Japonya'nın Deprem Teknolojisi Yine Şaşırtmadı!

Geçtiğimiz günlerde Japonya'da meydana gelen 7.01 şiddetinde ki deprem anında yaşananlar, Japonya'nın deprem teknolojisinde ki başarısını bir kez daha kanıtladı.

15.02.2021-15:29 - (Son Güncelleme: 15.02.2021-15:29) Japonya'nın Deprem Teknolojisi Yine Şaşırtmadı!

Teknolojinin gelişimi ile artık her şey mümkün örneğin ilk insanlar soğuktan ve yağmurdan korunmak için mağaralara sığırken teknolojinin gelişmesi ile sıcak kıyafetler giyerek yağmur anında şemsiyemizi alarak yine dışarıda gezebiliyoruz. Sellere karşı kanalizasyon sistemleri, heyelan gibi karşı setler derken teknoloji sayesinde doğal afetlere karşı kendimizi korumayı öğrendik.

Depremsel doğal afetler ise bizleri en çok korkutan, yaralayan ve kayıplar verdirenler arasına girebilir.

Peki Ay'a insan götüren, atomları parçalayan bu teknoloji ile yaşanan bu doğal afetler içinde kullanılamaz mı? Elbette kullanılır.

Şöyle ki Japonya bu konuda dünya devi değil mi? 9.0 şiddetinde ki depremlerde bile en az kayıplarla atlatıyor.

Japonlar Neden Depreme Dayanıklı Binalar İnşa Ediyor ve Bunu Nasıl Başarıyor?

Şuan en şiddetli depremlere bile hazırlıklı olan Japonya tabi ki önceden böyle değildi. Bulunduğu coğrafi konum gereği çok fazla depreme maruz kaldı Japonya zaman içerisinde bunlardan ders çıkartmayı bildi. Depremlere karşı güçlü ve dayanaklı binalar inşa etmeye başladı tabi ki bunu da sahip olduğu teknoloji sayesinde yaptı.

Depreme Dayanıklı Binalar Nasıl İnşa Ediliyor?

Bir kaç farklı sistemle inşa edilebiliyor. Bütün sistemler iki amaca hizmet ediyor.

1-Yer sarsıntılarının yani sismik dalgaların enerjisini, hareketini binaya mümkün olduğu kadar hissettirmemek.

2-'Yumuşak olma ezilirsin, sert olma kırılırsın' düşüncesiyle yola çıkarak binaların depreme karşı direnç göstermektense depremle birlikte ama kontrollü bir şekilde hareket etmesini sağlamak.

1. DEPREME DAYANIKLI BİNALAR

Japonya’daki en yaygın dayanıklı bina tipi. 1981’den sonra inşa edilmiş tüm yapılar sismik izolasyon yapı standartlarına uygun olarak depreme dayanıklı inşa edilmeli.

Sismik izolasyon sistemiyle inşa edilmiş yapılar iki parçada incelenebilir:

Katı Yapı: Binanın çökmesini engellemek ve yapıya diriliğini katmak için esnek olmayan, sert bir şekilde inşa edilen kısım.

Esnek Yapı: Sismik hareketler sonucunda eğilip bükülebilen, binanın ana yapısını oluşturan kısımlar (Duvarlar, zeminler)

2. EMİCİ YAPILI BİNALAR

Sismik hareketlerin etkisini en aza indirmek için tasarlanan özel sistemlerdir. Bu sistemler, yapı içerisinde sismik dalgaları emici özel duvarlardan oluşur. Bu duvarlar da iki çeşit olarak inşa edilebiliyor:

Aktif: Sismik dalgaları emmek için güç kaynağı (elektrik vb.) kullanan duvarlar

Pasif: Güç kaynağına ihtiyaç olmadan sismik dalgaların enerjisini emebilen duvarlar

Bu tip yapılar; depreme dayanıklı yapılara oranla %70-80 daha çok enerjiyi emer.



DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal