İstanbul Boğazı'nda büyük tehdit, Navtex yayınlandı savaş gemileri teyakkuzda!

Ukrayna limanlarından kopan mayınlara karşı Türk donanması tarafından harekete geçildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamada herhangi bir riskin bulunmadığı ve gerekli önlemlerin alındığı ifade edildi. Mayın tehlikesine karşı bir Navtex ilan edilirken İstanbul ve Karadeniz Boğazı’nda gemilerin devriyeye başladığı aktarıldı.

25.03.2022-15:41 - (Son Güncelleme: 25.03.2022-16:35) İstanbul Boğazı'nda büyük tehdit, Navtex yayınlandı savaş gemileri teyakkuzda!

Başkan Erdoğan, Ukrayna limanlarından kopan mayınlarla ilişkili olarak Türk donanmasının teyakkuzda olduğunu belirtti. 

Erdoğan, herhangi bir risk unsurunun barındırılmadığını ve kopan mayınlarla ilgili tüm korumaların ifade etti. Mayın tehlikesine karşı ilan edilen Navtex ile beraber donanmanın sahip olduğu gemilerin boğazlarda devriye yapmaya başladığı bildirildi.

Erdoğan söz konusu mayın ve Navtex ile ilgili yaptığı açıklamada, “Gerek Milli Savunma Bakanımın gerek Deniz Kuvvetleri Komutanımın ortak kanaati, bunlar böyle başıboş bir durumda değil. Ayrıca bu mayınların kendilerini kilitleme durumu söz konusu. Yani su yüzüne çıktığı anda bu mayınlar kendi kendini kilitliyor, adeta kendi kendini patlatıyor. Böyle bir özelliği de var. Bunun dışında da Deniz Kuvvetlerimiz her türlü tedbiri almış vaziyette.” dedi

İstanbul Boğazı'nda büyük tehdit, Navtex yayınlandı savaş gemileri teyakkuzda!

Emniyet özelliği varsa tehdit yok

Mayınların risk olup olmayacağı Ukrayna tarafının bu mayınları olması gerektiği gibi atıp atmamasıyla ilgili. Eğer söz konusu mayınlar emniyet tertibatıyla birlikte bırakıldıysa meteoroloji koşullarına göre ağırlıklarından kurtuldukları ve yerleştirdikleri alandan uzaklaştıkları esnada emniyet tertibatı devreye giriyor ve bir gemiyle temas halinde bulunsa bile normal bir atık gibi davranarak patlama riski ortadan kayboluyor. Fakat bu mayınların emniyet tertibatı kapalıysa tehlike söz konusu olabilir.

Derinde olanlar tehlike oluşturuyor

Mayınlar iki farklı türde ilerleyebiliyor. Bazıları deniz yüzeyine kadar yükselirken bazıları denizin 1-2 metre altında olabiliyor. Yüzeyde görünür durumda yer alan mayınların insansız hava araçları, helikopterler, keşif uçaklarıyla fark edilmesi elbette daha kolay. Ülkeler, tedirginliği derinde kalan mayınlar ve bunların fark edilmesinde yaşadıkları güçlükle yaşıyorlar. Daha derinlerde yer alan mayınları görebilmenin tek yolu ise mayın avlama ve tarama gemileriyle yürütülmesi gereken çalışmalar.

İstanbul Boğazı'nda büyük tehdit, Navtex yayınlandı savaş gemileri teyakkuzda!

11 gemi hazır bekliyor

Deniz Kuvvetleri'nin toplamda hazır olarak 11 farklı mayın avlama gemisi yer alıyor. Deniz Kuvvetlerinin teçhizatında olan Aydın sınıfı gemiler, NATO'nun en modern ve teknolojik mayın avlama gemileri arasında bulunuyor. Söz konusu gemiler, gelişmiş sonar sistemleri sayesinde mayınları 400 ile 600 metre mesafeden saptanabiliyor. Aydın sınıfında TCG Alanya, TCG Amasra, TCG Ayvalık, TCG Akçakoca, TCG Anamur ve TCG Akçay gemileri bulunuyor. Bu bağlamda mayınlara karşı alınan tedbirler çerçevesinde bir NATO görevi sunulsa da Türkiye'nin bu mücadeleyi tek başına yürütebilecek potansiyelde olduğu aktarılıyor.

Minimum 1 ay sürecek

Patlayan mayınlara karşı hem havadan hem de denizden gözetleme yapan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, İstanbul Boğazı'na yaklaşma riskine karşı da bir çalışma yürüttüğünü açıkladı. Deniz mayınlarının kopup sürüklenmeleri durumunda ise İstanbul Boğazı'na ulaşma zamanı, hava ve deniz koşullarına bağlı olmakla beraber en az 1 ay olarak hesaplanıyor. Bu zaman zarfında yapılacak çalışmalar içerisinde donanmanın mayın avlama ve mayın tarama gemilerinin İstanbul Boğazı etrafında görev verilmesi ve ticaret gemilerinin kullanabilmesi amacıyla güvenli yollar açacak şekilde taramaların düzenlenmesi düşünülüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal