İngiltere'de Yeni Aşı Denemesi Başlıyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 pandemisi nedeniyle çeşitli aşılar geliştirilmeye devam ediyor. Adeta yarış haline gelen aşı çalışmalarına bir yenisi İngiltere’den geldi. Yeni aşı testi İngiltere’de 6 bin kişiye uygulanacak.

16.11.2020-15:28 - (Son Güncelleme: 16.11.2020-15:23) İngiltere'de Yeni Aşı Denemesi Başlıyor

Yeni tip koronavirüs salgını son hızla yayılmaya devam ediyor. Kovid-19 tüm dünyayı kasıp kavururken, aşı çalışmalarına bir yenisi İngiltere’de eklendi.  Geliştirilen yeni aşı 6 bin kişide denenecek.

Dünya genelinde 55 milyona yakın sayıda kişi virüs ile enfekte olurken, pandemi boyunca aşı çalışmalarına devam eden İngiltere, Belçikalı ilaç şirketi Janssen’ın geliştirdiği Kovid-19 aşısı insanlar üzerinde uygulanmaya başlanacak. Aşı testlerine İngiltere'den 6 bin kişi katılması planı yapılırken, diğer ülkelerden de destek alarak aşının 30 bin kişiye uygulanması hedefleniyor.

Test uygulananların yarısına 2 ayda bir 2 doz uygulama yapılması bekleniyor. Janssen şirketinin geliştirdiği aşı, bir diğer başarılı olarak anılan aşının ön çalışmalarda Kovid-19'a karşı yüzde 90 koruma sağladığının açıklanmasının ardından gündeme geldi. Belçikalı şirket, geliştirdiği bu Kovid-19 aşısında genetiği değiştirilmiş grip virüsü kullanarak, vücuttaki bağışıklık sistemini uyarıya geçirerek, Kovid-19 karşı koruma sağlama hedefinde. Janssen şirketi tarafından üretilen bu aşı ise İngiltere'nin şimdiye kadar denediği 3. aşı olarak kayda geçecek. Bu aşıdan önce Janssen şirketi, katılımcılarına tek dozluk uyguladığı bir aşı ile test gerçekleştirmişti. Şirket yapılacak bu testte ise 2 doz uygulama yapıldığında, aşının etkisinde artma oluşup oluşmayacağını gözlemlemeyi hedefliyor.

DİĞER AŞININ ETKİSİNİN NE KADAR SÜRE DEVAM EDECEĞİ BİLİNMİYOR

Araştırmacılar ise, bu salgının sona ermesi için daha çok Kovid-19 aşı türüne ihtiyaç olduğunu aktarmakta. Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü (NIHR) Southampton Klinik Araştırma Tesisi Müdürü Profesör Saul Faust gerçekleştirdiği açıklamada, ‘Farklı firmaların tarafından geliştirilen aşıları takip etmemiz çok önemli. Geliştirilen aşıların nasıl bir etki göstereceğini bilmiyoruz. Aynı zamanda tek bir firmadan aşı tedarikinin verimli ve güvenli olacağından emin olamayız’ cümlelerine yer verdi. Daha önce Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği aşının başarısı dünya çapında kendinden bahsettirmişti. Ancak Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği aşılar henüz onaylanmadı. Aynı zamanda da üretilen aşının yaşlı kişilerde ne düzeyde etkili olacağı bilinmediği gibi, Kovid-19’a karşı etkisini ne kadar sürdüreceği de bilinmiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal