşta, erkeklerde ise orta yaşlarda daha sık görülmeye başlar. Kadınların bel ağrısı atakları erkeklere oranla daha uzun sürmektedir. Kadınlarda kronikleşme riski daha fazladır. Erkeklerin bel ağrısı atağı daha kısadır ancak daha şiddetli geçer.

Kadınlar bel ağrıları ile karşılaştıklarında, erkeklere göre daha fazla hareket kısıtlamasına giderler.

KADIN OLMANIN BEL AĞRISI İLE İLİŞKİSİ

Adet dönemleri ağrının tetiklenmesine neden olur,

Gebelik ve çocuk bakımı kadınlarda daha sık bel ağrısı görülmesine neden olur. Gebelerin yüzde 40-60’ında bel ağrısı vardır.

Erkeklerde ağrı genellikle belirgin bir zorlanmaya bağlı gelişir. Kadınlarda ise günlük yaşam aktiviteleri, uzun süre ayakta kalma, çocuk bakımı gibi tekrarlayan günlük hareketler ağrı oluşmasına neden olmaktadır. Ağır eşyalar taşıma, çekme, itme, bahçe işleri ve temizlik faaliyetleri, ev ve ev dışı aktiviteler de bel ağrılarının tetiklenmesine neden olur.

Motorlu taşıt kazasından sonra ortaya çıkan whiplash injürileri (kamçı yaralanmaları) kadınlarda daha sık görülür ve daha geç iyileşir.

Kız çocuklarında ve kadınlarda spondilolistezis (bel kayması) erkeklere oranla daha sık görülmektedir.

MASA BAŞI ÇALIŞAN KADINLARDA DDAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Kadınlardaki bel ağrılarının sadece yüzde 15-20 kadarı iş ile ilişkilidir. Bu oran erkeklerde daha yüksektir.

Sağlık, otel, catering işletmeleri, bankacılık, finans, sigortacılık sektörlerinde ve masa başı işlerde çalışan kadınlarda çok sık bel ağrısı görülür.  

EV İŞLERİ BEL AĞRISININ ARTMASINA NEDEN OLUYOR

Alış veriş, (ağırlık taşıma, alınanları yükseğe koyma), temizlik faaliyetleri, uzun süre ayakta kalmaya neden olan ütü, çocukların bakımı, silkme işleri ve daha birçok ev işi kadınların bel ağrısının artmasına neden olmaktadır.

Aynı zamanda modaya ayak uydurup yüksek topuklu ayakkabılar giyen kadınlarda lomber lorduzu yani bel çukurluğu riski artabilir. Bunu yanı sıra dar elbiseler, pantolon ve etekler hareketin kısıtlanmasına neden olduğu için bel ağrısına yol açabilir. İri göğüsler ve göğüs protezleri de bele ilave yük bindirir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal