İslam alimi Mahmut Ustaosmanoğlu ardında binlerce alim ve vakfiye bırakarak ahirete göç etti! İşte Mahmut Efendinin hayatı

İslam alimi Mahmut Ustaosmanoğlu ardında binlerce alim ve vakfiye bırakarak ahirete göç etti. Mahmut Ustaosmanoğlu’nun hayatı bu gelişme sonrasında merak edilmeye başlandı. İşte Mahmut Efendinin hayatı...

23.06.2022-09:45 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-09:45) İslam alimi Mahmut Ustaosmanoğlu ardında binlerce alim ve vakfiye bırakarak ahirete göç etti! İşte Mahmut Efendinin hayatı

İsmailağa cemaaitinin lideri olarak bilinen Mahmut Efendi Hazretleri yani Mahmut Ustaosmanoğlu, bir süredir yaşından dolayı yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle hastanede tedavi altındaydı. Alınan son bilgilere göre İsmailağa cemaatinin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu, 93 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. İsmailağa cemaatinden ve torunu Muhammed Fatih Ustaosmanoğlu’ndan Mahmut Ustaosmanoğlu’nun ölümü ile ilgili baş sağlığı mesajları geldi. Bu gelişmeler sonrasında bir çok kişi Mahmut Ustaosmanoğlu’nun hayatı hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için arama motorları üzerinden yoğun bir araştırmaya girişti.

Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir?

İsmailağa cemaaitinin lideri olarak bilinen Mahmut Efendi Hazretleri yani Mahmut Ustaosmanoğlu, 1929 yılında Trabzon’un Of ilçesinde bağlı Tavşanlı Köyü’nde dünyaya geldi. Babasının etkisinde kalan Ustaosmanoğlu, 10 yaşındayken hafız oldu. Medrese eğitim almasının ardından köyünün camiisinde 16 yaşındayken ders vermeye başlayan Ustaosmanoğlu, 23 yaşında Ali Haydar Efendi olarak bilinen Ali Haydar Gürbüzler ile tanışarak İsmailağa Camisi’nde imam olmaya başladı.

Mahmut Ustaosmanoğlu

1954’te İsmailağa Cami imamı olan Mahmut Ustaosmanoğlu 1960 yılında Ali Haydar Efendi’nin hayatını kaybetmesi sonrasıdna Nakşibendi tarikatında Ali Haydar Efendi’nin yerine geçti ve bu andan itibaren tarikat içinde dikkat çeken bir isim oldu.

Bu dönemlerde İskender Paşa cemaaiti ile ters düşmemek adına özen gösteren Mahmut Ustaosmanoğlu, İskender Paşa tarikatının lideri olan Mehmed Zahid Kotku’nun vefatı sonrasında onun yerine geçen Mahmut Esad Coşan’ın geçmesiyle beraber daha farklı bir çizgide ilerledi.

Mahmut Ustaosmanoğlu, 1954’te başladığı İsmailağa Camisi imamı görevinden 1996 yılında emekli olarak ayrıldı. 1980’lerden itibaren bazı kişilerle beraber kurumsal bir hale geldiği ifade edilen Ustaosmanoğlu’nun yeri tarikatının adı İsmailağa oldu.

İsmailağa cemaatinde sakal bırakmak, cübbe kullanmak zorunlu iken hoca ile öğrenci arasındaki ilişkiler disiplin içerisinde ilerliyor. Görüntüleri sebebiyle İsmailağa cemaati üyeleri diğer tarikatlar arasında rahatlıkla farkedilebiliyor.

Mahmut Ustaosmanoğlu’nun siyaset dünyası ile ilişkisi

5 Temmuz 1982 yılında Üsküdar müftüsü Hasan Ali Ünal’ın öldürülmesinin ardından Mahmut Ustaosmanoğlu’nun lideri olduğu İsmailağa cemaati de soruşturma kapsamına alındı. Cinayet zanlılarına fetva verdiği iddia edilen Mahmut Ustaosmanoğlu ise davadan beraat etti.

Mahmut Ustaosmanoğlu’nun damadı olan Hızır Ali Muratoğlu’nun 1998’de öldürülmesiyle ilgili olarak cemaatle ilgili bir soruşturma daha açıldı. Bazı iddialara göre İsmailağa cemaati içerisindeki çekişmeler sebebiyle Hızır Ali Muratoğlu’nun öldürülmesi kararı verildi. Fakat Muratoğlu’nun katıilinin Ufuk Salih Hantal olduğu anlaşıldı.

Mahmut Ustaosmanoğlu’nun yeğeni Saadettin Ustaosmanoğlu, Mahmut Ustaosmanoğlu’na bugüne kadar pek çok partiden önemli isimlerin ziyarette bulunduğunu, bu isimler arasında Süleyman Demirel, Muhsin Yazıcıoğlu, Alparslan Türkeş, Bülent Ecevit, Deniz Baykal gibi isimlerin olduğunu da söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mahmut Ustaosmanoğlu’nu 9 Ağustos 2014 tarihinde cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ve 12 Ocak 2020 tarihinde ziyaret etmişti. Aynı zamanda eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül 28 Ağustos 2014 ile Şubat 2015 ayında, eski başbakan Binali Yıldırım ise 2014 seçimleri öncesinde Ustaıosmanoğlu’nu ziyaret etti.

Yaklaşık 10 bin kişilik aşevi bulunan İsmailağa cemaatinin Fatih’teki tarikat merkezinde dini meseleler için danışma hattı da yer alıyor. İsmailağa Derneği tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin dışında zekat, sadakat ve evlilik destek paketi bağış kampanyaları da düzenleniyor.

İsmailağa cemaatinin sadece İstanbul’da 2.500 kişilik bir eğitim verildiği biliniyor. Bunun dışında 40 ülkede 63 medrese ve 12 bin kişiden fazla öğrencinin İslami eğitimi devam ettiriliyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal