Erdoğan Noktayı Koydu; Ya Uçakları Ya Da Paramızı Verecekler!

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Soçi'de gerçekleştirdiği kritik zirvenin ardından dönüş yolunda gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

30.09.2021-15:06 - (Son Güncelleme: 30.09.2021-17:21) Erdoğan Noktayı Koydu; Ya Uçakları Ya Da Paramızı Verecekler!


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gerçekleştirdiği zirve sonrasında gazetecilere kritik açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçmişte kullandığı,’ Biden ile gidişat pek hayra alamet değil’ ifadesinin hatırlatılması üzerine Erdoğan, ‘Bunları söyledik, cevap geldi zaten. Nasip olursa Roma’da görüşeceğiz’ yanıtını verdi. Daha sonra F-35 konusunun sorulması üzerine, ‘1 milyar 400 milyon dolar ödeme yapmışız. Biz elimizde bol para var da bunları etrafa saçan bir ülke değiliz. Bu paraları da kolay kolay kazanmadık, kazanmıyoruz. Ya uçaklarımızı verecekler ya da parayı verecekler’ ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: YA UÇAKLARI YA DA PARAMIZI VERECEKLER!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya devlet Başkanı Putin arasında Soçi’de gerçekleştirilen zirvede, iki lider yaklaşık olarak 3,5 saat baş başa görüşme yaptı. Görüşmede, Türkiye-Rusya arasındaki ticaret hacmi, enerji ile savunma sanayii alanlarındaki işbirliği konuları, PYD'nin yerleştiği bölgeler ve Suriye bölgesindeki diğer sorunlarla, Afganistan, Karabağ ve Libyada’daki gelişmeler masaya yatırıldı.

Soçi Zirvesi

RUSYA İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ KARŞILIKLI YATIRIM HACMİNİN 100 MİLYAR DOLARA ÇIKMASI HEDEFLENİYOR

Erdoğan, dönüş yolunda gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2021'in ilk sekiz ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 50'ye yakın bir artışla 21 milyar dolara eriştiğini ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminde pandemi şartlarına rağmen, bu senenin ilk sekiz aylık ayında kayda değer bir artış yaşandığı söyledi. Türkiye’den Rusya’ya yapılan yatırımlar geçen yılın aynı dönemine göre 1,5 milyar dolar artarken, Rusya’dan Türkiye’ye yapılan yardımlar geçen yılın aynı dönemine göre 6,5 milyar dolar artış gösterdi.

Erdoğan yaptığı açıklamada, iki ülke aralarındaki ticaret hacminin gelecek dönemlerde 100 milyar dolara çıkmasını hedeflediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan gazetecilerin sorularını cevaplamadan önce zirveye ilişkin şu genel değerlendirmeleri yaptı; 

‘Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin'in davetine icabetle Soçi'ye yaptığım çalışma ziyaretini verimli bir şekilde tamamladık. Zaten sürekli telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğimiz Sayın Putin'le uzun bir aradan sonra yüz yüze yaptığımız bu ikili görüşmede, ülkemiz ile Rusya arasındaki ilişkileri ve bölgesel konuları ayrıntılı şekilde ele alma imkânımız oldu. Stratejik bir iş birliği alanı olarak gördüğümüz enerji sahasında da mevcut iş birliğini ilerletme hususunda mutabık kaldık. TürkAkım ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projelerine ilişkin durumu değerlendirdik.'

Soçi Zirvesi

VERİMLİ BİR GÖRÜŞME OLDU

"Rusya Devlet Başkanı Sayın Vladimir Putin'in davetine icabetle Soçi'ye yaptığım çalışma ziyaretini verimli bir şekilde tamamladık. Zaten sürekli telefon görüşmeleri gerçekleştirdiğimiz Sayın Putin'le uzun bir aradan sonra yüz yüze yaptığımız bu ikili görüşmede, ülkemiz ile Rusya arasındaki ilişkileri ve bölgesel konuları ayrıntılı şekilde ele alma imkânımız oldu.’ dedi. Açıklamaların devamında Erdoğan, ‘Stratejik bir iş birliği alanı olarak gördüğümüz enerji sahasında da mevcut iş birliğini ilerletme hususunda mutabık kaldık. Türk Akım ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projelerine ilişkin durumu değerlendirdik.’ dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ŞİMDİYE KADAR 1 MİLYONDAN FAZLA SURİYELİ EVİNE DÖNDÜ

İdlib konusunda yaptıkları görüşmeye de değinen Erdoğan, ' Özellikle İdlib başta olmak üzere Suriye ile ilgili konuları da ayrıntılı şekilde ele aldık. Uzun yıllardır süren Suriye krizi ülkelerimiz başta olmak üzere tüm bölgeye ağır maliyetler getirdi. İnsani dramlar yanında sürecin ekonomik yükü hepimiz için katlanılmaz boyutlara ulaştı. Kaldı ki Türkiye olarak şu an itibarıyla 4,5 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. Ayrıntıların ötesine geçip bu meseleye kalıcı, nihai ve sürdürülebilir bir çözüm bulma vaktinin geldiğini konuştuk.’ ifadelerine yer verdi. 

Suriyeli mülteciler konusunu ayrıntılı olarak değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, ‘400 bini İdlib bölgesine olmak üzere 1 milyondan fazla kişi evlerine, topraklarına dönüş yaptı. Bu olumlu bir gelişme. Bu rakamı artırmak ve ülkemizde misafir ettiğimiz Suriyelilerin güvenle topraklarına dönüşü için gerekli çalışmaları aralıksız sürdürüyoruz.’ dedi.

Soçi

ERDOĞAN: TERÖR ÖRGÜTLERİNİN SEVK VE İDARESİNİ YAPANLAR ABD'Lİ

Rusya’nın terör örgütlerine karşı tutumuna da değinen Erdoğan, ‘Benim özellikle üzerinde durduğum bir diğer konu da PKK/YPG'nin Moskova'da olmasıydı. Bunu kendilerine hatırlattım. Aynı şekilde bu örgüt ABD'de de Beyaz Saray'da ağırlandı. Malum Amerikalı McGurk denilen bir adam var. Bu adam terör örgütlerinin adeta sevk ve idaresini yapıyor. ‘Terörle mücadele konusuyla ilgili dayanışmamızı daha da artırmamız gerekir’ dedik.’ İfadelerini kullandı.

ERDOĞAN: S-400'DE GERİ ADIM SÖZ KONUSU DEĞİL!

Geçtiğimiz yıllarda olaylı bir şekilde Türkiye’ye getirilen S-400’lere ilişkin son durumun ve Amerika’nın F-35 projesinede Türkiye’yi içine soktuğu duruma ilişki sorulara ise, ‘Bir defa S-400 konusunda bizim sürecimiz devam ediyor. Geri adım atmak gibi bir şey söz konusu değil. Bu yararlı görüşmemizde tabi ki bunları da etraflıca konuştuk ve bunları daha ileri boyutlara nasıl taşıyacağımızı görüştük. Hatta uçak motorları yapımında ne gibi adımlar atacağız, savaş uçaklarıyla ilgili ne gibi adımlar atacağız; bunları da yine etraflıca konuşma imkânımız oldu. Allah nasip ederse uçak motorları konusunda da aynı adımı atacağız. Bir diğer konu, gemi inşasında da yine beraber birçok adım atabiliriz. Denizaltılara varıncaya kadar, burada da yine Rusya ile müşterek adımlarımız inşallah olacaktır. Çalışacağız. Durmak yok yola devam.’ Şeklinde yanıt verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: BIDEN'I ELEŞTİRDİK CEVAP GELDİ, GÖRÜŞECEĞİZ

Erdoğan’ın ABD’ dönüşünde kullandığı, ‘Biden ile gidişat pek hayra alamet değil’ ifadelerini hatırlatan gazetecilere yanıt veren Cumhurbaşkanı, ‘Bunları söyledik, cevap geldi zaten. Nasip olursa Roma'da görüşeceğiz. Oradan da inşallah Glasgow'a gideceğiz. Glasgow'da da büyük ihtimalle görüşeceğiz. Demek ki hayra alamet bazı adımlar atılıyor.’ dedi.

İki görüşme esnasında Afganistan konusunda bir fikir alışverişi yapılıp yapılmadığını ve Türkiye’nin Afganistan stratejisini soran gazetecilere, ‘Malum biz artık Afganistan'dan tüm askerlerimizi çektik. Asker varlığı olarak Afganistan'da yokuz. Fakat Taliban'ın bizle uyumlu bir çalışma içerisine girmesi halinde bizim Taliban'la görüşmemek gibi bir ön yargımız da yoktur. Çünkü Afganistan halkı bizim yüz yıllara dayanan geçmişimiz olan bir halktır. Yönetimle de uyum olması halinde biz her türlü görüşmeyi yapabiliriz. Buna da kapımız açıktır.’ Şeklinde yanıt veren Erdoğan, Türkiye’nin Kabil Havalimanı'nı an itibariyle Türkiye sorumlu olmadığını ama ilerde durumun değişebileceğini söyledi.

ERDOĞAN: ABD, SURİYE’Yİ KENDİ HALKINA BIRAKMALI!

Suriye’de 10 yıldır devam eden iç savaş ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan’a, geçende kullandığı ‘Amerika Suriye'den de çekilsin’ hatırlatılmasının arından, ‘Az önce bir isimden bahsettim; McGurk… Bu aslında teröre destek veren bir isimdir. Bu adam PKK/YPG/PYD'nin adeta yönetmeni durumundadır. Tabi benim bu ifadem birilerini ciddi manada rahatsız edecektir. Bunu da biliyoruz. Ama terör örgütleri ile el ele, kol kola oralarda dolaşan adamdır bu. Benim teröristlerle mücadele verdiğim bir bölgede bunun onlarla kol kola dolaşması beni ciddi manada rahatsız etmektedir. Şu anda da onun bu terör örgütleriyle iç içe olması, beraber olması, konumunu zaten ifade etmektedir. Er veya geç Amerika buradan çıkmalı ve burası Suriye halkına bırakılmalı.’ İfadelerine yer verdi.

ÖNÜMÜZDEKİ G-20 ZİRVESİ, YENİ GELİŞMELERE GEBE GİBİ GÖRÜNÜYOR 

ABD ile ilgili net ifadeler kullanan Erdoğan, G-20 Zirvesinde ABD Başkanı Biden’la biraya geldiğinizde nasıl bir gelişme beklendiği ve Rusya-ABD dengesini nasıl yorumladıkları sorusuna, ‘Orada Sayın Biden'la yapacağımız görüşmenin boyutları nereye ulaşır göreceğiz. Mesela, Brüksel'de bir görüşmemiz oldu. Şimdi ise Roma'da bir görüşme yapacağız. Belki bunları da konuşacağız. Suriye ile ilgili ABD'nin yaklaşımı ne olacak? Bunları dillendirme fırsatımız olacak. Aramızdaki askeri siyasi, ekonomik, ticari tüm ilişkileri ele alacağız. Mesela F-35 sorunu ne olacak? 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yapmışız. Bu ne olacak? Bunların akıbetini görmemiz lazım. Biz elimizde bol para var da bunları etrafa saçan bir ülke değiliz. Bu paraları da kolay kolay kazanmadık, kazanmıyoruz. Ya uçaklarımızı verecekler ya da parayı verecekler.’ şeklinde yanıt verdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal