08.09.2018-09:34 (Son Güncelleme:30.07.2022-17:32)


1

Bu arada diktatör Francisco Franco'nun kemiklerinin ise, ailesinin onayı olmadan Madrid yakınlarındaki Valle de Los Caidos anıt mezarından taşınacak ve farkı bir yere gömülecek.



2

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in "İspanyolları bölen sembol" olarak tanımladığı diktatör Franco'nun anıt mezarına ilişkin karar geçtiğimiz aylarda İspanya hükümeti tarafından kabul edilmişti.



3

Sosyalist hükümetin bakanlar kurulunca aldığı bu çarpıcı kararın hemen arkasından Başbakan Yardımcısı Carmen Calvo şu sözleri söyledi;



4

"Kararname, diktatör Franco'nun kalıntılarının savaşın kurbanlarının yattığı yerden çıkarılmasına izin verecek.”



5

Ailenin onayı olmadan alınan bu kararda kemiklerin çıkarılmasına imkan tanıyan düzenleme, parlamentoda kabul edildikten sonra kısa bir süre içinde gerçekleşecek.



6

Haziran ayında hükümete gelen Psoe lideri Sanchez, "böyle bir şey, geçmişinde diktatörlükler yaşayan Almanya ve İtalya’da hayal bile edilemez." diyerek zamanında çok fazla kişinin ölümüne neden olan diktatörün kemiklerinin anıt mezarından kaldırılacağını ifade etti.



7

Franco'ya bağlı milliyetçilerle cumhuriyetçiler arasında 1936'dan 1939'a kadar yaşanan İspanya iç savaşında hayatını kaybeden 33 bin kişinin de gömülü olduğu Valle de Los Caidos, İspanya’nın başkenti olan Madrid'in 60 kilometre kuzeybatısında bulunuyor.



8

İspanya'nın kültürel mirasları listesinde yer alan ve içinde büyük bir kilisenin bulunduğu Valle de Los Caidos'ta hala Franco için anma törenleri düzenleniyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr