İsveç ambargoyu kaldırdı: Türkiye gözünü o uçaklara dikti

İsveç'in savunma ambargosunu kaldırmasının ardından Türkiye, gözünü İsveç'in uçaklarına çevirdi. İşte detaylar...

29.12.2023-16:25 - (Son Güncelleme: 29.12.2023-16:25) İsveç ambargoyu kaldırdı: Türkiye gözünü o uçaklara dikti

İsveç'in uzun bir ambargo sürecinin ardından Türkiye’ye yönelik savunma sanayii alanındaki ihracat lisanslarını onaylamaya başlaması, dış basında İsveç’in olan Jas Gripen 39 savaş uçağı ile ilgili iddiaları da gündeme getirdi.

İsveç’ten 4 yıl sonra onay geldi

Ekim 2019’dan bu yana Türkiye’ye savunma sanayii alanında ambargo uygulayan İsveç, NATO’ya üyelik sürecinin başlamasına müteakiben Eylül 2022’de bu kararından geri adım atmasının ardından 2022 yılında Türkiye’ye yönelik askeri ürünler için geçerli olan tüm ihracat izinlerinin iptal eden İsveç, ihracat izinlerini onaylama başladı.

“Türk firmalara geri dönüş olumlu”

Öte yandan konuyla ilgili Dışişleri Bakan Yardımcısı Akçapar, “İsveç, Türkiye’ye yönelik savunma sanayii alanındaki ürünlere yönelik ambargoyu kaldırdı.  Sürecin (NATO’ya üyelik) başlamasının ardından, Türk firmalarınca yapılan başvurular olumlu sonuçlandırıldı” ifadelerini kullandı. 

Uçak tedarik edilebilir mi?

Öte yandan Türkiye’nin savaş uçağı tedariki için Birleşik Krallık ve ABD ile temasta bulunduğu bir dönemde, “İsveç’ten Gripen savaş uçağı tedarik edilebilir mi?” sorusu kamuoyunda sıklıkla dile getiriliyor. Motor dahil birçok aksamı ABD olan Gripen savaş uçağının, Türkiye tedarik talebinde bulunma ve İsveç onaylasa dahi ABD izin vermeden ihraç edilemeyeceği değerlendiriliyor.

Pek çok ülkeye ihraç ediliyor

Saab JAS 39 "Gripen" İsveç uzay ve havacılık şirketi Saab tarafından üretilen hafif tek motorlu çok maksatlı savaş uçağıdır. çak şu anda İsveç, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Güney Afrika ve Brezilya hava kuvvetlerinin hizmetinde olmaya devam ediyor.


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal