İp atlamak kaç kalori yaktırır? İp atlamanın faydaları

Spor yapan bir çok kişi ip atlamanın kaç kalori yaktığını araştırıyor. Peki ip atlamanın yararları neler ve ip atlamak kaç kalori yakar? İşte cevabı...

23.06.2022-17:01 - (Son Güncelleme: 23.06.2022-17:01) İp atlamak kaç kalori yaktırır? İp atlamanın faydaları

İp atlamak kilo vermeye yardımcı olan ve çok sağlıklı egzersizlerden bir tanesi olarak spor yapan bir çok kişi tarafından tercih edilmektedir. İp atlamanın kaç kalori yaktığını öğrenmek ve faydalarını görmek için haberimizi okuyabilirsiniz...

İp atlamak kaç kalori yakar?

İp atlamak hem kalori yakımında hem de güçlenmede en önemli egzersizlerin başında gelir. Bir çok sağlıkçı her gün yarım saat ip atlamanın sağlığa çok yararlı olduğunu bildirmektedir. ABD'de yer alan sağlık kuruluşları 70 kilo civarındaki bir insanın günde 1 saat üp atlayarak saatte 440-590 arası kalori yaktığını açıklamışlardır. Yakılan kalorideki en önemli husus kilonuzdur. Kilolu insanlar daha fazla kalori de yakacaklardır.

İp atlamak kaç kalori yaktırır?

Zayıflamak isteyenler günde kaç dakika ip atlamalıdır?

İp atlamak yoğunluk olarak yüksek bir aktivitedir. İp atlama kalbi zorlayacağı için ip atlama süresi günden güne yavaş bir şekilde arttırılmalıdır. Bir anda yüksek dakikalarda ip atlamaya başlayan insanlarda kalp rahatsızlıkları oluşabilir. İlk günlerde kısa süreli ip atlamaya başladıktan sonra süreyi kendinize göre arttırabilirsiniz. Mesela ilk gün 5 dakika ip atladıktan sonra dinlenip tekrar devam edilebilir. Burada ip seçimi de önemli bir noktadır. İp seçimi boyunuza göre olmalıdır.

İp atlamak haftada kaç kilo verdirir?

Yavaş tempoda ortalama 70 kiloda olan bir insan 1 saatte ortalama 472 kalori yakar, hızlı tempoda bu yakım 708 olur. Buna göre 7000 kalori 1 kiloya tekabül ettiğine göre, ip atlayan bir kişi günde 1000 kalori yakarsa haftada 7000 kalori yakıp 1 kilo verebilmektedir. Sadece ip atlayarak 1 haftda 1 kilo vermek işte bu kadar basittir.

İp atlamak kas yapımında ve yağ yakımında etkilidir

İp atlamak gibi aktiviteleri düzenli yapan insanlarda kas kütlesi artışı görülmektedir. Kas kütlesinin artışı da hızlı metabolizma anlamına gelir. Kısacası eğer yeteri kadar kas kütleniz oluştuysa dinlenirken bile yağ yakabilir ve kilo verebilirsiniz.

Kilo vermek isteyip ip atlayanlar için uzmanlar uyarıda bulunuyor

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi ip atlama ve benzeri, yüksek yoğunluklu egzersizlerin yaşlılar, aşırı kilolu kişiler, tıbbi bir sağlık sorunu olanlar, yaralanma yaşamış kişiler ve romatizma hastalığı olanlar için pek ideal olmadığını ve bu egzersizlerin bu tarz insanlar tarafından yapılmaması gerektiğini açıklamışlardır. Yaşınız kaç olursa olsun ip atlama egzersizlerine başlamadan önce doktor kontrolüne gitmek sağlığınız açısından çok önemlidir. Eğer ip atlarken göğüs sıkışması, kalp ağrısı, nefes alış verişlerde zorluk, aşırı yorgunluk ve mide bulantısı gibi belirtiler gösteriyorsanız ip atlamayı derhal bırakmalısınız.

Kadir Buğra Demir
kbugrademir@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal