05.09.2021-12:13 (Son Güncelleme:05.09.2021-13:06)


1

Bilinen ilk İstanbul yangını 1510 tarihinde gerçekleşti. Bir mahallede başlayan yangın Balat'a oradan Bahçekapı’ya kadar uzanmış, 800 dükkân yanmıştı.



2

1639’da yaşanan yangın Balatkapı dışındaki mumhaneden başlaydı ve poyrazın etkisiyle sur dışındaki evlere, kısa sürede Suriçi’ne de şıçrayan alevler sabaha kadar Balat semtini yok etmişti. Yangın Çukurbostan'a kadar devam etmişti ve Fener kapısı ile Çukurbostan arası yanmıştı.



3

24 Temmuz 1660 yılında yaşanan yangın tarihin karanlık sayfalarına geçti. İstanbul’un yaşadığı en büyük yangın olan 1660 yılında yaşanan yangın Ahî Çelebi Camii’nin yakınındaki bir sandıkçı dükkânında başlamıştı. Sandıkçı dükkanında çıkan yangın bir anda İstanbul’un en önemli semtlerine kısa sürede ulaşmıştı. Yaşanan yangında şehrin üçte ikisi yangında yok olmuştu.



4

18. yüzyılın en büyük yangını 6 Temmuz 1756 tarihinde yaşanmıştır. Yangın Haliç’te Cibali semtinde başlamış ve Marmara sahiline kadar uzanmıştı. Çıkan yangın İstanbul’un yaklaşık olarak üçte birini harap etmiştir. Unkapanı, Zeyrek, Vefa, Şehzadebaşı, Fatih, Saraçhane, Aksaray, Laleli, Cerrahpaşa, Atik Ali, Yenikapı ve Nişanca gibi semtler bu yangından etkilenmişti. Bu bölgelerde yer alan Binlerce yapı bu yangın neticesinde harap olmuştu.



5

1812 yılında Dörtyol civarında bir evde çıkan yangın kısa süre içinde birçok yeri sarmıştı. Yangın beş kol halinde sirayet etmiş, bir kol Tekfur Sarayı, ikinci kol Balat Hamamı ve civarı, üçüncü kol Ayvansaray, dördüncü kol Eyüp yönüne ilerleyip en son Zalpaşa İskelesi’nde söndürülebilmişti.



6

Yangın 5 Haziran 1870 Pazar günü öğleden bir saat sonra Feridiye sokağında Macar Riçini'nin kiracı olarak oturduğu evde çıkmıştı. Çıkan yangın ahşap evler arasında çıktığı ve o gün hava çok rüzgarlı olduğu için değişik yönlerde beş-altı kola ayrılarak etrafa yayıldı. Beyoğlu yangınında söndürme çalışmaları ciddi ve gayretli bir şekilde yürütülmesine rağmen büyük bir sahanın yanmasının önü alınamadı.



7

10 Haziran 1918 tarihinde gerçekleşen Fatih yangını, Küçükmustafapaşa’dan Samatya’ya kadar Sur-içi’ni kül etti. 7500 yapı, içlerindeki eşya ve aile birikimleri ile yandı.



8

15 Kasım 1979’da Rumen bandıralı Independenta adlı tanker gemisi, Karadeniz yönünden gelen Yunan bandıralı Evriyali adlı kuru yük gemisine çarpmıştı. Daha sonrasında büyük bir patlama olmuştu.



9

Sütlüce Karaağaç İmrahor caddesi’ndeki yangın 2 Mart 1949 tarihinde gerçekleşmişti. Yangının sebebi bilinmiyor. Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Killigil’e ait silah fabrikası sebebi bilinmeyen bir nedenden ötürü yanmıştı. Yangın daha sonrasında büyük etki görmüştü.



10

İstanbul'da bir plastik fabrikasında yangın çıktı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr