İsrail ile enerjide iş birliği yapılacak mı? Avrupa'ya doğal gaz için Türkiye köprü konumunda! Bakan Dönmez gaz için tarih verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, canlı yayında doğal gaz ve petrol fiyatlarında son durumu değerlendirdi. Bakan Dönmez, İsrail'le ilgili yeni döneme dair de önemli açıklamalarda bulundu. Dönmez, Şu anda en ekonomik güzergah Türkiye olarak gözüküyor.' dedi.

12.03.2022-10:02 - (Son Güncelleme: 12.03.2022-15:25)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez'in konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde;

Yılbaşından sonra bereketli geçiyor. Marmara'nın kuzeyinde kısmen güneyinde yoğun kar yağışı olan bölgelerde 5 elektrik dağıtım bölgemiz var. TEİAŞ var orada 4621 personel 7-24 hazır. Anında müdahale etmek üzere...

Arıza bakım birimleri yoğundur. Operasyonel olarak günün koşullarına uygun hale getiriyoruz. Bir kesinti olmaması için önlemleri aldık, almaya devam ediyoruz.

İsrail'le işbirliği

14 yıllık bir aranın ardından sonra ilk kez üst düzey temas sağlandı. Dışişleri ve Enerji Bakanımız gidecektir dedi Cumhurbaşkanımız. Herhalde nisan gibi olur.


En ekonomik yol Türkiye

Doğu Akdeniz'de keşfedilen gazların tedarikiyle alakalı teknik temaslarımız olmuştu. Onlar da çalışmaları yakından takip etmekte. Yalnızca İsrail değil, Mısır da aynı şekilde keşif yaptı. İki ülke resmen üretime başlamış oldu. Pazarlara gidecek en kısa ve ekonomik yol Türkiye'den geçiyor.

Gazın pazara gittiğinde rekabetçi de olması lazım. En ekonomik yol Türkiye. Kazan kazan modeliyle en seri en ekonomik bu gazın Türkiye'ye ardından yurt dışından gönderilmesi görüşülüyor.

Tarafların menfaatlerinin uyuşmasıyla alakalı bir Hadise. 500-600 km'lik bir hat gerekiyor. İsmet olsaydı daha büyük bir hatta ihtiyaç vardı. Belki ileride ilave boru hatları gerekebilir.

SWAP mekanizmaları var. Bunlar da kullanılabilir. 10 birim alırsanız illa yurtdışına çıkması gerekmez, bunlar da görüşülebilir. Bakalım zaman gösterecek.

Avrupa'nın Rus gazı hakkında kararı

Avrupa'nın Rusya'nın vermiş olduğu gazına bağımlılığı ise yüzde 40 oranlarında. Bu gazları petrol gibi tankere koyup getirme gibi bir olanak yok. Boru hatlarıyla teslim alıyor ve kullanıyoruz. Biraz süreye ihtiyaç duyan süreçlerdir. Henüz daha AB netleştirmedi. Rusya'ya bağımlılığı azaltmak istiyoruz dedi.

Bizde de aşağı yukarı aynı... Yüzde 40 civarında. Yüzde 35-45 arasında. Ama petrol yüzde 25.


Bizi etkilemeyeceğini düşünüyoruz

Biz yaptırımların tarafı olmak istemiyoruz diye Cumhurbaşkanımız da açıkladı. Diplomasi tarafında olduğumuzu ifade etmiştik.

Gaz konusunda sıkıntı yaşamadığımızı görüyoruz. Türkiye ilk doğal gazı Sovyetlerden almıştı. Rahmetli Özal zamanında... Bakü hattından alıyorduk. 2 sene önce Türk Akımı bitti.

Doğrudan Tekirdağ Kıyıköy'den gazı alır hale geldik. Geçmişte Ukrayna üzerinden geçen hatta hatla alakalı sıkıntılar vardı. Bugün itibariyle iki senedir teknik anlamda sorun yaşamıyoruz. Bizi etkilemeyeceğini öngörüyoruz.


Akkuyu nükleer projesinde gecikme olmayacak

Burada Rosatom yapımcı olarak görünmekte, klasik yüklenici olarak değil. Bunun yatırım taahhütleri mevcut. İl olanını 2023'te sonrasında diğer ünitelerini de hayata geçireceğimizde kararlıyız ve yapacağız.

Bir gecikme yok. Bu sıfır bir ihtimal değil ama netleşmiş değil. Akkuyu'da 4 reaktör, aslında 4 santral demektir. Bizim Japonlarla oturup konuştuğumuz bir proje vardı. Fiyatlarla ilgili anlaşamayınca sonlandırmıştık.

Türkiye'nin iklim değişikliğiyle birlikte sadece yenilenebilir yatırımlarla sadece ihtiyaçları karşılama durumu yok. Nükleer güç santralleri Türkiye'nin Avrupa'nın ABD'nin Asya'nın gündeminde olmaya devam edecektir.

Araziye ilişkin izinlerin alınması, zemin etütlerinin yapılması... Bunlar büyük projeler. Bir taraftan bunları götürüyoruz. Hangi ülkeyle götüreceğiz henüz karar vermedik.

Elektriğin sadece yüzde 50'sini biz alacağız diğer kısımda yatırımcı firma serbest piyasaya satacak. Kalan sürede kazancın yüzde 20'sini biz alacağız. 15 yıllık dönemde tartışılabilir ancak ekonomik olduğunu görüyoruz.

Bu tip yüksek güvenlikli tesislerin yatırım maliyetleri bir miktar yüksektir. Bunlar son derece düzenli kesintisiz elektrik üreten tesislerdir.'

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal