İyi Ebeveyn Nasıl Olunur?

Birçok anne babanın en özen gösterdiği şeylerden biri, çocuklarına daha iyi bir ebeveyn olmak. Peki iyi ebeveyn nasıl olunur? İşte detaylar…

08.05.2021-15:03 - (Son Güncelleme: 08.05.2021-15:03) İyi Ebeveyn Nasıl Olunur?

Anne babaların en çok dikkat ettiği şey, çocuklarının gelişiminde onlara iyi bir rol model olmaktır. Çocuklarınızın, empati kuran, iletişimi kuvvetli, sorumluklarının bilincinde, hayata pozitif bakan bireyler olması için iyi ebeveyn nasıl olunur? Sorusunun cevabını sizler için araştırdık.

İYİ EBEVEYN NASIL OLUNUR?

İyi bir ebeveyn olmak; destek olan, empati kuran, teşvik eden, sorumluluklarının bilincinde, iyi alışkanlıklara yönlendiren ve sağlıklı ilişkiler kurabilen bir kişilik oturtarak pozitif bir rol modeli olmaktır. 

ÇOCUKLARIN ÖNÜNDE ANLAŞMAZLIK YAŞAMAYIN

Partnerinizle anlaşın ya da anlaşmayın, ebeveynlik konularında çocuklarınızın önünde anlaşmazlık yaşamak, ebeveynlik otoritenize zarar vermenin en kolay yoludur. Kendinizi tutun ve partnerinizle çocuklar etrafta yokken, özel bir şekilde konuşun.

İLTİFAT YERİNE CESARETLENDİRİN

Bir çocuğu cesaretlendirmekle ona iltifat etmek arasında dünya kadar fark vardır. Çocuğunuz iltifat duyduğunda bir sonraki seferde de aynı tepkiyi alabilmek adına sürekli başarılarını nasıl tekrar edebileceğini düşünmek zorunda kalır. Cesaretlendirmek belirli ve kesin, iltifatlar ise geneldir. Cesaretlendirmek, çocuğunuzun başarısını sağlam temellere dayandırabilmesini sağlar.

EV KURALLARI KOYUN VE BUNLARA UYUN

Çocuklar hayatlarında kurallara ve sınırlara ihtiyaç duyarlar. Kendi memnuniyetlerini ve hazlarını erteleyebilmeyi öğrenmek zorundadırlar - özellikle de her şeyin ani yaşandığı günümüz dünyasında. Ancak akıllıca hareket edin; çok fazla kural isyana yol açabilir.

GÖREVLENDİRİN

Birçok ebeveynin düştüğü tuzak, ev işlerinde çocukları doğru bir şekilde görevlendirememektir. Görevlendirme, belirli işler, belirli çocukların sorumluluğu olacak şekilde yapılmalıdır. Çocuğunuz o gün herhangi bir sebepten dolayı işini yapamıyorsa eğer, yerine işini yapabilecek birini bulmalıdır. İşin kendi sorumlulukları olduğunu kabullendikleri an, hiçbir mazeret kabul edilmemelidir.


RUTİNLER KONUSUNDA ÇOCUĞUNUZU TEŞVİK EDİN

Çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren rutinler ve iyi alışkanlıklar oluşturması için yardımcı olun. Çocuklar küçükken, diş fırçalama gibi belli kuralları rutine dönüştürmek kolaydır. Bu rutinler çocuklara hayatları boyunca yardımcı olmakla kalmaz; aynı zamanda da güvende ve başarılı hissetmelerini sağlarlar.

AİLE YEMEKLERİ İÇİN GÜNLER BELİRLEYİN

Yüz yüze temasın çok bağlayıcı ve samimi bir işlevi vardır. İş programınız çok yoğun olsa da belirli akşamları aile yemeklerine ayırın. Kalan günlerde de evde kim varsa onunla birlikte yemek yemeye çalışın.

ELEKTRONİK CİHAZLARLA GEÇİRİLEN ZMANAI KISITLAYIN

Yemekler ve aile gezintileri gibi teknolojiden uzak durulması gereken anlarda belirli kurallar koymak önemlidir. Teknolojinin olmadığı anlar yaşamak, çocuğunuza yüz yüze olduğu kişinin aracın diğer ucundaki kişiden çok daha önemli olduğunu öğretir.

ÇOCUKLARINIZIN ARKADAŞINI TANIYIN

Hoşunuza gitsin ya da gitmesin, çocuğunuz arkadaşlarından önemli ölçüde etkilenir; işte bu yüzden onları tanımaya çalışmak çok önemlidir. Sessizliği ve huzuru tercih de etseniz çocuğunuza eve arkadaşlarını çağırabileceğini söylediğinizden emin olun. Yalnızca konuşan ve yemek yiyen bir grup çocuğun etrafında olarak bile çocuğunuzun arkadaşlarının kim oldukları hakkında fikir edinebilirsiniz.

ŞİKAYET ETMEYİN, TALEP EDİN

Bir konuda şikâyet ettiğimizde gerçekten istediğimiz aslında bir şeylerin değişmesidir. Çocuğunuz mutfakta bulaşık bıraktı ve siz bunun bir daha olmasını istemiyorsunuz. "Yine kirli bulaşık bıraktığına gerçekten inanamıyorum!" demek yerine "Bir dahakine tabak kullandığında yıkayıp bırakırsan gerçekten mutlu olurum. Teşekkürler." demeyi deneyin.

DİNLEYİCİ OLUN

Dikkatlice dinlemek, günümüzde az bulunan bir şey haline geldi. Artık dinlerken zamanımızın çoğunu vereceğimiz yanıtları formüle etmekle geçiriyoruz. Ve böyle yaparak muhabbetin bir kısmını kaçırmış oluyoruz. Karşınızdakini merakla dinleyin. Sorular sorun. Bu şekilde davranarak çocuğunuz hakkında öğreneceğiniz şeylere siz bile şaşırabilirsiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal