İstanbul'da Ulaşımda Kart Krizi: Metrelerce Kuyruk Oluştu

İstanbul'da ulaşım için toplu taşımada kullanılan İstanbulkartlarda kriz yaşanıyor. İstanbulkart almak isteyen vatandaşlar gişelerde metrelerce kuyruk oluşturdu.

29.09.2021-14:43 - (Son Güncelleme: 29.09.2021-14:58) İstanbul'da Ulaşımda Kart Krizi: Metrelerce Kuyruk Oluştu

İstanbul'da otobüslerin sık sık arıza yapması probleminin ardından şimdi de İstanbulkart krizi yaşanıyor. Koronavirüs tedbirleri kapsamında İstanbulkartlarında HES kodu tanımlı olmayan vatandaşlar otobüs kullanamıyor. 

İSTANBULKART GİŞELERİNDE METRELERCE KUYRUK OLUŞTU

Bunla birlikte İstanbulkartlara olan talepler artarken kart gişelerinde metrelerce kuyruk oluşuyor. Gişeler haricinde biletmatiklerden kart almak isteyen vatandaşlar "İstanbulkart yoktur" uyarısı ile karşılaşılıyor. Uzun zamandır HES kodları zorunlu kullanım kapsamında yer alırken İBB bu kart talebine talebin fazla olacağını düşünemedi ve duruma hazırlıksız yakalandı. Bu da vatandaşların mağduriyet yaşamasına yol açtı.

İSTANBULKART ALIMI İÇİN İHALE AÇILDI

İstanbul'da yaşanan toplu ulaşım kart sıkıntısı dolayısıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 1,5 milyon yeni İstanbulkart alımı için ihale açtı İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki BELBİM Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri Genel Müdürü Yücel Karadeniz, "Eskiden bir İstanbulkart birden fazla kişi tarafından kullanılabiliyordu. Ama özellikle Sağlık Bakanlığı'nın getirdiği yönergelerle bir İstanbulkartın sadece bir kişi tarafından HES koduyla eşleştirilmiş olması gündeme geldikten sonra kullanılan İstanbulkart sayısında bir artış oldu" açıklama yaparak kart sıkıntısının sebebini dile getirdi.

İHALE 1 KASIM TARİHİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

İBB iştiraki BELBİM AŞ.'nin düzenlediği ihale 1 Kasım'da yapılacağı bildirildi. İhaleyle 1,5 milyon İstanbulkart alımı gerçekleştirilecek.

HES KODU ZORUNLULUĞU İLE KİŞİSEL KARTLARA TALEP ARTTI

BELBİM Genel Müdürü Yücel Karadeniz'e göre, kart eksikliğinin sebebi HES kodu zorunluluğunun getirilmesiyle kişisel kartlara ihtiyaç duyulması. Karadeniz, normalde her yıl 4,5 milyon kart tedarik edilirken, bu yıl 6,5 milyon kadar kart tedariği gerçekleştiğini ifade etti.

İSTANBULKART KARABORSADA SATILIYOR

Karadeniz, ''Diğer yıllara göre özellikle, HES kontrolünden kaynaklanan bir kart kullanım sayısında artış var. Bu artışı göz önüne alarak, yeni ihalelerimizi güncelledik. Biliyorsunuz eskiden bir İstanbulkart birden fazla kişi tarafından kullanılabiliyordu ama özellikle Sağlık Bakanlığı'nın getirdiği yönergelerle bir İstanbulkartın sadece bir kişi tarafından HES koduyla eşleştirilmiş olması gündeme geldikten sonra kullanılan İstanbulkart sayısında bir artış oldu. Bu artış karşısında tedarik sürecimizi yönetiyoruz. Rutinlerimiz yaklaşık 4,5 milyondu şu an 6,5 milyon kadar kart tedariği gerçekleşti. Bazı kötü niyetli kullanımlar oluyor özellikle vatandaşlar HES eşleştirmesi yapmakta zorlanıyorlar. Bundan dolayı biletmatiklerimizden İstanbulkart alıp topluca eşleştirme hizmeti adı altında vatandaşlardan karaborsa paralar alıp İstanbulkart satmaya yeltenen insanlar oldu. Bunu önleyebilmek için İstanbulkart tedariğimizi makinalardan daha çok yüz yüze kanallarımıza doğru yönlendirdik'' ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal