İş Hayatında Yeni Dönem! Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni dönem başlıyor. Ödemelerin hafta sonu, resmi tatillere rastlaması halinde herhangi bir değişiklik yapılmadan ödenecek. İşte iş hayatında yeni dönemin haklarına dair ayrıntılar…

10.01.2022-09:10 - (Son Güncelleme: 10.01.2022-09:10) İş Hayatında Yeni Dönem! Milyonlarca Çalışanı İlgilendiriyor

Vatandaşların ücret, maaş ve aylık düzenlemesinde yeni dönem başladı. Asgari ücrete kadar tüm kazançlar vergi dışı bırakılırken, emekli, dul ve yetim aylıkları tatil günlerine denk gelse bile ödemesi yapılacak. Bununla birlikte ödemesi, maaşı geciken kıdem tazminatı alıp ayrılabilir. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni dönem başlıyor. Ödemelerin hafta sonu, resmi tatillere rastlaması halinde herhangi bir değişiklik yapılmadan ödenecek. 

Memur emeklileri zamlı aylıklarını 15 Ocak’ta, SSK emeklileri 17-26 Ocak arasında, Bağ-Kur emeklilerinin ise 25-28 Ocak tarihlerinde alacağı belirtildi. İşçi Kanunu’nda yer alan süresinde işçinin ödemesi yapılmadığında alacaklarına en yüksek faiz oranı uygulanacak. Öte yandan bu hüküm fazla mesai, yıllık izin, kıdem tazminatı için çalışanların alacaklarını da kapsıyor. 

MAAŞI GECİKEN İŞTEN AYRILIP KIDEM TAZMİNATINI ALABİLİR

Çalışan kişinin maaşının gecikmesi durumunda kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir. Çalışanın sözleşmesi dışında bir nedenle ücret kesme cezası verilemez ve ücretin dörtte biri fazla haczedilemez. Çalışanın fazladan çalışma saatini prim belgesindeki ücret sütununa yazılması gerekiyor. Bununla birlikte aynı iş ve kıdemde eşit ücret zorunluluğu da bulunuyor. 


DUL VE YETİM MAAŞLARI HİSSELERİ ORANINDA ARTACAK

Yapılan düzenleme yaklaşık 1 milyon 265 bin kişiyi ilgilendiriyor. En düşük emekli aylığının 2.500 lira olması SSK, Bağ-Kur, tarım emeklileri, dul ve yetim maaşlarını da etkileyecek. Dul ve yetim aylığı alan kişiler bu düzenlemeden hisseleri oranında yararlanacağı belirtildi. 

MEMUR EMEKLİSİ YÜZDE 2.5'LUK EK ZAMDAN YARARLANACAK 

Memur emeklilerinin maaşlarına ek yapılacak yüzde 2.5’luk zamdan da yararlanabilecek. Enflasyondan kaynaklı artışla ve ek zamla birlikte aylık ve ücretlerde Ocak ayından itibaren toplamda yüzde 30.95 oranında iyileştirme yapacağı bildirildi. Bununla birlikte en düşük memur emekli aylığı 4286 liraya yükseltildi. 

Memur emeklileri zamlı aylıklarını 15 Ocak’ta, SSK emeklileri 17-26 Ocak arasında, Bağ-Kur emeklilerinin ise 25-28 Ocak tarihlerinde ödemesi yapılacak. Yeni düzenlemeyle 1 Ocak tarihi itibariyle maaş ve ödemelerin tatil günleri ve resmi tatillere denk gelmesi durumunda herhangi bir değişiklik yapılmaksızın normal ödeme gününde ödemesinin yapılacağı bildirildi. Yani tatil günlerinde ve resmi tatillerde iş gününü beklemeden vatandaşlar maaş ve ödemeler alınabilecek. 

ÜCRETİNİ ALAMADIĞI İÇİN ÇALIŞMAYAN İŞÇİNİN SÖZLEŞMESİ FESHEDİLEMEZ

Çalışan maaşlarının 20 gün içinde ödenmemesi durumunda çalışan işinin yapmaktan kaçınabilir. İşini yapması görev olarak nitelendirilmiyor. Bununla birlikte çalışanların iş akitleri çalışmadıkları nedeniyle feshedilemiyor. Öte yandan çalışanların yerine işçi de alınamıyor çalışanın işini başkasına yaptırılamıyor. İşçinin ödenmeyen ücretlerinde mevduata uygulanan en yüksek faizden uygulanır. 

Yeni yapılan düzenlemedeki yasa uyarınca işveren çalışanının ödemesini en fazla 20 gün geciktirebilir. Ücreti geciken kişiler kıdem tazminatını alıp işten ayrılabilir. İşten ayrılmayan kişiler ise Çalışma ve İş Kurumu müdürlüklerine dilekçe yazıp şikayette bulunabilir. İşten ayrılanlar arabulucuya başvurabilir İş-Kur üzerinden işverenle ortak çözümler bulabilir. İş-Kur üzerinden yapılan uygulamalarda işyerinde kısa çalışma şekline geçilerek çalışanın maaşları bu düzenlemeden sağlanabilir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal