İsveçli Prof. Seven Lagerbring açıkladı: Türk ve İsveçlilerin kan bağı ortaya çıktı!

İskandinav tarihinde ve mitolojisinde önemli yer edinen Viking tanrısı ‘‘Odin’’ Türk olduğu iddia ediliyor. İsveç’te tarihi araştırmaların öncülerinden Prof. Seven Lagerbring, Viking tanrıları ve hatta İsveçlilerin Türk olduğunu belirterek tüm ezberleri bozdu.

05.12.2023-11:54 - (Son Güncelleme: 05.12.2023-11:54) İsveçli Prof. Seven Lagerbring açıkladı: Türk ve İsveçlilerin kan bağı ortaya çıktı!

Dünya sinemasının ve Marvel evreninin vazgeçilmez karakteri "Odin", İskandinav tarihinde ve mitolojisinde önemli bir yer ediniyor. Viking tanrısı Odin'in Türk Yurdu olarak isimlendirilen bir yerden geldiğini biliyor muydunuz? 

Viking Tanrısı Odin aslında Türk mü? 

Dilimize Abdullah Gürgün tarafından çevrilen ‘‘İsveççenin Türkçe ile Benzerlikleri’’ kitabında Prof. Sven Lagerbring'in, Odin'in ve İsveç halkının Türk kökenli olduğuna dair pek çok kesin yargıya yer verildiğini ifade etti. Prof. Lagerbring, Türkçe ile İsveççe arasındaki ortaklıklardan, mitolojik benzerliklerden hareket ederek, İsveçlilerin atalarının Türkler olduğuna işaret etmiş ve İsveç masallarında da tanrı Odin’in "Türkland"dan geldiğini belirtmişti. Prof. Lagerbring'e göre İsveç Tanrısı Odin, "Herwarar Masalı"nda Tirkiar (Türkler) ve Asiemaen (Asyalılar) olarak tanıtılan büyük bir kitlenin önderiydi ve Odin adı da "OT-İN (inen ateş)" sözünden kaynaklanmaktaydı. Odin ismi ile eski Türklerde saygı duyulan kutsal bir büyük olan Öden Ata arasındaki benzerlik de dikkat çeken bir gerçeği gözler önüne seriyor.

Lagerbring, konu hakkında kitabında şu cümlelere yer vermiştir:

"Bizim atalarımız Oden'in yoldaşları Türklerdir. Bu konuda elimizde yeterli kanıt var… Liderlerimiz rahatlıkla atalarımızı Türkler ve Tatarlar olarak gösteriyorlar. Ancak bazı dürüst kişilerin ve hatta asil kişilerin buna öfkelendiklerini biliyorum. Onlar bu kökeni yeterince onur verici bulmuyorlar. Bir tarihçinin en önde gelen rehberi ve amacı gerçektir: bu şekilde onur kazanmak çok daha iyidir. Kendini ve yandaşlarını yalanlarla kandırmak; işte asıl bu tuhaf bir onursuzluktur. Bir de kim Türklerin öteki haklardan daha onursuz bir halk olduğunu söyleyebilir ki? Eğer onur sağlayan koşullar olarak zaferler ve ülke fetihleri görülüyorsa ki yapılan kabaca budur; Türkler ve Tatarlar kadar bu koşulları yerine getiren halk fazla değildir… Onur verici olup olmadığı endişesi olmadan söyleyelim, Oden ve yanındakiler Türk’tüler. Bu tümceyi olduğu gibi kabulleniyorsak ya da hiç değilse mümkün görüyorsak bunun sonucu olarak İsveççede de Türkçeyle benzerlikler görmemiz kaçınılmazdır… Türkler diğer pek çok akraba halklar gibi göçebeydiler. Büyük bir olasılıkla o nedenle “gezgin göçer” anlamındaki İbranice schut sözcüğünden esinlenerek schyther (İskitler) olarak anılmışlardır… Oden önce Almanya’da durdu. Oradan Danimarka’ya geçti ve İsveç’te durdu… Bu Sturlesson’un kendi anlatısıdır ve Almanca, Danca ve İsveççenin temelde aynı dil olduğu konusunda tam bir neden sunar. İngilterelilerin atası Anglosaxonların kökeni de aynı şekilde Oden’e uzanır. Onların dilleri de aynı Asyalıların ve Türklerin dilinin bir dalıdır."

Türkler kuzeyden gelip güneye yerleştiler

Birçok İskandinav hikayesinde Tanrıların Babası Odin'in, Türk Mitolojisinin en önemli figürü olan iki kurtla beraber dolaştığı bilgisine de yer veriliyor. İlk İskandinav – İsveççe sözlüğünü yayımlayan Olof Verelius''un, İskandinavya Mitolojisinin "Hervarar" Hikayesini 1672'de kaleme aldığı "Hervarar Saga På Gammal Götska Med Olai Vereli Vttolkning Och Notis" isimli eserinde de "Bu zamanda Asyalılar ve Türkler doğudan gelip kuzeydeki bölgelere yerleştiler. Onların liderlerinin adı Odin idi’’ şeklindeki ifadelere yer verilmiştir.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal