İsveçli bilim insanlarından çığır açacak buluş: İnsan beyninden ‘yaşayan bilgisayar’ üretildi

İsveçli bilim insanları tarafından çığır açacak bir buluş gerçekleştirildi. İnsan beyin dokusunu kullanarak dünyanın ilk yaşayan bilgisayarını üreten bilim insanları, dünyadaki enerji krizlerinin bu icatla çözülebileceği belirtiliyor.

11.06.2024-10:43 - (Son Güncelleme: 11.06.2024-10:43) İsveçli bilim insanlarından çığır açacak buluş: İnsan beyninden ‘yaşayan bilgisayar’ üretildi

İsveçli bilim insanları, insan beyin dokusundan oluşturulan dünyanın ilk yaşayan bilgisayarını üretti. Laboratuvar ortamında yetiştirilen 16 beyin hücresi kümesinden oluşan bu hücreler, birbirleri arasında bilgi iletişimi sağlıyorlar.

İnsan beyninden ‘yaşayan bilgisayar’ üretildi

TRT Haber'in Daily Mail'den aktardığı habere göre, geleneksel bir bilgisayar çipine çok benzer şekilde çalışan bu yeni bilgisayar, nöronlar aracılığıyla sinyal gönderip alan devreler gibi hareket ediyor. Ancak bu yeni teknolojiyi özel kılan şey, daha az enerji kullanması. Çünkü yaşayan nöronlar, mevcut dijital işlemcilere oranla milyonlarca kat daha az enerji tüketiyorlar.

İsveçli bilim insanlarından çığır açacak buluş: İnsan beyninden ‘yaşayan bilgisayar’ üretildi

Bilim insanları, beynimizin 10 ila 20 watt arasında enerji harcamasını gerektiren görevlerin, günümüz bilgisayarlarında 21 megavat enerji kullandığını ortaya çıkardı. Bu da insan beyninden bin kat daha fazla enerji harcadıklarını gösteriyor. Yaklaşık 0,5 mm çapında ve 10 bin canlı nörondan oluşan bu mini beyinler, dopamin dozlarıyla eğitiliyorlar. Görevleri doğru bir şekilde yerine getirdiklerinde ödül olarak bir kimyasal akışı alıyorlar.

Sinir biliminde yeni olasılıklar oluşacak

Bilim insanları, dopamin salınımını taklit etmek için ışığa maruz bırakarak belirli bölgelerini uyarıyorlar. Bu organoidler, sekiz elektrotla çevrili ve aktiviteyi ölçebiliyorlar. Bu atılım, biyoloji ve teknoloji arasındaki sınırları bulanıklaştırarak bilgi işlem ve sinir biliminde yeni olasılıkların kapısını aralıyor.

Etik hususlar çok olsa da, yaşayan bir bilgisayarın teknoloji alanında önemli bir dönüm noktası olduğu kabul ediliyor. Bu teknoloji, yapay zekanın geleceği ve insanlığın teknolojiyle olan ilişkisi hakkında derin soruları gündeme getiriyor ve mümkün olanın sınırlarını zorluyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal