İsrailli bakandan skandal Mescid-i Aksa teklifi: Müslüman girişinin sınırlandırılmasını talep etti

İsrail’in ırkçı açıklamalarıyla dikkat çeken Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Mescid-i Aksa’ya girecek olan Müslüman sayısının sınırlandırılması talebinde bulundu.

04.03.2024-09:25 - (Son Güncelleme: 04.03.2024-17:22)

İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Ramazan Ayı içerisinde Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya girecek olan Müslüman sayısının sınırlandırılması yönünde talepte bulundu.

İsrail Maariv gazetesinin aktardığına göre, Bakan Ben-Gvir, Polis Komiseri Kobi Shabtai ile yaptığı toplantıda, Ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya sadece birkaç bin Müslümanın girmesini talep etti. Ben-Gvir, Mescid-i Aksa'da ibadet eden Müslümanların sayısını sınırlamanın, polisin olası karışıklık durumunda hızlı müdahalede bulunabilmesi açısından doğru bir adım olacağını savundu.

Müslüman girişleri kısıtlansın

AA’da yer verilen habere göre; haberde belirtildiğine göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bugün, Mescid-i Aksa'da Ramazan ayı boyunca uygulanacak kısıtlamaları ele almak üzere Ben Gvir, Shabtai, ordu ve istihbarat yetkilileriyle bir toplantı düzenlemesi bekleniyor. İsrail'deki güvenlik teşkilatı ve siyasi otoriteler, Müslümanların Ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya girişi konusunda henüz bir plan belirlemediler. Daha önce Ben-Gvir, Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişinin yasaklanmasını istemişti.

Itamar Ben-Gvir

Aşırı sağcı Ben-Gvir, 18 Şubat'ta "X" hesabından yaptığı paylaşımda, Ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya Filistinlilerin girişinin yasaklanması çağrısında bulundu. İsrail Başbakanlığı'nın 19 Şubat'taki açıklamasında, Ben-Gvir'in talep ettiği bu kararın güvenlik gözetilerek dengeli bir şekilde alındığı belirtildi. İsrail basınında yer alan haberlere göre ise, İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden belirli yaş grubundakilerin Mescid-i Aksa'ya girişinin yasaklanabileceği ifade edildi. İsrail polisi, 7 Ekim 2023'ten bu yana, özellikle cuma günleri olmak üzere Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişini kısıtlıyor. 

Geçmişte yaşanan İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri, Filistin topraklarında gerilimi artırmış, özellikle 2021 Ramazan ayında Aksa'ya yapılan baskınlar, İsrail'in kontrolündeki şehirlerde ve işgal altındaki Doğu Kudüs ile Batı Şeria'da olaylara yol açmıştı. Bölgedeki tansiyon, İsrail'in Gazze'ye yönelik 11 gün süren şiddetli saldırılarıyla sona ermişti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal