Dejavunun Tam Tersi Jamais Vu Nedir?

Dejavuyu artık her yerde görüyoruz ancak yeni bir durum var, Bunun adı da jamais vu. Jamais vu çok da bilinen bir his değil.

29.07.2019-15:39 - (Son Güncelleme: 29.07.2019-15:40) Dejavunun Tam Tersi Jamais Vu Nedir?

Dizilerden ve filmlerden öğrendiğimiz dejavunun bir de tam tersi hali var: Hiç görmedim yani jamais vu. Peki, Jamaisvu nedir? Cevabına birlikte bakalım.

HİÇ GÖRMEDİM

Fransızca kökenli bir kelime olan Jamais Vu, “hiç görmedim” manasına geliyor. Deja Vu’da ilk kez yaşanılan bir olayı daha evvelden de yaşamış gibi duyumsanırken, Jamais Vu’da ise daha önce defalarca yaşanılan bir olay ilk kezmiş gibi düşünülüyor. Yani kişi, Deja Vu’dakinin tam tersine daha evvelden deneyimlediği şeyleri hiç yaşamamış hissine kapılabiliyor. Saniyelik olarak ortaya çıkan bu unutkanlık hali bir hastalık değil, sadece bellek yanılmasıdır. Duyu organlarımızla oluşabilecek her deneyim beyinde depolanıyor ve bir sonraki deneyimde beyin o bilgilerden referans ediyor. Jamais Vu halinde ise, beyinden bilgi aktarımı birkaç saniye gecikiyor ve o deneyimi daha evvel yaşamamış hissine kapılıyoruz. Bu hali yaşayan insanlar, daha evvel yedikleri bir yemeği hiç tatmamış ya da daha önce gittikleri bir mekanı ilk kez görüyormuş gibi hissedebiliyorlar. Nöropsikolog Chris Moulin, Jamais Vu’nun beyin yorgunluğu ile meydana gelebileceğini savunarak bu konuda bir deney yaptı. Moulin, 92 gönüllüden 60 saniye içinde 30 kez ‘kapı’ kelimesini yazmalarını talep etti ve deney sonuna katılımcıların yüzde 68’i ‘kapı’nın gerçek bir kelime olduğundan şüphe etmeye başladı ve bu sözcükle ilgili olarak bir “Jamais Vu” anı gerçekleşti .

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal