Japonya’dan ABD’li senatöre tepki: ‘Kabul edilemez’

Japonya, ABD’li Senatör Lindsey Graham’ın İsrail’e silah desteğini atom bombası ile bağdaştırmasının kabul edilemez bir durum olduğunu ifade etti.

16.05.2024-09:17 - (Son Güncelleme: 16.05.2024-17:22) Japonya’dan ABD’li senatöre tepki: ‘Kabul edilemez’

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikava Yoko, Graham'ın geçtiğimiz hafta sonu yaptığı açıklamayı "kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Bakan Yoko, özellikle Ortadoğu'daki mevcut durumu dikkate alarak, Hiroşima ve Nagazaki'ye yapılan atom bombası saldırılarına benzetme yapılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Hiroşima ve Nagazaki felaketlerine saygı gösterilmeli

Bakan Yoko, Graham'ın yorumlarını "insanlık ruhuyla bağdaşmayan ve son derece talihsiz" olarak değerlendirdi. Hiroşima ve Nagazaki felaketlerinin asla tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayan Bakan Yoko, ülkesinin nükleer silahların gerçek yıkıcılığının anlaşılmasını teşvik etmeyi amaçladığını dile getirdi.

Japonya'nın, ABD'deki bir senatörün yaptığı açıklamalara verdiği tepki, ülkenin nükleer silahlarla olan hassasiyetini bir kez daha ortaya koyuyor. Bu olay, uluslararası ilişkiler ve nükleer silahların kullanımı konusundaki hassasiyeti yeniden gündeme getiriyor. Japon hükümetinin açıklamaları, tarihi olayların hatırlanmasına ve gelecek nesillerin nükleer silahların korkunç etkileri konusunda bilinçlenmesine katkıda bulunuyor.

Japonya’dan ABD’li senatöre tepki: ‘Kabul edilemez’

Savaşın atom bombasıyla sonlandırma değerlendirmesi

ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, NBC kanalında yayımlanan "Meet the Press" programında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Graham, "İkinci Dünya Savaşı'nda, Hiroşima ve Nagazaki'ye bomba atarak savaşı sonlandırmaya karar verdik. Bu doğru bir karardı." ifadeleriyle dikkatleri üzerine çekti. Ayrıca, "İsrail, Yahudi bir devlet olarak ayakta kalabilmen için gereken her şeyi yapmaya hakkın var." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Biden'ın açıklamaları tartışma yarattı

ABD Başkanı Joe Biden, 9 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a büyük bir saldırı düzenlemesi halinde silah yardımlarını askıya alacağını söylemişti. Bu açıklama, hem ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den hem de İsrail'den tepki gördü.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal