Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Kanser Testleri Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Dünyada milyonlarca kadının kabusu olan meme kanseri ülkemizde de çoğu kadının ortak derdi. Peki meme kanserinin belirtileri neler? Hangi yaş grubu kadınlar meme kanserine yakalanma riski altında? Kanser testleri ne zaman yapılmalı? İşte evde kendinize yapmanız gereken minik testler.

27.03.2019-12:54 - (Son Güncelleme: 27.03.2019-12:42) Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Kanser Testleri Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

 

Meme kanseri dünyada ve ülkemizde birçok kadının savaştığı zorlu bir hastalık. Peki meme kanseri olup olmadığımızı kendi kendimize tespit edebilir miyiz? Vücudumuzda ve meme çevresinde hangi belirtiler bizi telaşlandırmalı? 

Meme kanserinin belirtileri şunlardır; 

  • Memede belirgin kitle veya şişlik hissedilmesi
  • Meme kısmındaki cilt yapısının portakal görünümü alması
  • Meme ucunun içe doğru çökük şekil alması
  • Meme ucundan akıntı ya da kan gelmesi
  • Meme cildinde oluşan kızarıklık ya da morluk
  • Meme ve koltuk altı kısmına yakın bölgede ağrılı ya da ağrısız şekilde şişlik

Meme kanseri konusunda erken teşhisin hayati önem taşıdığını yazımızın başında da belirtmiştik. Her kadının ayda en az 1 kez elle kendi meme muayenesini gerçekleştirmesi gerekir.

Düz bir yere uzanın ve bir elinizi başınızın altına koyun. Ardından diğer elinizle memenizin yan taraflarına ve koltuk altlarına doğru dairesel hareketlerle masaj uygulayın. Bu uygulama sırasında elinize herhangi bir şişlik ya da kitle gelip gelmediğini kontrol edin. Kontrol sırasında koltuk altına doğru da muayene uygulayın. Meme kanseri belirtileri arasında en önemlisi meme muayenesi sırasında hissedilen şişlik ya da kitledir. Bu nedenle mümkün olduğunca aylık olarak düzenli şekilde kendi muayenenizi ihmal etmemenizi öneririz.

DOKTORA GİDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Meme içerisinde oluşan tümörün fark edilmesi, radyolojik muayeneler ve testler derken uzun bir zamana ihtiyaç duyuluyor. Ancak bayanların kendi muayenelerini elle yapabileceği durumlarda 1 cm büyüklüğündeki kitleleri fark etmek mümkün olabiliyor. Bu nedenle her kadının düzenli olarak kendi el muayenesini yapması göğüste sertlik, pütürlü ya da düzensiz görünümler fark edilmesi durumunda en kısa sürede kontrol için hekime başvurması önemlidir.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal