İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler ve iş görüşmesine giderken neler yapılmalı? sorusunun cevabı haberimizde.

03.03.2021-16:28 - (Son Güncelleme: 21.06.2021-16:38) İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İş görüşmeleri birçok kişi için kâbusun ta kendisidir. Çünkü kişinin işi alıp almayacağı, büyük oranda mülakatta sergileyeceği başarıya bağlıdır. Birkaç önemli detaya dikkat edilerek iş görüşmelerinde göz dolduran bir performans sergilenebilir. Peki, iş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? İş görüşmesinde kendini tanıtma nasıl olmalıdır? İş görüşmesine giderken neler yapılmalıdır?

İŞ GÖRÜŞMESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

İşe giriş sürecinde en önemli adımlarından biri yüz yüze mülakatlardır. Mülakatlar, kağıt üzerinde belirli bir formata sığdırılan özgeçmişlerin çok daha fazlasıdır. Kişi özgeçmişini mülakatlarda anlatır ve özgeçmişinde olmayan detayları işe alım personeliyle paylaşır. İş görüşmesinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

İş başvuru aşamasında firmayı tanımak mülakatların iyi geçmesi için bir fırsattır. Bu sayede firmanın adaydan ne beklediği, ileri dönem için ne gibi yatırımların bulunduğu, işe alacağı adaylarda ne gibi kabiliyetler istendiği hakkında ön bilgi alınır.

Mülakatlarda dikkat edilmesi gereken bir diğer detay da kıyafetler ve beden dilidir. Beden dili, karşımızdaki insanda iyi bir başlangıç izlenimi edinmek için güzel bir fırsattır. Beden dili, görünenden fazlasını anlatır ve bu anlatı işe alım uzmanlarının aday hakkındaki olumlu düşüncelerini pekiştirir.

Samimi olmamak, beklentilerden ve olandan fazlasını anlatmak insan kaynakları yetkilisinin gözünde adayın olumsuz olarak değerlendirilmesine neden olur. Bu nedenle aşırıya kaçmadan gülümsemek ve abartısız rahat davranışlar sergilemek insan kaynakları yetkilisinin gözünde artı bir durumdur.

İŞ GÖRÜŞMESİNDE SORULAN SORULAR

Her kurumsal firma işe alım süreçlerinde kendi pazar alanına özgü sorular hazırlasa da bazı klasik iş mülakatı soruları şirketler tarafından hala sorulmaya devam ediliyor. Klasik bir iş görüşmesinde sorulan sorular şu şekilde;

Kendinizden bahseder misiniz?

Sizi neden işe almalıyız?

Güçlü ve zayıf yanlarınız neler?

Hayallerinizden ve hedeflerinizden bahseder misiniz?

İş yaşamınızda şirketimizden beklentileriniz nelerdir?

Eski işinizden neden ayrıldınız?

Zor bir sorun ile karşı karşıya kaldığınızda nasıl bir davranış sergilersiniz?

ONLİNE İŞ GÖRÜŞMELERİ

Covid-19 salgını ile alımlarda gerçekleştirilen mülakatları da etkiledi. Bu kapsamda birçok firma görüşmelerini çevrimiçi olarak yapmayı tercih ediyor. Böylesi bir durum, yüz yüze görüşmeye hazırlanan adayların üzerinde bir baskı oluştursa da görüşmelerin adayın kendi yaşam alanında gerçekleşmesi birçok avantajı beraberinde getiriyor. Zira kişi kendisini çok daha rahat hissediyor ve kendisini daha iyi bir şekilde ifade edebiliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal