İsveç'in Türkiye hakkında yaptığı açıklama medyanın gündeminde

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olması gündemde yer alıyor. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. İşte toplantının detayları…

06.07.2022-13:09 - (Son Güncelleme: 06.07.2022-13:09) İsveç'in Türkiye hakkında yaptığı açıklama medyanın gündeminde

Günlerdir gündemde yer alan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği sıcaklığını koruyor. Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşma gerçekleştiren liderler gelecek süreçle ilgili açıklamalarda bulundu. İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde, "Üçlü muhtıraya tümüyle uyacağız, takip edeceğiz. Ortak mekanizmamız da olacak. Her üç ülkenin de bunun iyi bir muhtıra olduğunu görebilmesini ve Türk parlamentosunun da onaylayabileceğini hissetmesine imkan vermesini umuyorum." ifadelerini kullandı.

İsveç ve Finlandiya ortak basın toplantısı düzenledi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto  imzalanan protokollerin ardından bir ortak basın toplantısında konuşma yaptı.

Stoltenberg, iki ülkenin katılım protokollerinin ne kadar süreceği konusunda sorulan sorunun üzerine protokollerin 30 ülkenin parlamentosunda onaylanması gerektiğini vurguladı. Her ülkede farklı protokoller uygulandığını ifade eden Stoltenberg, sürecin hızlı bir şekilde ilerleyebileceğini  dile getirdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Müttefikler tarafından protokollerin hızlıca 10 aylığına bileceğini dile getirdi. Bununla birlikte daha önce yapılan son parlamento onay sürecinde sürecin 12 ay sürdüğünü ifade eden Stoltenberg süreç için ayların söz konusu olduğunu aktardı. 

NATO Üçlü Basın Toplantısı

Türkiye İsveç ilişkileri hakkında konuştu 

İsveç Dışişleri Bakanı Linde de bir soru üzerine, "Gerçekten onay sürecinin hızlı olmasını umuyorum. Üçlü muhtıraya tümüyle uyacağız, takip edeceğiz. Ortak mekanizmamız da olacak. Her üç ülkenin de bunun iyi bir muhtıra olduğunu görebilmesini ve Türk parlamentosunun da onaylayabileceğini hissetmesine imkan vermesini umuyorum." sözlerini aktardı. Bununla birlikte Türkiye ile müzakerelerin saygı içerisinde gerçekleştiğini vurgulayan Linde,  Türkiye'nin endişelerini ciddiye aldığını vurguladı.

Üyelik sürecinin tamamlanmasının ardından Türkiye ile uyum içerisinde çalışacağını ifade eden Linde,  sınır dışı iadeler konusunda da hukuk süreçlerinin hızlı ilerleyeceğini dile getirdi. 

Türkiye ilişkileri ana gündem maddesi oldu 

Finlandiyalı Bakan Haavisto,NATO üyeliği onay sürecinin hızlı bir şekilde olması gerektiğini ifade ederek  Türkiye ile iyi bir ilişkiye sahip olduğunu aktardı. Bununla birlikte Türkiye'nin de Avrupa Birliği üyelik sürecinde destek verdiğini dile getiren Haavisto, "Muhtırada Türkiye'nin endişeleriyle ilgili her konuya değindik." dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Konuştu

FETÖ örgütüne karşı mücadeleler devam ediyor 

Gerçekleştirilen basın toplantısında konuşma yapan NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg, Güvenlik tehditleri ile ilgili mücadelelerin devam ettiğini hem Rusya hem de FETÖ terör örgütü ile ilgili çalışmaların devam ettiğini aktardı. 

Bununla birlikte üyelik için onay bekleyen İsveç ve Finlandiya'nın davetli statüsünde NATO çalışmalarına katılacağını  ifade etti. Türkiye Finlandiya ve İsveç yapıcı tutumlarından dolayı teşekkür eden Stoltenberg, Madrid’deki görüşmelerin bugünü inşa ettiğini dile getirdi. 

NATO'nun terörle mücadele konusunda üst sırada yer aldığını aktaran Stoltenberg, "Üçlü muhtıra terörle mücadelede iş birliğini hızlandırmak için iyi bir platform sunuyor." dedi.

3 ülkenin birlikte işbirliği yaparak sınır dışı iadelerin hızlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini ifade eden Stoltenberg, "Akılları ve kalpleri kazanmanın en iyi yolu hem daha agresif Rusya hem de FETÖ terörü ile karşı karşıya olduğumuz tüm güvenlik tehditlerine karşı birlikte durmaktır. Hem daha agresif bir Rusya ve elbette FETO terörü." sözlerini aktardı.

Hilal Nas
hilalnas@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal