Kimyasal Gebelik

Kimyasal gebelik nedir? Kimyasal gebeliğin belirtileri nelerdir? Kimyasal gebelik dış gebelikten farklı mıdır? Kimyasal gebelik nasıl tedavi edilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hilal Karahan tüm sorularımızın yanıtını veriyor.İşte o merak edilen soruların yanıtları haberimizde...

30.05.2018-17:07 - (Son Güncelleme: 30.05.2018-17:00) Kimyasal Gebelik

Kimyasal gebelik nedir? Kimyasal gebeliğin belirtileri nelerdir? Kimyasal gebelik dış gebelikten farklı mıdır? Kimyasal gebelik nasıl tedavi edilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hilal Karahan tüm sorularımızın yanıtını veriyor.İşte o merak edilen soruların yanıtları haberimizde...

KİMYASAL GEBELİK NEDİR?

Kanama, yolunda gitmeyen gebeliğin en önemli belirtisidir. Erken gebelikte, henüz rahimde bir kese oluşmadığı için, elimizdeki en önemli takip unsuru Bhcg dediğimiz, kanda ölçülen gebelik testidir. Sağlıklı bir gebelikte, döllenmiş yumurta tüpten rahimin içine iner, plasentayı oluşturacak hücreler gebelik hormonu salgılamaya başlar ve testler pozitif çıkar. Bhcg değeri, 48 saatte bir, en az iki katına çıkar. Gerekli durumlarda, 48 saatte bir Bhcg takibi yapılır. Vajinal yolla bakılan ultrasonla rahim içinde bir gebelik kesesi görülebilmesi için Bhcg değerinin 1000’in üzerine çıkması yeterlidir. Oysa karından bakılan ultrasonla gebelik kesesinin görülebilmesi için Bhcg değerinin 5000’in üzerine çıkması gereklidir.

KİMYASAL GEBELİK NEDEN OLUR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kimyasal gebelik, tüm düşüklerin %50 ila 75’ini oluşturan, her kadının başına gelebilecek, sık yaşanan bir durumdur. Ancak kimyasal gebelik denilen durumda, embriyonun implantasyon dediğimiz süreci tamamlanmadığı için bir süre sonra kanama başlar ve adet sökülür. Kimyasal gebelikte Bhcg hiçbir zaman 1000’in üzerine çıkmaz, rahimin içinde gebelik kesesi oluşmaz ve 48 saatte bir bakılan Bhcg değeri takibinde değer iki katına ulaşmaz. Çoğu hastanın adet rötarını takiben bir hafta içinde kanaması başlar. Öyle olur ki bazen gebelik testi yaptırmayan bir kişi, gebelik geçirdiğini anlayamayabilir. O ay tutukluk yaşadığını, adetinin sonradan söküldüğünü düşünür.

KİMYASAL GEBELİĞİN TEDAVİSİ

Kimyasal gebelik genellikle kürtaj gerektirmez. Hasta biraz daha ağrılı, belki biraz daha uzun süreli bir adet süreci geçirebilir. Ama genellikle zararsız bir süreçtir.

KİMYASAL GEBELİK İLE DIŞ GEBELİK FARKLI ŞEYLER Mİ?

Kimyasal gebelik dış gebelik ile karıştırılmamalıdır. Dış gebelik kadının hayatını tehdit eden tehlikeli bir süreçtir. Dış gebelikte de kimyasal gebelikteki gibi adet rötarını takiben kanama olur ve Bhcg değeri 48 saatte bir iki katına çıkmaz. Ancak kimyasal gebelikte bir süre sonra Bhcg değeri düşüşe geçerken dış gebelikte yükselmeye devam eder. Kimyasal gebeliklerde genellikle embriyonun genetik olarak hatalı olduğuna inanılır. Ancak kimyasal gebelik tekrar ediyorsa, altta yatan nedenler yetersiz uterin astar, düşük hormon seviyeleri, luteal faz defekti ve enfeksiyon olabilir. Böyle durumlarda ileri tetkik ve araştırma gereklidir.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal