Kadına Uygulanan Şiddet Olaylarında Neler Yapılmalı?

Dünyada her üç kadından biri hayatının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalıyor. Günümüzde de Hayriye Aylin Alkutay'ın öldürülmesi neticesinde kadına şiddet anında ve sonrasında nasıl davranılması gerektiği merak konusu.

02.12.2021-15:59 - (Son Güncelleme: 02.12.2021-17:29) Kadına Uygulanan Şiddet Olaylarında Neler Yapılmalı?

Kadına yönelik şiddet genellikle fiziksel, cinsel, ekonomik ve sosyal olacak bir şekilde tanımlanabilir. Şiddet gören kişilerde çoğunlukla huzursuzluk, panik atak ile birlikte öfke nöbetleri, intihar düşünceleri ve hatta girişimi, düşük özgüven, sürekli bir şekilde korku içerisinde olma, çaresizlik, utanma, umutsuzluk gibi çeşitli sorunlar görülür. Aylin Alkutay gibi onlarca örneğinden sonra toplum içerisinde kadına yönelik şiddet durumlarında ne yapılması gerektiği, olaya nasıl yaklaşılması gerektiğini sizler için derledik.

KADINA UYGULANAN ŞİDDETTE NELER YAPILMALI?

Ak Parti'nin kadına şiddetin önüne geçmek için yerine getirmiş olduğu pek çok çalışma ülkemizde ne yazık ki kadına uygulanan şiddet türlerinin önüne geçebilmiş değil. Peki, toplum olarak kadına şiddet uygulandığında ne yapılmalı? Haberimizin içerisinde sizler için bunu cevaplamaya çalıştık.

ŞİDDET GÖREN KADINA TOPLUM DA DESTEK OLMALI

Toplum içerisinde bu kötü duruma maruz kalmış kişiler için psikolojik ve psikiyatrik tedaviler bu önemli bir yol haritaları oluşturuyor. Kadının yaşamış olduğu öncelikli soruna göre depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi çeşitli tedavilere bir an önce başlanmalıdır. Tedavi öncesinde ve sonrasında ise ailelerinin desteğine ek olarak devletin yasalarla, kapsayıcılığı ve koruyuculuğu bir hayli önem taşımaktadır. Toplumun desteği, koruması ve kadının herhangi bir şekilde dışlanmaması da önemli konular arasında yer alır.


KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE YASAL DÜZENLEMELER NEDİR?

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü bünyesinde, kadına yönelik şiddet ile her gün sarsılmış olduğumuz dünyada, kanunlarımızla korunma durumunda olan kadınlarımıza ilişkin yasal düzenlemeleri hatırlatmakta fayda görüyoruz:

- Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadaleye Dair Avrupa Sözleşmesi

- Türk Ceza Kanunu ve Türk Medeni Kanunu

- 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun

- Cumhuriyet Savcılığı nezdinde de şikayetçi olabileceği gibi, İl ve İlçe Sosyal Hizmetler Müdürlükleri, belediyelerin ya da baroların Kadın Dayanışma Merkezleri, Mor Çatı gibi çeşitli olabilecek kadın örgütlenmelerinden yardım isteyebilir yahut Alo 183’ü arayabilirler.


ŞİDDETE UĞRAYAN KADIN NASIL BİR YOL İZLEMELİ?

Şiddete uğrayan bir kadının başvuracağı yerler ve izleyeceği yollar şu şekilde ele alınabilir:

Şikayet için karakola ya da savcılığa başvuru: Şiddetin her türlüsüne herhangi bir şekilde maruz kalan kadın, karakola ya da savcılığa başvuruda bulunabilir. Başvuruyu -ihbarı- alan kolluk görevlisi, bir yandan suç hakkında soruşturma yaparak evrakları savcılığa ulaştıracak, bir diğer yandan da aile içi şiddetin tespiti durumunda şikayet şartı aranmaksızın koruma kararı verilmesi adına dosyayı Aile Mahkemesi'ne sevk edilecektir.

Savcılık toplanan delillerle soruşturma bünyesinde ceza davası açılması yönünde karar verebilecek, olup bu kapsam doğrultusunda özellikle de fiziki şiddetin ispatı sağlanması için 'darp raporu' alınmasının şiddet mağdurlarına hatırlatılması kişilere lazımdır.

6284 sayılı kanun kapsamında aile mahkemesine başvuru – Uzaklaştırma talebi: Harçtan muaf olan ve kısa bir süre içerisinde talep hakkında karar verilen 6284 başvuruları bir nebze de olsa kadının korunmasında; failin uzaklaştırılması, engellenmesi vb. önleyici korumalar yerine getirmektedir.

Aile mahkemesi nezdinde verilmiş olan koruma kararı savcılık aracılığı ile ilgili karakola büyük bir hızla gönderilecek ve karardan şiddet uygulayan haberdar edilecektir. Şiddet uygulayan koruma kararına herhangi bir şekilde aykırı davrandığı takdirde hakkında ceza davası açılması ve zorlama hapsi gündem konusu olacaktır.

Hukuki destek: Uygulamada şiddet mağduru olan kadının ekonomik gücünün de olmadığı göze çarpmakta olup karakol ve savcılığa başvuru esnasında CMK Baro Mağdur Hakları Servisi'nden bir avukat atanmasının istenilmesi durumunda avukat desteği ücretsiz bir şekilde sunulmaktadır.


ŞİDDET OLAYLARINI ENGELLEMEK İÇİN NE YAPILMASI GEREKİR?

Toplum içerisinde her türlü şiddetin önüne geçilmesi için yapılması gerekilenleri şu şekilde sıralayabiliriz;

- En önemli çözüm hukuki düzenlemeler ile birlikte kadına, erkeğe, çocuğa, yaşlıya, hayvana şiddete, tacize, tecavüze gerekli olan cezaları hafifletici sebepleri işletmeden, affı olmadan verilmesini sağlamak ilk koşul olmalıdır.

- Aileler çocuklarına güvenmeli ve her türlü olay karşısında arkalarında olduğunu hissettirmelidir.

- Erken yaşlardan itibaren tüm çocuklara canlı türü fark etmeksizin sevgi ve merhamet duygusunu aşılamalı ve anne babalar da bu anlam doğrultusunda çocuklarına olumlu rol model olmalıdır.

Oluşmuş olan herhangi bir şiddet olayını normalize etmemek ya da üstünü örtmeye çalışmamak bir hayli önemlidir.

Şiddet, taciz, tecavüz mağduru olan insanlar için mutlak bir şekilde destek grupları oluşturulmalı ve bu kişiler de bu gruplara yönlendirilmeli.

Basın, medya ve sosyal medya mağdur olan kişileri değil fail durumunda olan kişileri teşhir etmeli bu şekilde de mağdur kişinin toplum içerisinde kendisini daha da fazla kötü hissetmesine ve yapabileceği olumsuz davranışlara engel olunmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal