Van Gölü Temizleniyor! Toplam 14 Bin Ton Çamur Çıktı

Geçtiğimiz günlerde Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 180 milyon TL bütçe ayrılarak faaliyete geçen 'İleri Biyolojik Artma Tesisi', 14 bin ton balçık çıkardı. Göl suyunun çekilmesi temizlik çalışmalarına olumlu yansıdı.

29.09.2021-11:27 - (Son Güncelleme: 29.09.2021-12:30)

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nde kirliliğin artmasıyla devreye sokulan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin yaptığı çalışmalarda, şu ana kadar toplam 14 000 ton dip çamurunun temizlendiği açıklandı. Temizlik çalışmalarında 20 kamyon ve 3 iş makinesinin kullanıldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel’in yaptığı açıklamaya göre, ‘Van Gölü'nün kirlilikten kurtulması için başlatılan çalışmalarda şu ana kadar gölde 10 bin metreküp dip çamuru çıkarıldı’.

Sondaj Çalışmaları

YENİ KURULAN İLERİ KATI ATIK ARITMA TESİSİ, VAN GÖLÜN'NDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Van Gölü’ne artan çevre kirliliğini önlemek için Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 180 milyon TL bütçe ayrılarak faaliyete sokulan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katıldığı törenle 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde hizmete açılmıştı. Göl çevresindeki yerleşim yerlerinden gelen atık sular sebebiyle artan kirliliğin önlenmesinde ciddi bir öneme sahip olan arıtma tesisi, günlük 200 bin metreküp suyu aratabilme kapasitesine sahip. Daha önce kullanılan sistemde günlük sadece 105 bin metreküp suyun ancak yüzde 20’lik bir kısmı arıtılabiliyordu.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından göldeki çevre kirliliğinin giderilmesi ve sürdürülebilir koşulların sağlanması maksadıyla yürütülen ‘Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı' kapsamında, göl havzasındaki arıtılmamış atık suların göle atılmasıyla oluşan kirliliğin giderilmesi için çalışmalar sürdürülüyor. Arıtılmadan göle aktarılan atık sular nedeniyle göl tabanında oluşan balçığın temizlenmesi için İskele Sahili boyunca yürütülen çalışmalarda, 20 kamyon ve 3 ekskavatör ile müdahale ediliyor.

VAN GÖLÜ

VAN GÖL'ÜNDE SULARININ ÇEKİLMESİ, TEMİZLİK ÇALIŞMALARINI KOLAYLAŞTIRDI

Göl tabanındaki temizlik çalışmalarının yürütüldüğü İskele Sahili’ne incelemelerde bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel’in yaptığı açıklamada, Van Gölü’nde suların geri çekilmesinin dip temizliği çalışmalarında avantaj sağladığını ifade ettiler.

Gölde yürütülen temizlik çalışmalarında şu ana kadar toplam 10 000 metreküp balçığın sondaj yapılarak gölden çıkarıldığı ve kamyonlarla taşınarak şehir dışına nakledildiğini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Çelikel, ‘5 Haziran 2021 tarihi itibariyle İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisimizi, Cumhurbaşkanımızın telekonferansla katılımıyla devreye aldık. Yıllardan beri pis suların Van Gölü'nü doldurduğu, kirlettiği ve burada birçok hemşehrimizin çocukluğunda suya girdiği alanlarda oluşan yığınlar ve kötü kokudan kaynaklı insanlarımız sahili yeterince kullanamıyor. Tesisin devreye girmesiyle beraber artık gölümüzü muhafaza ediyoruz. Dolayısıyla 13 kilometrelik sahil bandımızda çalışmalara hızlı bir şekilde başladık. Bu çalışmalara başlamadan önce değişik illerdeki uygulamaları takip ettik. Gerek Haliç'i, gerek Kocaeli'ndeki çalışmalara baktık. Birçok ilimize de arkadaşlarımızı gönderdik, incelemeler yaptılar. En sonunda şu anda başladığımız yöntem olan denizin içerisine doğru makinelerle girip, çamuru alıp tekrardan çıkabilecek şekilde bir planlamayla dip çamuru temizliğimize başladık. Takribi 10 bin metreküp kadar dip çamurunu şu an itibariyle çıkartmış durumdayız. Amacımız, en kısa süre içerisinde bu çalışmaları nihayete erdirip, hem buradaki kötü kokudan kurtulup vatandaşlarımızın kıyı şeridine daha sık gelmesini sağlamak, hem de onların çocuklukların da bize anlattığı gibi Van Gölü'nün buralarında denize girmelerini sağlamak. Bununla ilgili gayreti sağ olsun Cumhurbaşkanımızın eşi sayın Emine Erdoğan Hanımefendi ve Çevre Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'un destekleriyle inşallah en kısa süre içerisinde tamamlamaya gayret edeceğiz.’  diye konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal