İran'dan ABD uyarısı: Savaşın kapsamı genişleyecek!

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Yemen'deki Husilere karşı İngiltere ile birlikte düzenlenen yeni saldırılarla ilgili olarak ABD'ye "savaşın kapsamının genişleyeceği" konusunda uyarıda bulunduklarını açıkladı

23.01.2024-10:49 - (Son Güncelleme: 23.01.2024-13:01) İran'dan ABD uyarısı: Savaşın kapsamı genişleyecek!

İran devlet televizyonunun haberine göre, BMGK'daki toplantıya katılmak üzere New York'a giden üst düzey yetkilisi, ABD'nin Yemen'deki Husilere düzenlediği hava saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İranlı yetkili, ABD ve İngiltere'ye bölgedeki barışı tehdit eden saldırıların savaşın boyutlarını genişletebileceği konusunda ciddi uyarılarda bulunduklarını belirtti. 

Kızıldeniz’de son durum

Yemen'deki Husiler, Gazze'deki saldırılara tepki olarak 31 Ekim'de İsrail'e ait olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere el koyma ve saldırılar düzenleme eylemlerini sürdürüyor. Husilerin bu hamleleri, bölgede gerilimi artırırken, ABD güçleri de Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronlarına karşı mücadele ettiklerini açıkladı. Bu olayların ardından birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı alarak bölgedeki ticaret faaliyetlerinde aksamalara neden oldu.

Refah Muhafızı Operasyonu

ABD, küresel deniz ticaretinin güvenliğini sağlamak amacıyla 18 Aralık'ta bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu"nu başlattığını duyurdu. Kızıldeniz'de, Husilere ait olduğu iddia edilen 3 sürat teknesinin 31 Aralık'ta İsrail ile bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalışması üzerine ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. 10 Ocak'ta ise Husiler, İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD ve Japonya'nın 11 Ocak'ta sunduğu kararı kabul ederek, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep etti. Kararın ardından ABD ve İngiltere, 11 Ocak'ta Yemen'e hava saldırıları başlattı. Bugün de Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda'nın destek verdiği operasyon kapsamında Yemen'deki 8 Husi hedefi vuruldu.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal