Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminin desteklenmesinde, meyvelerdeki vitamin ve mineraller çok etkilidir. Bu sebeple elma, şeftali, armut gibi meyvelerin iyice ezilip püre haline getirip bebeğe yedirilmesi önerilir.

BEBEKLER İÇİN SEBZE PÜRESİ TARİFLERİ

Brokoli veya Karnıbahar Püresi Hazırlanışı

Yaklaşık 225gram brokoli veya karnabahar çiçekçiğini buharlı bir tencereye yerleştirin ve yumuşayıncaya kadar ya da 10 dakika boyunca pişirin. Alternatif olarak, üzerlerini örtecek kadar suyla tencerede kaynadıktan sonra kapağını kapatarak 6 dakika daha kısık ateşte tutabilirsiniz. Suyunu süzün ve blenderla püre haline getirin. Patates, havuç veya tatlı patatesle güzel karışımlar oluşturabilinir. 6 porsiyondur.

Koçanlı Mısır Püresi Hazırlanışı

Mısırın dış kabuklarını soyun, püsküllerini temizleyin ve koçanı iyice yıkayın. Mısırları örtecek kadar kaynar su koyun ve orta ateşte 10 dakika pişirin. Suyunu süzün ve keskin bir bıçakla mısır tanelerini ayırın. Değirmende püre haline getirin. Alternatif olarak, 1 su bardağı donmuş mısırı pişirin ve püre yapın. Mısır; havuç, pırasa ve patates ya da tavuk, pırasa ve patatesle kombine edilebilir. 2 porsiyondur.

Kabak Püresi Hazırlanışı

3 adet soyulmuş ve doğranmış kabağı buharlı tencereye koyun ve 10 dakika boyunca ya da kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Alternatif olarak, üzerlerini örtecek kadar su ile tencereye koyun, kaynatın ve tencerenin kapağını kapatarak 6 dakika daha kısık ateşte pişirin. Kabakların suyunu süzün ve püre haline getirin. Kabak; tatlı patates ya da patates, pırasa ve bezelye ile iyi gider. 8 porsiyondur.

Bezelye Püresi Tarifi

Donmuş bezelyeler de tazeleri kadar besleyici oldukları için genelde donmuş bezelye kullanmayı tercih ediyorum. 1 ½ su bardağı bezelyeye üzerleri suyla örtülecek kadar su ekleyin ve kaynatın, tencerenin kapağını kapatarak 4 dakika daha veya bezelyeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte tutun. (Eğer taze bezelye kullanıyorsanız 15 dakika daha ya da bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirin.) Pişirme suyunun birazını saklayarak bezelyeleri süzün ve daha sonra değirmende püre haline getirin. Bu püre patates, havuç veya tatlı patatesle güzel karışımlar oluşturur. 2 porsiyondur.

Ispanak Püresi Hazırlanışı

1 su bardağı mini ıspanak yaprağını sert kökleri ayıklayarak iyice yıkayın. Ispanakları ya buharla ya da çok az su ile tencerede pişirin. Yapraklar solana kadar 3 ila 4 dakika ocakta tutun. Fazla suyu yapraklara nazikçe bastırarak süzün ve daha sonra blenderla püre haline getirin. Ispanak; patates, tatlı patates veya sakız kabağı ile iyi gider. 1 porsiyondur.

Tatlı patates, şalgam ya da yaban havucu  Püresi Hazırlanışı

Büyük bir tatlı patates ve küçük bir şalgam ya da 2 adet yaban havucu kullanın. Sebzeleri soyun ve irice doğrayın. 12 dakika boyunca ya da sebzeler yumuşayıncaya kadar buharla pişirin. Alternatif olarak, üzerlerini örtecek kadar kaynar su ile tencereye koyun, kaynatın,  tencerenin kapağını kapatarak 12 dakika daha kısık ateşte pişirin. Pişirme suyunu saklayarak sebzeleri süzün. Gerekirse sakladığınız sudan ekleyerek blenderla püre haline getirin. 4 porsiyondur.

Domates Püresi Tarifi

2 adet orta büyüklükte domatesi soyun, çekirdeklerini çıkartın ve irice doğrayın. Bir parça tuzsuz tereyağını kalın tabanlı bir tencerede eritin ve domatesleri pelte haline gelene kadar soteleyin, blenderla püre haline getirin. Domates; patates, karnabahar veya kabakla kombine edilebilirken rendelenmiş peynir eritilip karıştırılarak da tüketilebilir. 1 porsiyondur.

 Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın