İslam’da Nas Ne Demek, Nas Kelimesinin Anlamı Nedir?

‘Bir Müslüman olarak Nas ne gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından İslam’da nasın ne anlama geldiği merak edildi. Peki, İslam’da nas ne demek, nas kelimesinin anlamı nedir?

20.12.2021-13:25 - (Son Güncelleme: 20.12.2021-13:42)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz açıklamasında geçirdiği ‘Bir Müslüman olarak Nas ne gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim’ sözlerinin ardından nas kelimesinin anlamı merak konusu oldu. Peki, İslam’da nas ne anlama gelir, nas nedir? İşte cevabı…

NAS KELİMESİNİN ANLAMI NEDİR?

Nas kelimesi Arapça kökenli bir kelime. Nas, açık ve belirgin anlamlarını taşıyor. Herhangi bir konuda kesin ve açık hüküm içeren söz, açık ve kesin hüküm anlamına gelen nas kelimesi felsefede dogma anlamına da geliyor.

Nas kelimesinin İslami olarak ayrı bir anlamı var. Nas kelimesi dini olarak herhangi bir konuda Kuran’da veya hadislerde bulunan ve üzerinde tartışılması dinen caiz olmayan delil hükmündeki kesin ifade anlamına geliyor.

İSLAM’DA NAS NE DEMEK?

İslam’da nas kısaca Allah’ın ve peygamberin kelamı olarak açıklanabilir. Nas kelimesi yoruma açık olmayan anlamı taşıdığından Allah’ın ve peygamberin sözleri olarak geçiyor.

Fıkıh ilminde bir olaya, bir duruma çözüm getirmek için önce nasa başvurulur. Nasa başvurmak Allahın ve peygamberin kelamına uygun bir çözüm aramak demektir. Eğer konuyla ilgili nas yoksa içtihata başvurulur. Bu, ayetler ve hadisler ışığında düşünüp çözüm bulmak anlamına geliyor.

Buna göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da ‘Bir Müslüman olarak Nas ne gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim’ derken faiz konusunda Allah’ın ve peygamberin kelamına uyacağım demek istiyor.


BAŞKAN ERDOĞAN’IN KULLANDIĞI NAS İLE NAS SURESİ ARASINDA BİR BAĞLANTI VAR MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarında kullandığı nas kelimesi Allah ve peygamber kelamı anlamına geliyor. Bu durumda kısaca anlamına kesin olan hüküm diyebiliriz.

Nas Suresi’nde geçen nas kelimesi ise insanlar anlamına geliyor. İkisi de Arapça olan kelimelerin ortasında yer alan a harfinin bir farkı bulunuyor. Kesin hüküm, delil anlamına gelen nas kelimesi orijinalinde "nass" şeklinde ifade edilirken Nas Suresi’nde geçen kelime orijinalinde "nâs" olarak ifade ediliyor.

Buna göre Başkan Erdoğan’ın kullandığı nas kelimesinin Nas Suresi ile bir bağlantısı bulunmuyor.

NAS SURESİ MEALİ

Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla De ki: "Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik'ine, insanların İlah'ına sığınırım."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal