İran Cumhurbaşkanı’nın cenazesi sonrası merak edildi: Milli Yas nedir, ne zaman ve hangi durumlarda ilan edilir?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve heyetinin cenazesi sonrasında ülkede Milli Yas ilan edilmişti. Milli Yas hakkında bilgi edinmek isteyenler arama motorlarına yöneldi. Peki Milli Yas nedir, ne zaman ve hangi durumlarda ilan edilir? İşte konu hakkında merak edilenler…

09.02.2023-17:50 - (Son Güncelleme: 21.05.2024-12:37) İran Cumhurbaşkanı’nın cenazesi sonrası merak edildi: Milli Yas nedir, ne zaman ve hangi durumlarda ilan edilir?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve heyetinin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi sonrasında hem İran’da hem de Türkiye’de Milli Yas ilan edilmişti. Milli Yas’ın ne olduğunu ve hangi durumda ilan edildiğini öğrenmek isteyenler arama motorlarını meşgul ediyor. Peki Milli Yas nedir, ne zaman ve hangi durumlarda ilan edilir?

Milli Yas nedir?

Milli yas ya da ulusal yas, bir ülkenin halkının büyük çoğunluğunun katıldığı yas tutma ve anma etkinliklerinin gerçekleştiği özel günlerdir. Türkiye'de milli yas ilanı süreci, Türk Bayrağı Kanunu ve buna bağlı tüzüklerle belirlenir. Bu kanunlar, Türk bayrağının yarıya çekilmesi gereken durumları, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefat yılı olan 10 Kasım dışında Başbakanlık yetkisine bağlar.

İran Cumhurbaşkanı’nın cenazesi sonrası merak edildi: Milli Yas nedir, ne zaman ve hangi durumlarda ilan edilir?

Milli Yas hangi durumlarda ilan edilir?

Milli yas günleri genellikle bir ülke veya başka bir yerde önemli bir kişinin veya kişilerin ölümü, cenazesi veya bu olayların yıl dönümü gibi nedenlerle hükümetler tarafından ilan edilir. Ayrıca, bir ülkede meydana gelen doğal afet, felaket, kaza, savaş veya terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu, bu tür günlerde yaygın olarak uygulanan geleneksel adımlardandır.

Milli Yas ilan edilince ne olur?

Milli yas ilan edildiğinde, aşağıdaki önlemler alınır:

Ülkenin bayrakları yarıya indirilir.

Resmi törenler iptal edilir.

Bazı eğlence ve kutlamalar yasaklanabilir.

Kamusal alandaki kutlamalar sınırlandırılabilir.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal