İsviçre vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır? İsviçre vatandaşlığı alma şartları nelerdir?

İsviçre'de yaşamak için can atan binlerce kişi isteyen kişiler merakla İsviçre vatandaşlık başvurusunun nasıl yapılacağını araştırmaya başladı. İşte İsviçre vatandaşlı alma şartları ve daha fazlası.

22.05.2022-09:00 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-09:00) İsviçre vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır? İsviçre vatandaşlığı alma şartları nelerdir?

İsviçre vatandaşlığı almak isteyen kişiler, doğrudan İsviçre Konsoloslukları ya da Büyükelçilikleri’ne başvuru yapabilecekleri gibi şirketler aracılığıyla da süreci yürütebilmektedir. İsviçre vatandaşı olabilmek için gerekli şartları sağlayan kişiler başvurularını bizzat yaparak kısa süre içerisinde vatandaşlık hakkı elde edebiliyor.

İsviçre vatandaşlığı nasıl alınır?

İsviçre vatandaşlığını alabilmek için devletin sunduğu 3 farklı kanal bulunuyor. Buna göre vatandaşlık;

Doğum, evlilik veya vatandaşlık onayı yoluyla elde edilebiliyor.

İsviçre vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır?

İsviçre vatandaşlığı için başvuru, doğrudan Türkiye’de bulunan İsviçre Konsoloslukları veya Büyükelçiliğine yapılabilmektedir. Öte yandan vatandaşlık işleriyle ilgilenen bazı şirketler de bulunuyor. Başvuru esasları ve sürecin en hızlı şekilde tamamlanabilmesi için şirketlerle de vatandaşlık işlerini yürütmeniz mümkündür.

İsviçre vatandaşlığı için aranan şartlar nelerdir?

İsviçre’den vatandaşlık alabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi beklenir. Bunlar;

İsviçre’de çalışmak veya okumak amacıyla bir ile gelerek belirli bir süre ülkede ikamet etmek,

İsviçre uyruklu anne veya babadan olmak,

Belirlenen seviyede İsviçre diline hakim olmak,

İsviçre’ye uyum sağlayıp topluma katkıda bulunmak gerekmektedir.

İsviçre vatandaşlığı ne kadardır?

İsviçre vatandaşlığını alabilmek için 750 frank ödeme yapmanız gerekir. Vatandaşlık başvurusunda bulunan kişiler belgelerini teslim öncesi İsviçre vatandaşlık ücretini yatırmaları gerekir.

İsviçre vatandaşlığı için gereken belgeler nelerdir?

İsviçre vatandaşlığını alabilmek için gereken belgeleri eksiksiz olarak teslim etmeniz gerekiyor. Buna göre vatandaşlık almak için;

İsviçre vatandaşlık başvuru formunu doldurmanız,

C tipi oturum izni belgesine sahip olmanız,

İsviçre’de faaliyet gösteren onaylı dil okullarından alınan dil yeterlilik belgesi gerekir.

Bu belgelere ek olarak başvurduğunuz vatandaşlık türüne bağlı olarak daha farklı evraklar talep edilebiliyor. Söz konusu belgeleri, şahsi başvuru sırasında teslim etmeniz beklenir. Bu nedenle başvuru sırasında mutlaka bu belgeleri bulundurmalısınız.

İsviçre oturma izni nasıl alınır?

İsviçre’de oturma izni alabilmek için, yaşamak istediğiniz ve işlerin bulunduğu İsviçre kantonlarına göre ayrılan göçmenlik bürolarına başvuru yapmalısınız. İsviçre’de çalışılacak yer, hangi işin yapılacağı ve toplum için bir tehdit olup olmadığını kanıtlayarak oturma izni alabilirsiniz.

Zeynel Abidin Barut
zeynelbarut@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal