İstanbul depremi hakkında Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan önemli çağdı: Kentsel dönüşümü hızlandırmalıyız

Marmara depreminin yıl dönümünde deprem bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy'dan İstanbul'da 7 ve üzeri beklenen depreme ilişkin dikkat çeken açıklamalar. “Bir an önce milli seferberlikle İstanbul ve Marmara yasası ilan edilmeli.” İşte detaylar…

17.08.2023-16:09 - (Son Güncelleme: 17.08.2023-16:20)

17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen, 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği, 43 binden fazla insanın yaralandığı Marmara Depreminin üzerinden 24 yıl geçti. İstanbul, Yalova, Düzce ve Gölcük'te büyük yıkıma neden olan Deprem sonrası maddi ve manevi büyük bir mücadele verildi. Depremin yıl dönümünde CNN TÜRK'te katılan deprem bilimci Prof. Dr. Şükrü Ersoy, olası İstanbul depremi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

"İstanbul'daki en kötü senaryolardan birisi"

Prof. Dr. Şükrü Ersoy açıklamalarının satırbaşları; 

Marmara'da 7 üzerinde bir deprem bekliyoruz. En kötü senaryolardan bir tanesi 7,5 üzerindeki bir depremin gelebileceği. Bunun için de gerekli zamanın dolduğu şeklinde ortak bir görüşümüz var. 

Sayın bakanın da açıkladığı gibi 6 milyon bağımsız birim var bunun üzerinden 250-300 bin riskli bina var. Bu gerçekten yola çıkarak bir an önce milli seferberlikle İstanbul ve Marmara yasası ilan edilmeli. 

"Asrın projesi olur"

Kentsel dönüşüm uygun yapabildiğiniz takdirde aslında asrın projesi. Fakat bu bugünden yarına bitecek bir şey değil. Sayın bakanın da açıkladığı gibi 5 yıllık bir süreç kendini gösteriyor. Önümüzdeki yılları çok dolu geçirmemiz gerekiyor.

Vatandaşların ilgisizliği

6 Şubat depremlerinden sonra evlerin güvenli olup olmadığına ilişkin hem belediyeye yapılan hem üniversitelere yapılan başvurular hemen hemen hiç yok. İstanbul'un deprem tehlikesi geçmedi ki. O yüzden evimizin güvenli olup olmadığını bilmemiz gerekiyor.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal