20.02.2024-10:01 (Son Güncelleme:20.02.2024-10:01)


1

Türk boylarının günlük yaşamlarına ait izlerin bulunduğu fotoğraf albümü 111 yıl sonra ortaya çıktı.



2

1912-1913 seneleri arasında çekilen fotoğraflar, Sibirya'dan Kırım'a kadar geniş bir coğrafyaya yayılmış olan farklı Türk boylarının günlük yaşantılarını göz önüne seriyor.



3

Türk boylarının günlük yaşamlarına ait arşiv fotoğraflar ilk kez gün yüzüne çıktı. Bir hazine değerinde olan bu fotoğraflar, Türk tarihine ışık tuttu ve adeta ezberleri bozdu. Bozkırda bulunan bu heykel, bir insan yüzü ve arkasındaki işaretlere sahip.



4

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı'nda titizlikle korunan bu albüm, Sibirya'dan Kırım'a kadar geniş bir coğrafyada yaşayan farklı Türk boylarının günlük yaşantılarını gözler önüne seriyor.



5

1912-1913 yılında çekilen fotoğraflardan oluşan albümün, eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde Türkiye Cumhuriyeti'ne hediye edildiği biliniyor.



6

Albümde Sibirya'dan Kırım'a kadar geniş bir coğrafyaya yayılan Sayan-Altaylar, Karakaslar, Tuvalar, Altaylar, Yakutlar, Kazaklar, Karakırgızlar, Özbekler, Türkmenler, Azerbaycan Tatarları, Karaçaylar, Kumuklar, Kırım Tatarları, Başkurtlar, Çuvaşlar ve Kazan Tatarları gibi Türk boylarına ait dönemin sosyo-kültürel yapısına, inançlarına, ekonomik faaliyetlerine ve günlük hayatlarına ait merak edilen detayları içeren fotoğraflar yer alıyor.



7

Tarihi albümdeki Sayan-Altaylar Türk boyu, Güney Sibirya'da yaşayan bir Türk topluluğu. Altay dağları bölgesinde yaşamalarından dolayı Altay adıyla anılmışlardır. Altay-Sayan dağlık sisteminin kuzeyinde bulunan ormanlık Güney Sibirya bölgesi, Türk bozkır kültürünün ortaya çıkmasında büyük önem taşıyan, Bronz Çağı kültürlerine ev sahipliği yapmış bir coğrafya, olarak niteleniyor.



8

Albümde Sibirya'dan Kırım'a kadar geniş bir coğrafyada yaşayan Sayan-Altaylar, Karakaslar, Tuvalar, Altaylar, Yakutlar, Kazaklar, Karakırgızlar, Özbekler, Türkmenler, Azerbaycan Tatarları, Karaçaylar, Kumuklar, Kırım Tatarları, Başkurtlar, Çuvaşlar ve Kazan Tatarları gibi Türk boylarına ait dönemin sosyo-kültürel yapısına, inançlarına, ekonomik faaliyetlerine ve günlük hayatlarına ait fotoğraflar yer alıyor.



9

Albümde gerçek kıyafetleriyle bir şaman da yer almakta. Elindeki tokmak ve davul ritüelin en önemli parçasını oluşturuyor. Şaman kıyafetiyle inanılmaz bir görüntüye imza atarken, yüzü ve saçları da Şamana gizem katıyor.



10

Albümde detaylıca Türk boylarına ait giysiler bulunuyor. Kıyafetler son derece ağır işçilikli ve kaliteli olduğu görülüyor. Kadınların başlıkları, takıları, kıyafetlerdeki simgeler tam manasıyla önemli bir veri kaynağı sağlıyor.



11

Avcı Türkler. Avrasya bozkırları genelinde bulunan doğancılık geleneksel biçiminde kartal ile birlikte yapılan av, çağdaş Kazakistan ve Kırgızistan'da görülmekte.



12



13



14



15

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr