iPhone o modeli için kullanıcılarına tazminat ödeyecek!

Dünya genelinde geniş bir kesimin kullandığı iPhone hakkında son dönemlerde şikayetler arttı. Apple, 2017'de ilk kez eski iPhone modellerini kasıtlı olarak yavaşlattığını itiraf ederek kullanıcıların tepkisini çekmişti. Bunun üzerine ise 2011 yılında piyasa sürmüş olduğu 4S modelleri yavaşlattığından dolayı kullanıcılarına tazminat ödeyecek. İşte detaylar...

07.05.2022-22:32 - (Son Güncelleme: 07.05.2022-22:32) iPhone o modeli için kullanıcılarına tazminat ödeyecek!

Dünya'da en çok kullanılan teknolojik ürün markası olan Apple'ın 2017 yılında kasıtlı olarak eski iPhone modellerini yavaşlattığına dair olan itirafı sonrasında kullanıcılarından da tepki görmüştü. Bunun üzerinde 2011 yılında piyasaya sürülen 4S modeli içinse bu modeli kullananlara tazminat ödeyeceği açıklandı.

iPhone kullanıcıları bu habere sevinse de iPhone’ların kasıtlı bir şekilde yavaşlatılması durumuna ise aynı tepkiyi veremedi. Geçen yıllarda da Apple, Fransa tarafından 25 milyonluk euroluk bir ceza almış ve sonrasında birkaç ülke daha şirkete ceza uygulamıştı.

Telefon başına ödeme

2015'te piyasaya sürülen İOS 9 işletim sistemi ile iPhone'un 4S modellerini yavaşlatmasından dolayı suçlanan Apple bir şok daha yaşadı. Bazı 4S modeli iPhone kullanıcıları, telefonların yavaşlatıldığı iddiasıyla 2015'te mahkemeye başvuruda bulundu. Alınan karar göre ise şirketin telefon başına 15 dolarlık ödeme yapması kabul gördü.

iPhone 4S

Yani iPhone 4S sahiplerinin açtığı davaya sonucuna göre Apple, kullanıcılarına telefon başına 15 dolar ödeme yapacak. Bu da şirket için toplam olarak 20 milyon dolar demek.

İOS 9 güncellemesi alan bölgeler

O dönemde Türkiye'de de iOS 9 güncellemesi iPhone 4S modelleri için de yayınlanmıştı. Fakat dava kapsamında yalnızca ABD’nin New York ve New Jersey bölgesinde bulunan kullanıcılar tazminat alacak. Konuya dair açıklamalarda bulunan Apple ise şu ifadeleri kullandı:

“Bir telefonun düzgün çalışması için elektronik parçaların pilden anlık olarak yük çekebilmesi gerekir. Pilin empedansı, bu anlık güç iletimini etkileyen özelliklerden biridir. Empedansı yüksek bir pil, güce ihtiyaç duyan sisteme yeterli düzeyde güç sağlayamayabilir. Kimyasal yaşının fazla olması pilin empedansını artırabilir.

Pil şarj düzeyinin düşük olması, kimyasal yaşın fazla olması ve düşük sıcaklıklar, kullanıcıların beklenmedik kapanma sorunu yaşama olasılığını artırır. Uç koşullarda sistem daha sık kapanarak, aygıtın güvenilmez ve kullanılamaz duruma gelmesine neden olabilir. Pilinizin sağlığı azaldıkça en yüksek performansı sunma yeterliliği de azalır. ” Apple kısacası, aşınmış bataryaların işlemci üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve ani kapanmaların önüne geçebilmek için işlemci kısıtlaması yaptığını söylüyor”.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal