Jeoloji uzmanı cevap verdi: Güneş ve Ay tutulması fay hatlarını etkiler mi?

2024 yılında gerçekleşecek olan Güneş ve Ay tutulmalarının fayları etkilediği yönündeki iddialar sonrası Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Baltaş’tan konu hakkında açıklama geldi. Peki Güneş ve Ay tutulması fay hatlarını etkiler mi? İşte sorunun yanıtı…

09.04.2024-12:28 - (Son Güncelleme: 09.04.2024-16:19)

Bu yıl gerçekleşen Güneş ve Ay tutulmaları sonrası merak edilen konular arasında tutulmaların fay hatlarını etkileyip etkilemediği sorusu yer aldı. Sosyal medyada konu hakkında yayılan söylentiler sonrası Jeoloji Yüksek Mühendisi Ali Baltaş’tan açıklama geldi. Peki Güneş ve Ay tutulması fay hatlarını etkiler mi?

Güneş ve Ay tutulması fay hatlarını etkiler mi?

Baltaş'ın yazısına göre, bu yıl 8 Mart 2024 tarihinde Güneş tutulması ve 25 Mart 2024 tarihinde (tam) ile 18 Eylül tarihinde (parçalı) Ay tutulması yaşanacak. Ancak, her iki tutulma da ülkemizden izlenemeyecek. Güneş veya Ay tutulmalarının depremleri tetikleyip tetiklemediği sorusu ise akıllara geliyor. Ancak, fizik yasalarına göre Dünya'nın yüzeyindeki kayaçlar, gök cisimlerinin çekim etkisi altında hareket edemezler. Dolayısıyla, Ay ve Güneş'in kütle çekim kuvvetleri depremlerin oluşmasına yol açmaz. 

Jeoloji uzmanı cevap verdi: Güneş ve Ay tutulması fay hatlarını etkiler mi?

Ayrıca, istatistiksel veriler de Ay ve Güneş tutulmaları ile depremler arasında bir ilişki bulunmadığını gösteriyor. Bu durumda, depremlerin ne zaman olacağını önceden tahmin etmek mümkün olmasa da Ay ve Güneş tutulmalarının tarihleri önceden belirlenebiliyor. Ancak, Ay ve Güneş'in kütle çekim kuvvetlerinin etkisiyle ve Dünya'nın kendi etrafında dönmesi sonucu belirli bölgelerde gelgit etkisi oluşabiliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal