Kanada vatandaşlığı nasıl alınır? Kanada vatandaşlığı almak için aranan şartlar nelerdir?

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden olan Kanada'da yaşamak isteyen binlerce kişi Kanada vatandaşlığı alma şartlarını araştırmaya başladı. İşte Kanada vatandaşlığı için gerekenler.

22.05.2022-05:01 - (Son Güncelleme: 22.05.2022-05:01) Kanada vatandaşlığı nasıl alınır? Kanada vatandaşlığı almak için aranan şartlar nelerdir?

Dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasında ilk sıralarda bulunan Kanada, doğal yollarla vatandaşlık hakkının yanı sıra sonradan vatandaşlık kazanma olanağı sağlıyor. Kanada’ya vatandaşlık için başvuru yapacak kişilerin bazı şartları taşımaları gerekir. Buna göre;

Kanada’da doğanlar,

Anne veya babası Kanada vatandaşı olanlar,

Göçmenlik programıyla Kanada’ya yerleşenler,

Oturum izniyle ikamet edenler,

Kanada vatandaşıyla evlenenler,

Kanada’ya sığınma talebinde bulunan kişiler vatandaşlık hakkı elde edebilir.

Kanada vatandaşlığı nasıl alınır?

Kanada vatandaşı olabilmek için ilk olarak göçmenlik programına dahil olup göçmen statüsüyle 3 yıl geçirmeniz gerekir. Oturum izniyle ikamet süresini dolduran kişiler ise Kanada’ya vatandaşlık başvurusu yapabilir.

Kanada vatandaşlığının alınması sonrasında ülkede ikamet zorunluluğu bulunmaz. Vatandaşlık sonrası başvuru sahipleri diledikleri ülkede yaşayabilir. Kanada’da bulunan yabancı uyruklu diplomatların çocukları Kanada vatandaşı olamazlar. Öte yandan çeşitli nedenlerle vatandaşlığı iptal edilmiş olan kişilerin yeniden başvurması mümkün değildir.

Nasıl Kanada vatandaşı olunur?

Kanada’da doğan kişiler, vatandaşlık elde edebilmektedir. Öte yandan anne veya babası Kanada vatandaşı olanlar da vatandaşlık alabiliyor. Kanada vatandaşıyla evli olan kişiler sığınma talebinde bulunmaları durumunda ülkeye yerleşirlerse gerekli şartları sağlamalıdır. Vatandaşlık başvuruları değerlendirilirken dikkate alınan bazı kriterler bulunur. Bunlar;

Kanada’da oturma iznine sahip olmanız,

Yeterli süre yaşamanız,

Gelir seviyenizi beyan etmeniz,

Dil seviyenizin yeterli olması,

Kanada ile ilgili temel bilgilere sahip olmanız,

Adli sicilinizin temiz olması.

Kanada vatandaşlığı için gerekenler nelerdir?

Kanada vatandaşlığını isteyen kişiler öncelikle oturum izni almalıdır. Oturum izni hakkını elde edenler 195 gün ikamet sürelerini tamamlayarak vatandaşlık başvurusu yapabiliyor. Kişiler, vatandaşlık başvurusu yapıncaya kadar Kanada göçmenlik kurallarına aykırı davranmamalı, suça karışmamalıdır. Kanada’da ikamet edilen süre zarfında vatandaşlık başvuruları değerlendirilir. Kanada’da en az 5 yıl oturum iznine sahip olunması ve bu sürenin en az 3 yılının ülke içerisinde geçirilmesi gerekir. Vatandaşlık başvurusu sonrası bireyler vatandaşlık testine tabii tutulur. Kanada kültürü, tarihi, sembolleri, yasaları ve vatandaşlık hakları üzerinden gerçekleştirilen 20 sorudan en az 15 soruya doğru yanıt verenler testi başarıyla tamamlamış olur.

Zeynel Abidin Barut
zeynelbarut@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal