İsveç komisyonda kabul gördü: NATO'ya girebilmesi için tek adım kaldı

İsveç'in NATO'ya katılım protokolü Meclis Dışişleri Komisyonu'nda yapılan oylama ile kabul edildi. Bu sonuç sonrasında genel meclise taşınacak. İşte detaylar...

27.12.2023-09:36 - (Son Güncelleme: 27.12.2023-17:38) İsveç komisyonda kabul gördü: NATO'ya girebilmesi için tek adım kaldı

TBMM Dışişleri Komisyonu, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay başkanlığında toplandı. Toplantıda, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin Komisyonu bilgilendirdi, milletvekilleri de kanun teklifi üzerinde görüşlerini dile getirdi.

“Hayal dahi edemeyecekleri değişiklikleri hayata geçirdiler”

Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, kanun tekliflerine ilişkin Komisyon üyelerini bilgilendirdi. Süreçle ilgili bilgi veren Akçapar "Bu bir süreç ve bu süreç uzun soluklu ve tutarlı gayretler gerektiriyor. Biz süreci izleyecek ve gerektiğinde müdahale edecek izleme ve denetim mekanizmalarını bu ülkelerle tesis ettik. İsveç'in bundan 5-6 yıl önce kimsenin hayal dahi edemeyeceği mevzuat değişikliklerini bugün hayata geçirdiğini görüyoruz" diye konuştu.

“Bu temaslar yenilenecek”

"İsveç hükümeti ve kamuoyu sadece ülkemizin meşru güvenlik kaygılarını daha iyi anlamakla kalmadı, PKK başta olmak üzere terör örgütlerinin İsveç'e de arz ettiği tehdidin farkına varmaya başladılar." ifadesini kullanan Akçapar, "Hem hükümet hem kamuoyu düzeyinde terörle mücadele bağlamında eski yaklaşımlar artık sorgulanıyor. İsveç hükümetinin gösterdiği siyasi iradenin ve yürüttüğü yasal süreçlerin artık PKK'yı rahatsız ettiğini biliyor ve tespit ediyoruz. Anayasa değişiklikleriyle birlikte yeniden güncellenen terörizmle mücadele yasasını 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe soktu ve bu yasayla terör örgütüne katılım artık İsveç'te suç haline getirildi. İsveç, ülkemizle bağlantılı dava ve konularda eşgüdümü teminen bir irtibat savcısı atadı. İsveç irtibat savcısı 12-14 Aralık 2023 tarihlerinde ülkemizi ziyaret ederek ilgili tüm kurumlarımızla temas etti. Bu temaslar düzenli ve sürekli olarak yenilenecek” ifadelerini kullandı.

“Kürt Kızılayı’nın hesabı kapandı”

İsveç'in, PKK’nın ve uzantılarının finansman ve organize suç faaliyetleri konusunda daha fazla bilgi sahibi kılındığını anlatan Akçapar, "PKK'nın İsveç'teki ana finansman kaynaklarından sözde 'Kürt Kızılayı' oluşumunun bankadaki hesabı kapatıldı, başka bankada hesap açmaya yönelik çabalarının sonuç vermediği ve hiçbir bankanın kendilerinde hesap açılmasını kabul etmediği görüldü. Öyle ki bu oluşum geçen hafta İsveç’teki faaliyetlerini sonlandırma kararını açıkladı. PKK mensubu bir şahıs 6 Temmuz 2023 tarihinde terörizmin finansmanı ve kara para aklama suçlarından mahkum edildi, bu bir ilk. Söz konusu kararın gerekçesinde yeni mevzuata da yer verildi" değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti ve CHP milletvekilleri de destek verdi

Öte yandan milletvekilleri de çarpıcı açıklamalarda bulundu. İYİ Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, milli güvenliği ilgilendiren konularda devletin ve milletin yanında olduklarını ancak İsveç'in atması gereken adımlar konusunda beklentileri karşılayamadığını söyledi. Zorlu, "Teklifin tekrar gündemden geri çekilip süreç yönetiminin daha vakur, etkili, olgunlaşmış ve daha kabul edilebilir bir noktaya getirilmesinin Türk milletinin güvenlik çıkarlarının, terörle mücadelesinin, PKK ve FETÖ’ye karşı mücadelesinin etkili bir adımı olacağını düşünüyoruz" dedi. CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da NATO'nun genişlemesine karşı olmadıklarını dile getirerek, "Ancak bu aşamada iktidarın kullandığı ifadelerde, dilde bir çelişki varsa, 16 Kasım'dan bu yana kadar değişen bir şey yoksa ama bir tavır değişikliği varsa, bunun arkasında yatan ana nedeni de sorgulama ihtiyacı duyuyoruz" değerlendirmesini paylaştı.

DEM’li milletvekilinin sözleri tepki çekti

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, Türkiye'nin, İsveç'in NATO'ya katılımını, ABD'den savaş uçağı alabilmek için pazarlık meselesi haline getirdiğini savunarak, "Zaten F16'ları sadece Kürt bombalamak için kullanıyorsunuz" dedi. Cupolo'nun bu sözlerine AK Parti, MHP ve İYİ Partili milletvekilleri tepki gösterdi. Cupolo'ya tepki gösteren Komisyon Başkanı Fuat Oktay da "Burada eğer 'PKK'nın sözcüsü olarak konuşuyorum' diyecekseniz bunu anlarız. Türkiye Cumhuriyeti hiçbir vatandaşına karşı savaş uçağı kullanmaz, PKK'ya, YPG'ye ve güvenliğine yönelik her türlü olaya karşı kullanır ama Kürt vatandaşına karşı kullanmaz. Kürt vatandaşlarını katleden PKK'dır, ona söz söylemeniz lazım" şeklinde konuştu. Tartışmanın ardından Cupolo, toplantıdan ayrıldı.

Teklif tek tek oylandı

Tartışmanın ardından NATO İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifinin de aralarında bulunduğu 10 teklif tek tek oylandı. İsveç'in NATO'ya katılımına ilişkin teklif, "oy çokluğuyla" kabul edildi. Teklife, AK Parti, MHP ve CHP'li milletvekilleri 'evet', İYİ Parti ve Saadet Partisi ise 'hayır' oyu verdi.

Komisyonda, kabul edilen diğer kanun teklifleri de şunlar:

- Türkiye ile Panama Arasında Denizcilik Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

- Türkiye ile Pakistan Arasında Hükümlülerin Nakli Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

- Türkiye ile Mali Arasında Güvenlik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

- Türkiye ile Birleşmiş Milletler Arasında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Eşgüdüm Ofisi Bölgesel Ofisinin İstanbul'da Kurulmasına İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

- Türkiye Ve Uluslararası Göç Siyasaları Geliştirme Merkezi (UGSGM) Arasında Türkiye'deki UGSGM Temsilciliğinin Statüsü Hakkında Anlaşmanın Notalarla Birlikte Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

- Türkiye ile Özbekistan Arasında Hükümlü Nakli Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

- Türkiye ile Kore Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması ve Eki Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

- Türkiye ile Özbekistan Arasında Göçmen İşçilerin ve Aile Fertlerinin Haklarının Korunmasına Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin Kanun Teklifi.

- Türkiye ile Malezya Arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasına Ek 1. Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi.

(AA)


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal