Işkın nedir, nerede yetişir? Işkın nelere iyi gelir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? Şifa kaynağı ışkın hakkında bilgiler

Dağlık alanlarda yetişen ışkın otu, Anadolu'daki ismiyle yayla muzu sağlığa faydalarıyla dikkatleri çekmiş durumda. Şifa kaynağı olan ışkın otu hakkında ise birçok şey merak ediyor. Merak edilen konuların başında ise nelere iyi geldiği ve faydalarının ne olduğu yer alıyor. Peki ışkın nedir? Işkın nelere iyi gelir, nasıl tüketilir? Işkın otu hakkında merak edilenler...

03.05.2022-23:17 - (Son Güncelleme: 03.05.2022-23:17) Işkın nedir, nerede yetişir? Işkın nelere iyi gelir, faydaları nelerdir, nasıl tüketilir? Şifa kaynağı ışkın hakkında bilgiler

Sağlığa yararlı birçok ot bulunmakta ve pek çoğu fazla bilinmemektedir. Bu otlardan biride "ışkın" adlı ottur. Şifa kaynağı olarak bilinen ışkın hakkında ise pek çok şey merak edilmektedir. Bizde bu yazımızda sizlere ışkın otu hakkında bilgileri vereceğiz. İşte detaylar...

Işkın nedir?

Son zamanlarda merak edilen ışkın otu hakkında pek çok kişi araştırmalara başladı. Bizde sizler için ışkın otu hakkındaki bilgileri derledik. Işkın, bilimsel adıyla “Reun Ribes” olarak bilinmektedir. Aynı zamanda “ışkın”, “uçkun”, “rebez”, “ohçun” isimleri ile de de anılmaktadır. Anadolu’da ise “yayla muzu” olarak bilinmektedir. Anadolu'da bu ismi almasının nedeni ise ışkının muz gibi soyularak yenmesinden dolayıdır. Kuzukulağı familyasına ait olan bu bitki son derece ekşimsi tadı ile de kiviyi anımsatmaktadır. Türkiye’de yetişen ilk yabani ravent türü olarak bilinmektedir.

Işkın otu nedir

Sarımsı ve beyaz çiçekleriyle fil kulağını andıran yapraklardan oluşmaktadır. Üç köşeli, kırmızıya çalan kahverengi kanatlı meyveleri vardır. Işkın otunun yapraklarının zehirli olduğu söylenmektedir. Bundan dolayı yalnızca gövdesiyle kökü tüketilmektedir.

Işkının faydaları nelerdir?

Birçok farklı kırmızı sebzede bulunan polifenol isimli madde, ışkın otunda fazlasıyla bulunmaktadır. Bitkinin kansere karşı önleyici etkisi vardır ve bu etkinin bu özelliğinden dolayıdır.

Polifenol maddesi, ışkın otunun pişirilmesiyle ortaya çıkmaktadır. Bu nedenler bitkinin kaynatıldıktan sonra tüketilmesi önerilmektedir.

Hücre yenileyici etkisinden dolayı kanser hastası olanlar için birebirdir.

ışkın otu faydaları nelerdir

Üzerinde hala çalışılmakta olan bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişimini durduğu sonucu Amerika ve İngiltere’de yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Işkın otu özellikle de lösemiyle mücadelede kullanılmaktadır.

A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri yönünden zengin bir içeriğe sahip olan bitki, kritik düzeydeki pek çok hastalığa da iyi gelmektedir.

İştah açıcı bir etkiye sahip olmasından dolayı zayıflıktan şikayetçi olanlar için de birebirdir.

ışkın

Işkın otunun faydaları arasında vücudu daha dirençli kılmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi etkiler de bulunmaktadır.

Sarılık veya havale gibi hastalıklarda ortaya çıkan yüksek ateşi düşürmek içinde kullanılmaktadır.

Işkın otu kökünün kaynatılmasıyla elde edilen su, tansiyon ve şeker düzenleyici bir etkiye de sahiptir.

Aynı zamanda sindirimi düzenleyerek, midenin de rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Bulantı, kusma gibi şikayetlerin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

Işkın otu

Afrodizyak bir özelliği bulunmaktadır.

Kırışıklık giderici, cilt yenileyici, tazeleyici özellikleri de vardır. Işkın otunun asetilkolin mekanizmasına etki ettiği bilinmektedir ve bundan dolayı da Alzheimer hastalığı için önleyici olarak kabul edilmektedir.

Işkın otu nerede yetişir

Işkın nerede yetişir?

Türkiye’nin birçok şehrinde yetişmektedir. yoğun olaraksa Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülmektedir. Bunun nedeni bitkinin, yüksekliği 1000 metre ile 4000 metreyi bulan yüksek dağlık alanlarda yetişmesinden kaynaklanmaktadır. Karların erimesi ile birlikte yüksek yaylalarda ortaya çıkan ışkın otunun gövdesi, köylüler tarafından kesilerek şehirlere getirilir.

Işkın otu tohumu toprağa bırakıldıktan sonra mayıs ayının ortalarına doğru yeşermeye başlamaktadır ve Haziran ayının başlarında kadar büyür ve sonrasında toplanır. Ortalama olarak boyu 50 santimetreye çıkabilen bu bitkinin üretimi özellikle Erzurum ve Van çevresinde yaygındır.

Işkın otu nerede satılır

Işkın otu nerede satılır?

Pek çok yerde kolaylıkla bulunmayan bitkiler arasındadır. Örneğin bu bitkinin İstanbul pazarlarında satışı bulunmamaktadır. Bahar aylarının gelmesiyle birlikte bu bitki Van pazarlarına düşmektedir.

Fakat bu bitkiyi almak için illa da Van'a gitmek gerekmemektedir. İstanbul’da aktarlar ve bazı marketlerde ışkın otu bulunabilmektedir.

Aynı zamanda internet üzerinden de bu bitkinin siparişini verebilirsiniz.

Işkın otu nerede satılır

Işkın otu ne kadar?

Türkiye'de her ne kadar adı pek duyulmamış bir bitki olsa da ışkın otu özellikle İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Bitkisel ürünler arasında ışkın otunun özellikle bazı türleri pahalı fiyatlara satılmaktadır. Avrupa’da kimi ışkın otu türleri 30 Euro’ya kadar alıcı bulurken Türkiye'de ise kilo başına ortalama satış fiyatı 10 ila 20 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Işkın otu nasıl tüketilir?

Tavsiye olarak taze tüketilmesi gereken ışkın, çiğ olarak da tüketime uygundur. en kolay tüketim yolu ise bitkiyi kaynatarak suyunu içmekten geçer.

Ayrıca ışkın otu kurusu yoğurtla karıştırılarak etkili bir krem elde edilebilir. Elde edilen bu krem cilt yüzeyindeki problemlere iyi gelir. Özellikle de gebelik döneminde oluşan birtakım lekelerin yok edilmesi ışkın otuyla daha kolaydır. Aynı zamanda yoğurt ile karıştırılarak da yenilebilmektedir.

Işkın otu

Işkın otu nasıl yenir?

Işkın otu yetiştirildiği bölge bazında en çok tüketilen yerde orasıdır. Işkın otundan birçok farklı yemek elde edilebilir. Bu otla; ışkın yumurta, ışkın kapuska gibi birçok zeytinyağlı yemeklerin yapılabildiği gibi reçel de yapılabilmektedir. Salatalarda da kullanılabilen bu ot aynı zamanda tadı kiviyi andırdığından meyve olarak da tüketilmektedir.

Işkın otundan domates, pirinç, soğan ve zeytinyağı eklenerek hazırlanan ışkın kavurma gibi bazı yemekler İstanbul gibi büyük kentlerde hizmet veren restoranlarda müşterilere sunulmaktadır.

Işkın otundan çay da yapılabilmektedir. Işkın otundan çay hazırlamak ise oldukça basittir. 100 gram kadar temizlenip ayıklanmış ışkın otu kökü, iki bardak suyun içine bırakılır ve 12 saat bekletilir. 12 saat sonra ise çay süzgeçten geçirilir ve içine isteğe bağlı olarak 1-2 tatlı kaşığı şeker ilave edilir ve ardından kaynatılır. Kaynatıldıktan sonraysa şişelere doldurularak buzdolabında muhafaza edilir ve günlük olarak tüketilmesi önerilir. Hafif mayhoş bir tada sahip olan bu çayın şimdiye kadar herhangi bir yan etkisinin olduğu gözlemlenmemiştir.

Ayrıca ışkın otunun sahip olduğu beyaz ve güzel kokulu çiçekleri ise alkollü ve alkolsüz içecek yapımında da kullanılabilir. İngiliz mutfağının birbirinden leziz tatlı çeşitlerinin içeriğinde sıklıkla yer almaktadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal