İstanbul'da Kaos Yeni Başlıyor! Üniversiteliler Geri Dönüyor

Uzun üreden beri artış gösteren kira fiyatlarında bir artış da üniversitelilerin dönüşüyle yaşandı.

08.09.2021-12:57 - (Son Güncelleme: 08.09.2021-16:51) İstanbul'da Kaos Yeni Başlıyor! Üniversiteliler Geri Dönüyor

Salgın sonrası kent hayatına dönüş yapanlarla birlikte konut satışları da arttı. Sürekli artan evlerin kira bedelleri, üniversitelilerin dönüşü, koronavirüs dolayısıyla şehir hayatını terk edenlerin dönüşü ve şehirlerde konut satışlarının artmasıyla gerçekleşti.

ÜNİVERSİTELİLER DÖNDÜ KİRALAR YÜZDE 300 ZAMLANDI

İlk olarak İstanbul olmak üzere, pek çok ile kira fiyatları yüzde 300 zamlandı. Kiraları yükselten ev sahipleri, mevcut kiracılara baskı yapmaya başladı. Bununla birlikte, fiyatları artıran ev sahipleri ile kiracılar arasında çekişmeler başladı. İlerleyen tartışmalar sonucunda konu mahkemelere kadar taşındı.

EV SAHİBİNİN İKİ ALTERNATİFİ VAR

Ev sahipleri ancak iki sebebe dayanarak kiracılarını evden çıkarabiliyor. Bunlardan ilki, ev sahibinin evini kendi akrabalarından birine vermesi. Diğer bir alternatif ise, kiracı kendi sorumluluğunu yerine getirmediği takdirde ev sahibi kiracıyı evden çıkarabiliyor. Eğer kiralamanın üstünden 5 yıl geçmişse kira tespit davası açılarak zam talebinde bulunuluyor. Bu kısımda mahkeme ise kiracının hakkını koruyup bir rakam tespit ediyor.

KİRACI DA HAKKINI ARAYABİLİYOR

Ev sahipleri gibi kiracılar da kendi haklarını yasalar aracılığıyla arayabiliyor. Kira artışı sebebiyle evden çıkarılma durumlarına ilişkin her şey yasalarla belirlenmiş olarak bulunuyor. Ev sahibinin zorlamasıyla değil, mahkeme kararıyla evden çıkarma durumu gerçekleşiyor. Yıllık olarak imzalanan kira sözleşmeleri ise her yıl sonunda kendini tekrarlıyor.

MUTLAKA SÖZLEŞME YAPILMALI

Kira fiyatlarının artmasıyla yaşanan sıkıntılara ilişkin açıklamalarda bulunan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, 'Öğrenci olarak kiraladığım bu evi okulum kapanırsa derhal terk etme, kontratı fesih etme hakkına sahibim' diye bir not düşebilirler. Böylece okullar kapandığında ev sahibiyle bir sorun yaşamazlar.’ şeklinde uyarıda bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal