İstanbul Depremi için 4 ayrı senaryo: En kötü ihtimal belli oldu

Marmara’da yaklaşık 24 yıldır büyük bir deprem beklendiğini belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremle ilgili olası 4 senaryoyu paylaştı. Senaryolara göre, denizdeki 3 fayın kırılması durumunda depremin şiddetinin 6.9 ila 7.6 arasında olacağı tahmin ediliyor.

22.08.2023-11:24 - (Son Güncelleme: 22.08.2023-17:31)

Marmara Bölgesi’nde yaşanması beklenen büyük depremle ilgili uzmanların tahminlerine bir yenisi daha eklendi. Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, 1999'daki Gölcük Depremi'nden beri Marmara Denizi'nde kırılacağı konuşulan faylar üzerinde detaylı inceleme yaptığını belirterek, "Marmara'da olacak Deprem İstanbul'u nasıl etkiler? Bu sorunun cevabı büyük ölçüde olacak depremin yeri ve büyüklüğü ile ilgili. Bu ikisini biliyorsanız depremin nereleri nasıl sarsacağını hesaplayabilirsiniz" dedi.

Haritalara bakarken bunu unutmayın

Akşam’da yer alan habere göre; Prof. Tüysüz, haritaları korkutmak için değil toplumu bilgilendirmek için hazırladığını belirterek şöyle devam etti: "Senaryolarda zaman faktörü yoktur, bugün yarın deprem olacak gibi algılanmasın. Modellerde çok sayıda varsayım kullanılmaktadır, kullanılan parametrelerde küçük bir değişiklik modelleri büyük ölçüde değiştirebilir. Haritalara bakarken bunu unutmayın."

İstanbul Depremi

Birinci ihtimal: En düşük büyüklük 6,9

Birinci senaryo sadece Adalar fayının kırılmasını içeriyor. Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Adalar Fayı kırılırsa beklenen deprem büyüklüğü 6.9 olarak açıklandı. Bu deprem, şiddet olarak Tuzla, Adalar ve Bakırköy'ü çok etkiliyor.

İkinci ihtimal: Orta Marmara Fayı’nda 7.2’lik risk

Tekirdağ çukurluğu ile Yeşilköy açıkları arasındaki Orta Marmara fayı kırılırsa deprem büyüklüğü 7.2 olarak bekleniyor. Büyükçekmece'den Eminönü'ne kadar sahile yakın alanlarda deprem yıkıcı olacak. Yayımlanan haritaya göre Küçükçekmece, Avcılar ve Büyükçekmece'nin sahil kısmıyla Bakırköy, Fatih ve Zeytinburnu depremden şiddetli etkilenecek.

Üçüncü ihtimal: İki fayın kırılması durumunda şiddet 7.5 olacak

Üçüncü senaryoya göre Batı ve Orta Marmara fayları birlikte kırılacak. Bu ihtimal zayıf ancak olasılıklar arasında. Bu da Mimarsinan-Eminönü sahiline paralel olarak 10-15 km boyunca ve Anadolu yakasının zayıf zeminlerinde şiddetli yıkımların olması anlamına geliyor.

İstanbul Depremi-1

Dördüncü ihtimal: En kötü şartlarda şiddet 7.6 olacak

1912'de kırılan Ganos segmenti ile birlikte Adalar, Batı ve Orta Marmara fayının aynı anda kırılması çok zor bir olasılık olarak görülse de imkansız değil. Böyle bir depremin büyüklüğü 7.6 olabilecekken, Tuzla'dan Büyükçekmece'ye kadarki sahil kesiminin tamamı olumsuz etkileniyor.

En riskli ilçeler Bakırköy ve Avcılar

Haritalarda kırmızıyla gösterilen bölgelerde depremin 9, mavi alanlarda 8, yeşil bölgelerde ise 7 şiddetinde hissedileceği belirtildi. Depremde en çok etkilenecek ilçeler şöyle sıralandı: "Bakırköy, Avcılar, Fatih, Bahçelievler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Pendik, Kadıköy, Maltepe."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal