İznik Gölü’nden Bizans Kilisesi Çıktı!

Kazı çalışmalarını yürüten ekipte bilimsel danışman olan BUÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, yaşanan gelişmeleri ‘Bu, önemli bir ayrıntı’ diyerek aktardı.

01.10.2021-14:44 - (Son Güncelleme: 01.10.2021-14:44) İznik Gölü’nden Bizans Kilisesi Çıktı!

Tarih boyu pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan ve adını da yine İznik’ten alan gölde yapılan arkeolojik çalışmalarda önemli keşifler yaşandı. Yapılan kazılar sayesinde bulunan bazilikanın (büyük kilise), 13.yüzyılda Bizans kontrolündeki Laskarisler Hanedanlığı tarafından terk edildiği öğrenildi. 

İZNİK GÖLÜNDEN ÇIKAN BİZANS KİLİSESİ, TARİHE IŞIK TUTUYOR

Tarihin her döneminde önemli bir merkez konumunda olan Bursa’nın İznik ilçesi; Bitinya, Roma-Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yaptı. Adını bu ilçeden alan İznik Gölü’nde yapılan arkeolojik kazılardan ortaya çıkan bazilika, adeta tarihe açılan bir kapı niteliğinde. Kazılarda ortaya çıkarılan bazilikanın göl kıyısından yaklaşık olarak 20 metre açıkta ve 1 metre derinliğinde bulunduğu kaydedildi. Elde edilen bulguların ışığında bu antik bazilikanın, Bizans hanedanlarından Laskarisler tarafından 13. Yüzyılda terkedildiği anlaşılıyor.

BİN YIL ÖNCE DEPREM NEDENİYLDE SU ALTINDA KALMIŞTI

10.yüzyılda bölgede yaşanan büyük bir depremin yarattığı jeolojik değişim sonucu göl sularının yükselmeye başladığı ve keşfedilen bazilikanın da bu şekilde sular altında kaldığı tahmin ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle, İznik Müze Müdürlüğünün başkanlığında yürütülen çalışmalar, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenmekte ve (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nün bilimsel danışmanlığında gerçekleştirilmektedir. Sualtı kazılarına, 2015 yılında başlanmıştı.

İZNİK’TE KEŞFEDİŞLEN BAZİLİKA DÜNYANIN EN ÖNEMLİ 10 ARKEOLOJİK BULGUSUNDAN BİRİ

İznik gölünde yürütülen su altı kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan bazilika, Amerikan Arkeoloji Enstitüsünce 2014 yılında dünya çapındaki en önemli 10 keşiften biri olarak seçilmişti.

Arkeolojik kazının bilimsel danışmanı, BUÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin yaptığı açıklamada,  bu sezon yürütülen çalışmaların, 4 Temmuz'da başladığını ve 28 Eylül'de sona erdiğini aktardı.

Kazıya dair ayrıntıları paylaşan Prof. Dr. Mustafa Şahin, ‘"İznik Gölü Bazilikal Kilise, hem Aziz Neophytos adına inşa edilen bir kilise olması hem de öncesinde büyük olasılıkla I. Konsil'in burada toplanma olasılığı nedeniyle dini turizm açısından oldukça önemli bir kalıntı. Bu nedenle burada söz konusu olasılıkların gerçek olup olmadığını ortaya çıkarmak üzere kazı çalışmalarına devam ediyoruz.’ ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal