İstanbul bayramda boşalıyor! Biletler şimdiden tükendi, ek seferler başlıyor!

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla milyonlarca vatandaş memleketlerine gitmek için şimdiden otobüs biletlerine hücum etti. Otobüs biletlerinde 1.5-2 saat arasındaki kısa mesafe fiyatları 120 TL'den başlarken, 20 saatin üzerinde olan yolculuklarda fiyatlar 650 TL - 750TL arasında değişkenlik gösteriyor.

16.06.2022-09:42 - (Son Güncelleme: 16.06.2022-10:01) İstanbul bayramda boşalıyor! Biletler şimdiden tükendi, ek seferler başlıyor!

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla milyonlarca vatandaş memleketlerine gitmek için şimdiden otobüs biletlerine hücum etti.  Kurban Bayramına 3 hafta kala otobüs biletlerinin tükendiği bilgisi verildi. Otobüs firmaları bayrama özel ek seferler koydu. Yeni biletleri ise yüzde 30, yüzde 50 oranında yüksek fiyattan satılıyor.

Mesafeye göre fiyatlar

Otobüs biletlerinde 1.5-2 saat arasındaki kısa mesafe fiyatları 120 TL'den başlarken, 20 saatin üzerinde olan yolculuklarda fiyatlar 650 TL - 750TL arasında değişkenlik gösteriyor. Bu yıl tatil bölgelerinde yer alan otellerde fiyatlarda artıştan kaynaklı tatil bölgelerine gidecek otobüs sayılarında düşüş görüldü. Paylaşımlı araç talibinde ise atış söz konusu.

Otobüs ve uçak fiyatları

Uçak biletlerinde tavan bilet fiyatı 899 TL olarak belirlenirken uçak biletlerinde satışlar halen devam ediyor. Kurban Bayramı 9 Temmuz tarihinde başlayacak. Kurban Bayramı için 8 Temmuz'da İstanbul - İzmir arası direkt sefer için en ucuz uçak bileti 708 TL'den başlıyor. Otobüs bileti ise 449 TL'den satışa sunuluyor. Aynı tarihte İstanbul - Trabzon için en ucuz aktarmasız uçak bileti, 899 TL'den satışa sunulurken, online bilet satış platformlarında tavan delinerek  922 TL'den satılıyor. Otobüs bilet fiyatı ise 500 TL'den satışa sunuluyor. İstanbul - Erzurum arasında direkt sefer uçak bileti bulunmazken aktarmalı uçak biletlerinin fiyatı ise 1.428 TL'den satışa sunuluyor. Bu tarihte İstanbul - Erzurum otobüs bileti ise 500 ila 750 TL arasında değişimler görülüyor.

Otobüs ve uçak fiyatları

"Bayram hareketliliği 2 Temmuz'da başladı"

Tüm Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Mustafa Yıldırım, bayram hareketliliğinin 2 Temmuz tarihinde başladığını dile getirerek, "En yüksek talep ise 7-8 Temmuz tarihlerine. Dönüşte ise 16-17 Temmuz tarihlerinde yoğunluk var" ifadelerini kullandı. İstanbul'dan günde 1.100 otobüsün çıktığını ifade eden Yıldırım, "Bayram haftası için 1.100 otobüsün biletleri tükendi. Firmalar yeni ek seferler çıkarıyor. Ancak eskiden günlük 5 ek sefer yapılırken şimdi bu sayı 3'e düştü. Mazot fiyatlarındaki artış bilet fiyatlarına yansıdı. Bu da talebi düşürdü. O nedenle firmaların ek sefer iştahı düşük" diye konuştu. Bayram dönemi için bilet fiyatlarının yüzde 30 ila 50 arasında daha pahalı satıldığını anlatan Yıldırım, "Firmalar mazot fiyatı daha da artar düşüncesiyle satışa çıktığı bilet fiyatını normalin yüzde 30 ila 50 arasında daha pahalıdan sunuyor. Eğer fiyat artarsa aradaki farkı vatandaştan alamayız bakış açısıyla bileti yüksek fiyattan çıkıyor" açıklamalarında bulundu.

"Bu yıl sayı 4-4.5 milyon olur"

Bayramda Türkiye'de ortalama 1 milyon kişinin otobüsle seyahat ettiğini dile getiren Yıldırım, "Yaz döneminde en çok tatil bölgelerine seferler olur. Ancak bu yıl oteller çok pahalı. O nedenle yerli turistin bu bölgeye talebi düştü. Bu da otobüse talebi düşürdü. Hem uçak hem de otobüs bilet fiyatlarında artış da paylaşımlı araçlara talebi yükseltti. Bu gibi nedenlerle otobüslerde günlük 1 milyon kişi sayısı yakalanamaz. Bu dönemde otobüsle günlük 600 bin kişini seyahat edeceğini düşünüyoruz. Bayramda ortalama 6-7 milyon kişi otobüsle seyahat ederken bu yıl sayı 4-4.5 milyon olur." ifadelerine yer verdi.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal