İşte DEAŞ’ın Mimarı Amerikalı Brett McGurk!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın Soçi dönüşünde yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Biden'ın Ortadoğu koordinatörü olan McGurk için ‘Bu adam PKK/YPG/PYD’nin adeta yönetmeni durumundadır.’ dedi.

01.10.2021-10:21 - (Son Güncelleme: 01.10.2021-10:45) İşte DEAŞ’ın Mimarı Amerikalı Brett McGurk!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın ‘Bu adam PKK/YPG/PYD’nin adeta yönetmeni durumundadır.’ dediği ve ABD Başkanı Biden'ın Ortadoğu koordinatörü olan McGurk’ün kanlı sicili ayyuka çıktı. YPG’Yi yaymak için DEAŞ’ı kuran, Irak’ı bölen ve orta doğuyu kan gölüne çeviren PKK/YPG’nin Amerikan yönetimindeki en güçlü destekçisi olan McGurk, Cumhurbaşkanı Erdoğanın hedefinde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi dönüşünde yaptığı açıklamada hedef tahtasına oturttuğu McGruk, Amerikanın Ortadoğu politikasına yön veren kariyerine; 2004 yılında dönemin ABD Bağdat Büyükelçisi John Negroponte ile Irak Anayasası’nın yazımında danışmanlık görevini üstlenerek başladı.

Irak’ta görev yaptığı 2004-2009 yıllarında, Irak’da halen devam etmekte olan kaos halinin yapı taşlarını döşedi. Eski ABD Başkanı George W. Bush döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi'ne atanan, ardından Irak ve Afganistan danışmanlığı görevine getirilen McGurk, 2009 yılında eski Başkan Barack Obama’nın yönetiminde de ‘ABD Başkanı'nın üst düzey danışmanı’ olarak çalışmıştı.

DEAŞ'IN MİMARI, ESKİ BAŞKAN TRUMP'LA PEK UYUŞAMAMIŞTI

McGurk, 2004-2009 yılları arasındaki Irak deneyimi sebebiyle 2017 Eylül’ünde Başkan Obama’nın DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi olan John Allen'ın yardımcısı olarak çalıştı. Ekin 2015’te ise John Allen'dan görevi devralarak yeni DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi oldu. Trump’ın göreve geldiği Ocak 2017'ye kadar Suriye ve Irak’ta etkin rol oynadı. Başkan Trump’ın eski ABD Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'i Suriye özel temsilcisi olarak atamasından sonra daha geri plana çekilmişti.işid

YENİ LAWRENCE, ÇOK İYİ ARAPÇA BİLİYOR

Irak’ta görev yaptığı yıllarda DEAŞ’a zemin hazırlamıştı. Irak’ın günümüzdeki parçalı yapısının baş mimarı olan McGurk, Arafça ve Farsça’ı çok iyi şekilde konuşabiliyor. Bu becerisi nedeniyle geçmişte Arap aşiretlerini Osmanlı'ya karşı kışkırtan İngiliz casus Lawrence'a benzetiliyordu. 

Bir yandan DEAŞ’ın büyümesine olanak sağlarken bir yandan da Suriye'nin kuzey bölgelerinde DEAŞ ile mücadele etmek bahanesiyle PKK/YPG terör örgütüne destek veren McGurk, 10. yılını dolduran Suriye iç savaşının da baş mimarı konumunda.

TÜRKİYE GEÇMİŞTE McGURK’ÜN PLANLARINI BOZMUŞTU

McGurk, Suriye’yi bölme projesi doğrultusunda Ekim 2015’de PKK/YPG terör örgütünün bir uzantısı durumundaki ‘Suriye Demokratik Güçleri (SDG)’yi kurulmasına da ön ayak olmuştu. Fakat Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde DEAŞ terör örgütüne karşı başlattığı, Barış Pınarı, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatları ile bölgede bir terör koridoru oluşturulması planlarını boşa çıkardı.

ypg

TERÖRİSTLERDEN PLAKET ALAN BİR AMERİKAN BÜROKRATI

Akşam gazetesi yazarlarından Kurtuluş Tayiz’in McGurk'un Suriye stratejisi konusuna değindiği yazısında; ‘McGurk'ün izlediği ana stratejisi şu: Türkiye engelini aşmak için terör örgütü SDG'yi öncelikle ABD ve Rusya arasındaki bir dengede koruma altına almak ve ardından da adım adım Suriye'nin kuzeyinde otonom bir yönetim kurulmasını sağlamak.

YPG'nin şu anki varlığı tamamen ABD ve Rusya arasındaki bir dengeye bağlı. Bunu McGurk sağlamaya çalışıyor. Örgütün Beyaz Saray'da ağırlanması ve Moskova'da ofis açması bu stratejinin bir parçası. Barzani yanlısı Kürt örgütlerini SDG'nin öncülüğünü kabule zorlayan ve bunun için toplantılar düzenleyen de McGurk. Bu toplantılarla SDG'nin bütün Suriye'yi temsil ettiği havasını yaratmaya çalışıyor. Tabii sadece SDG/YPG'nin değil, PKK'nın Sincar'a yerleşmesinin önünü açarak Haşdi Şabi milisleriyle ittifakını yapan da o. McGurk Suriye'de SDG'yi, Irak'ta PKK'yı yönetiyor. Bölge devletlerinin PKK ve SDG'ye ses çıkarmamasını da bu kişi ayarlıyor.

McGurk, Irak'ın işgalinden bu yana aslında Ortadoğu'da. Irak'ın ve Suriye'nin bölünme süreçlerini yöneten bir isim aynı zamanda. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yüzden McGurk'ün "terör örgütünün yönetmeni" konumunda olduğuna dikkat çekti. Yani Türkiye her şeyin farkında. Ve öyle "Amerika bize söz verdi, Afganistan gibi olmayacak" lafları da terör örgütüne çare olmayacak. Zira Türkiye'nin hazırlıkları bu yönde!’ ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BU ADAM PKK/YPG/PYD'NİN YÖNETMENİ

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı zirve dönüşünde yaptığı açıklamada PKK/YPK konusunu konuşurken hedef aldığı McGurk hakkında, ‘Özellikle üzerinde durduğum bir diğer konu da PKK/YPG'nin Moskova'da olmasıydı. Bunu kendilerine hatırlattım. Aynı şekilde bu örgüt ABD'de de Beyaz Saray'da ağırlandı. Malum Amerikalı McGurk denilen bir adam var. Bu adam terör örgütlerinin adeta sevk ve idaresini yapıyor. Putin'e 'Terörle mücadele konusuyla ilgili dayanışmamızı daha da arttırmamız gerekir' dedik. McGurk, teröre destek veren bir isimdir. Bu adam PKK/YPG/PYD'nin adeta yönetmeni durumundadır. Tabii benim bu ifadem birilerini ciddi manada rahatsız edecektir. Ama terör örgütleri ile el ele, kol kola dolaşan adamdır bu. Benim teröristlerle mücadele verdiğim bir bölgede bunun onlarla kol kola dolaşması beni ciddi manada rahatsız etmektedir. Onun bu terör örgütleriyle iç içe olması, beraber olması, konumunu zaten ifade etmektedir. Er veya geç Amerika buradan çıkmalı ve burası Suriye halkına bırakılmalı.’ ifadelerine yer vermişti.

McGruk Kimdir?

BRETT McGURK KİMDİR?

ABD’nin Ortadoğu Koordinatörü olan Brett McGurk hakkında merak edilenler.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi dönüşünde yaptığı açıklamada hedef tahtasına oturttuğu McGruk, Amerikanın Ortadoğu politikasını yönlendiren kariyerine; 2004 yılında dönemin ABD Bağdat Büyükelçisi John Negroponte ile Irak Anayasası’nın yazımında danışmanlık görevini üstlenerek başladıı. Irak’ta görev yaptığı 2004-2009 yıllarında, Irak’da halen devam etmekte olan kaos halinin yapı taşlarını döşedi. Eski ABD Başkanı George W. Bush döneminde Ulusal Güvenlik Konseyi'ne atanan, ardından Irak ve Afganistan danışmanlığı görevine getirilen McGurk, 2009 yılında eski Başkan Barack Obama’nın yönetiminde de ‘ABD Başkanı'nın üst düzey danışmanı’ olarak çalışmıştı. Başkan Trup döneminde geri plana çekilen McGruk, Biden döneminde tekrak aktif rol almaya başladı.

İyi derecede Arapça ve Farsça bilen McGruk, 1.Dünya Savaşı yıllarında Arap aşıretlerini Osmanlı Devletine karşı ayaklandıran İngiliz casus Lawrence'a benzetiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal