K2 Vitamini Nedir, K2 Vitamini Olmadan D Vitamini Almak Yanlış mı?

Son zamanlarda, diyetle veya takviye ile alınan K2 vitaminin insan sağlığı üzerine etkilerini öngörmek için daha fazla laboratuvar (klinik öncesi) araştırma yapılmaya başlandı. Peki K2 vitamini nedir? K2 vitamini ne zaman kullanılır?

03.03.2021-10:38 - (Son Güncelleme: 18.08.2021-17:08)

K vitamini, D vitamini, Kalsiyum ve Magnezyum arasında oldukça karmaşık bir ilişki vardır ve laboratuvar çalışmaları, insan metabolizmasını simüle etmekte oldukça yetersizdir. K ve D vitaminini görevlerini özetleyecek olursak: 

D VİTAMİNİ NE İŞE YARAR? 

-Gıdalarla alınan kalsiyumun bağırsaklardan emilip kana karışmasını sağlar.  

-Yeterli kalsiyum alınmadığında, kemiklerden kana kalsiyumun geçişini sağlar. 

K VİTAMİNİ NE İŞE YARAR? 

-K1 vitamini, kanama olduğunda pıhtılaşma sisteminin önemli faktörlerinden biridir. 

-K2 vitamini, kandaki kalsiyumun kemiklerde ve dişlerde kalsiyum birikmesini sağlayarak bu dokuların güçlenmesini sağlar. 

-Kalsiyumun damar ve böbrek gibi dokularda birikmesini azaltarak damarların kireçlenmesini önlemeyi sağlar. 

K2 VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR? 

K vitaminlerini çoğumuz diyetle/gıdalarla alıyoruz; K1 vitamini yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur. K2 vitamini ise hayvansal kaynaklardan alırız ve bağırsaklarımızdaki bakteriler de az miktarda sentezler. K2 vitamininin MK-4 (hayvansal) ve MK-7 (yararlı bakterilerden) olmak üzere farklı alt türleri de vardır. 

Karaciğer, hayvansal yağ, yumurta sarısı ve peynir gibi hayvansal gıdalar K2 vitamini yönünden zengindir ve sağlıklı bir bağırsak florasının da K2 sağladığı düşünülmektedir. 

K2 VİTAMİNİN ÖNEMİ VE FAYDALARI 

Nüfus bazlı 2004 yılına ait Rotterdam çalışması, diyetle K2 vitamini alımı ile ateroskleroz (damar kireçlenmesi), koroner kalp hastalığı ve tüm nedenlere bağlı ölüm arasında ters bir ilişki buldu. Yani K2 alımı arttıkça, bu durumların riski azalıyordu. Menopoz sonrası kadınlarda yapılan kesitsel bir çalışmada, K2 vitamininden zengin beslenen kişilerde, koroner (kalbi besleyen damar) kalsifikasyonu (dokularda kalsiyum birikmesi) riski düşük bulundu. Dikkat edilirse bu iki örnek de K2 'takviyesini' değil, K2 yönünden zengin beslenme uygulayan kişileri işaret etmektedir. 

K2 vitamini takviyesinin insanlarda hastalık ilerleyişi üzerinde herhangi bir anlamlı etkisi olup olmadığını test etmek için güvenilir insan klinik araştırmaları yapılmamıştır ve koroner kalp hastalığı için K vitamini kullanımını değerlendirmek için bilimsel kanıtlar yetersizdir. Mevcut tüm yayınlanmış kanıtlar gözden geçirildiğinde bu kanıya varılmıştır. Ayrıca K vitamini takviyeleri, birkaç yan etki ile güvenli gözükmekle birlikte, çeşitli ilaçlarla ve diğer takviyelerle etkileşime girebilir ve özellikle karaciğer hastalıkları taşıyanlar ve diyaliz hastalarında ciddi sorunlara yol açabilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal