Dış Gebelik Nedir? Kimlerde Görülür?

Döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere yerleşmesine dış gebelik denir. Dış gebeliğin görülme sıklığı ülkemizde %1-2 arasındadır. Peki dış gebelik nasıl olur? Kimlerde görülür?

29.01.2019-08:42 - (Son Güncelleme: 29.01.2019-08:42) Dış Gebelik Nedir? Kimlerde Görülür?

Döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere yerleşmesine dış gebelik denir. Dış gebeliğin görülme sıklığı ülkemizde %1-2 arasındadır. Peki dış gebelik nasıl olur? Kimlerde görülür? İşte yanıtlar...

Dış Gebelik Nasıl Oluşur?

Normal şartlarda, döllenmiş yumurta fallop tüplerinden ilerleyerek rahim içine yerleşir. Ancak bu tüpler daha önce yaşanmış çeşitli nedenlerden dolayı hasarlı ya da tıkalı ise döllenmiş yumurta daha fazla ileriye gidemeyerek rahme ulaşamaz, olduğu yerde tutunur ve orada gelişmeye başlar. Ancak fallop tüpleri bir bebeğin büyüyüp gelişmesine imkan veremeyecek kadar dar oldukları için, gebelik normal bir biçimde ilerleyemez.

Eğer Müdahale Edilmezse...

Eğer bir gebenin dış gebelik yaşadığı fark edilmez ve müdahalede bulunulmazsa ait olmadığı yere yerleşen embriyo orada büyür ve fallop tüplerinin aşırı esneyerek patlamasına ve/veya gebenin damarlarının yırtılmasına neden olur. Bu olay sonrasında gebenin tüpleri ağır hasar alır ya da tamamen zarar görür. Oluşan hasarlar nedeniyle aşırı karın ağrısı ve fazla kanama meydana gelir ki; bu durum gebeyi ölüme kadar götürebilir.

Dış Gebelik Kimlerde Görülür?

- Daha önce dış gebelik yaşamış olanlarda,

- Yaşı 35’in üzerinde olanlarda,

- Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan, fallop tüplerinin ve pelviğin iltihaplanması ile meydana gelen Salpenjit (PID) hastalığı geçirenlerde,

- Tüplerinde yapışkanlıklar olanlarda,

- Kısırlık tedavisi görenlerde,

- Birden fazla kürtaj olanlarda,

- Sigara tüketenlerde,

- Yumartalık kistleri ve miyomları olanlarda,

- Doğuştan tüplerinde sorun olanlarda dış gebelik görülme ihtimali yüksektir.

Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Gebelik belirtileri birbirine benzese de kadından kadına farklılık gösterir. Dış gebeliğin kesin bir işareti yoktur. Belirtileri normal gebelik gibi başlar. Örneğin göğüslerinizde şişlik, mide bulantıları, kusmalar, baş dönmeleri yaşayabilirsiniz. Adet gününüz gecikir ve buna bağlı olarak yaptığınız gebelik testinin sonucunu pozitif olarak alırsınız.

Gebeliğin ilk anlarında dış gebelik mi yoksa normal gebelik mi olduğunu anlamak oldukça zordur. Ancak gebeliğin 6. gününden itibaren yükselmeye başlayan HCG hormonunun (gebelik hormonu) düzenli takibi sayesinde gebeliğin normal mi yoksa dış gebelik mi olduğu anlaşılabilir. HCG hormonu normal gebeliklerde 2 gün kadar kısa bir sürede yaklaşık 2 kat artarken dış gebelikte böyle bir artış gözlemlenmez.

Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal