İstanbul'un deprem riski her geçen gün artıyor! Kentsel dönüşümün 5 yıldır durma noktasına geldiği istanbul'da İBB henüz çalışma yapmıyor! Deprem uzmanından kritik uyarılar

Herkesi korkutan büyük Marmara depremi hakkında yeni açıklamalar yapıldı. Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, 7 şiddetinin üstünde olan Marmara depreminin 25 yıl içerisinde olma olasılığı hakkındaki detayları paylaştı. İşte büyük Marmara depremi hakkındaki o açıklamalar…

20.07.2022-10:51 - (Son Güncelleme: 20.07.2022-14:42)

Türkiye deprem kuşağında yer alırken ülkemizde de her gün ufak çaplı depremler yaşanmaktadır. AFAD tarafından paylaşılan veriler doğrultusunda 2021 yılında 23 bin 753 depremin meydana geldiği açıklandı. Geçtiğimiz ay içerisinde Yalova'da gerçekleşen depremin ardından Tekirdağ'da da bir deprem meydana geldi. Meydana gelen iki depremde orta şiddette olsa bile birçok kişiyi korkuttu. Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Marmara depremi hakkında  açıklama yaptı. İşte büyük Marmara depremi hakkındaki o  açıklamalar… 

Türkiye'de gerçekleşen depremler neyin işaretçisi? 

Hürriyet'ten İsmail Sarı'ya röportaj veren Eyidoğan, Marmara'da gerçekleşen son depremler hakkındaki  detayları paylaştı. Eyidoğan,  “Marmara’da olan her hafif veya orta kuvvette deprem, bu bölgede daha büyük deprem yaratacak fayların var olduğunu hatırlatır. Hafif ve orta kuvvette olan 3 ile 5 arası büyüklükte depremler bize nerelerde tehlike yaratacak depremler olabileceğini de gösteren kanıtlardır” sözlerini dile getirdi.

Marmara Depremi Ne Zaman

İstanbul depremi ne zaman gerçekleşecek? 

Geçtiğimiz ay Tekirdağ'da meydana gelen depremin konum itibariyle Kuzey Anadolu fay hattında önemli bir yere sahip olduğu  söylenmektedir. Eyidoğan, Geçtiğimiz yıllar içerisinde bu bölgelerde çok sayıda depremler olduğunun altını çizdi. Kuzey Anadolu Fayı’nın Gaziköy-Mürefte-Şarköy-Saros hattında uzanan parçasında 1912 yılında 7.4 büyüklüğünde bir deprem olduğunu dile getiren Eyidoğan,  bu depremin çok büyük hasarlara neden olduğunu altını çizdi. Eyidoğan konuşmasına şu sözlerle devam etti: 

“Son deprem, yılda 23 milimetre hızla hareket eden fay kuşağının aktivitesini sürdürdüğünü gösteriyor. Bu hareket sırasında Ana Marmara Fayı’nın kuzeyinde ve güneyinde ikincil faylar oluşmakta. Son deprem de Ana Marmara Fayı’nın hemen güneyinde oluşan sıkışma etkisiyle oluşan hafif büyüklükte deprem olarak değerlendirilebilir. Konumu itibariyle de oldukça uyarıcı bir durumdur.”

Depremler Neden Çoğaldı

Büyük Marmara depremi herkesi korkutuyor 

Marmara Denizi çevresindeki depremlerle ilgili bilgilerin 2000 yıl geride olduğunu aktaran Eyidoğan,  bugünkü kaynaklara bakıldığında ise gerçekleşecek depremin Marmara Denizi ve İstanbul başta olmak üzere bütün çevresinde olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Eyidoğan, 7 ve daha şiddetli depremlerin 25 yıl içerisinde olma olasılığının yüzde 65 olduğunu ifade etti. 

Marmara Bölgesi'nin terk etti 

Büyük Marmara depremi hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, herkesi şaşırttı.İstanbul ve çevresinde gerekli tedbirlerin alınmadığını söyleyen Yaltırak, "Başka bir çare yolu öneriyorum, aklı başında olan Marmara’dan gitsin. Ne mal bıraksın, ne mülk bıraksın, hepsinin değeri varken hepsini sarsın gitsin"  şeklinde konuştu. 

Türkiye Fay Hattı

Marmara'da 7 şiddetinde üzerinde deprem gerçekleşecek 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (BÜ-KRADE) tarafından Yapılan toplantı sonrasında  açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener şu ifadeleri aktardı: 

"Marmara depremi için vakit geldi mi bilmiyoruz. Bir sona doğru gidiyoruz ama sonun ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Bir enerjinin biriktiğini biliyoruz, olabilecek potansiyel depremin de büyüklüğünü görüyoruz ama ne zaman açığa çıkacağını bilmiyoruz. Bugün, yarın, 6 ay sonra olacak demenin bir anlamı yok ama süre geçtikçe biriken enerji artıyor. Biriken enerji artıyor demek olası depremin büyüklüğünün artması demek. Marmara için tahminim 7’nin üzerinde olur. Bu konuda yapılmış çok bilimsel çalışma var. Farklı senaryolar da var. Benim içinde olduğum bir grubun yapmış olduğu bir çalışma 7.2 diyor."

Rabia Uzunağaç
rabiauzunagacc@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal