İsminin anlamı merak ediliyor: Turks ve Caicos Adaları Türk mü, neresi?

İsminde ‘Turks’ kelimesinin yer alması nedeniyle sürekli olarak hakkında bilgi edinilmeye çalışılan Turks ve Caicos Adaları’nın ismini nereden aldığı ve dünya haritasında nerede yer aldığı soruları merak konusu oldu. Peki Turks ve Caicos Adaları Türk mü, neresi? İşte Turks ve Caicos Adaları hakkında merak edilenler…

21.03.2024-16:55 - (Son Güncelleme: 21.03.2024-16:55) İsminin anlamı merak ediliyor: Turks ve Caicos Adaları Türk mü, neresi?

Dünya ilginç isimlere sahip olan ve yeri çoğu kişi tarafından bilinmeyen ülkeler yer almaktadır. Bu ülkelerden birisi adı itibariyle daha ön plana çıkan Turks ve Caicos Adaları’dır. Adında Türk ifadesinin geçmesi sebebiyle bu bölgede Türklerin yaşadığına yönelik iddialar bulunuyor. Turks ve Caicos Adaları hakkında bilgi edinmek isteyenler arama motorlarını meşgul ediyor. Peki Turks ve Caicos Adaları neresi? Turks ve Caicos Adaları Türk mü?

Turks ve Caicos Adaları neresi?

Turks ve Caicos Adaları, Karayip Denizi'nde yer alan ve İngiliz Milletler Topluluğu'na bağlı bir denizaşırı bölgedir. Adaların tarihi, 15. yüzyılda İspanyol kaşiflerin bölgeyi keşfetmesiyle başlar. Ancak, adaların kesin yerleşim tarihi daha sonra gerçekleşmiştir.

Bölge, İspanyol, Fransız ve İngiliz korsanların sık sık uğrak yeri olmuştur. Daha sonra, 17. yüzyılın ortalarında Bermudalı tuz üreticileri bölgeye yerleşmiş ve tuz çıkarma endüstrisi gelişmiştir. Bu dönemde, adaların yerlileri olan Taino ve Lucayan halkları köle ticareti ve Avrupa kolonizasyonu sonucu nüfuslarının büyük bir kısmını kaybetmiştir.

İsminin anlamı merak ediliyor: Turks ve Caicos Adaları Türk mü, neresi?

19. yüzyılın sonlarına doğru, İngilizler adaları kontrol altına almış ve 1799'da Jamaika'ya bağlı bir koloni haline getirmişlerdir. 1848'de, köleliğin kaldırılması adalarda önemli bir değişime yol açmıştır.

20. yüzyılın başlarında, Turks ve Caicos Adaları, Jamaika'dan ayrılarak Birleşik Krallık'a doğrudanbağlı bir koloni haline gelmiştir. Daha sonra, 1962'de Jamaika'nın bağımsızlığını kazanmasıyla, adalar Birleşik Krallık'a doğrudan bağlı bir bölge olarak kalmıştır.

Turks ve Caicos Adaları Türk mü?

Turks ve Caicos Adaları'nın ismi, adaların keşfini yapan İspanyol kaşifler tarafından verilmiştir. "Turks" kelimesi, adalarda yaşayan yerli Arawak halkının Türk Atabeyliği'nden geldiği yanlış inancına dayanarak verilmiştir. "Caicos" kelimesi ise İspanyolca'da "sakin ve barışçıl" anlamına gelen "cayucos" kelimesinden türetilmiştir. Bu isimler, adaların keşfi sırasında İspanyol kaşifler tarafından kullanılmış ve sonradan bu şekilde kalmıştır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal