İngiltere yeni başbakan kim olacak? Boris Johnson sonrası yeni başbakan böyle belirlenecek

İngiltere gündeminde sıcak gelişmeler boy gösterirken halk İngiltere başbakanının kim olacağını araştırmaya başladı. Boris Johnson'un istifası üzerine siyasi krizler devam ederken yeni isim merak konusu oldu. Peki, İngiltere başbakanı kim olacak, genel seçim yapılacak mı, yeni isim nasıl belirlenecek? İşte detaylar haberimizde yer almaktadır

08.07.2022-12:16 - (Son Güncelleme: 08.07.2022-12:16) İngiltere yeni başbakan kim olacak? Boris Johnson sonrası yeni başbakan böyle belirlenecek

2019 yılında İngiltere Başbakanı olarak seçilen Boris Johnson, dün istifa ettiğini açıkladı. 3 yıldan az süre koltukta kalan Johnson'un yerine kimin geleceği ise merak konusu oldu. İngiltere'de sular durulmazken yeni Muhafazakar Parti lideri için isimler gündeme gelmeye başladı. Boris Johnson'un yerine kim gelecek? 

Muhafazakarlar yeni lideri nasıl seçiyor? 

Muhafazakar Parti liderinin görevi bırakması durumunda otomatik olarak liderlik yarışı boy gösterir. Belirlenen kurallar üzerinden aday olacak kişiler en az 8 milletvekili desteğini almaktadır. İlk turda kişilerin geçebilmesi için yüzde 5 oranında oy almak zorundadırlar. Bu da kişi sayısı üzerinden hesaplandığında 18 milletvekili oyuna denk gelir. 

İkinci turda adaylar yüzde 10 oy alırken bu da 36 vekile denk gelir. 

İleriki turlarda ise en az oyu alan isimler elenir. 

İngiltere'de genel seçim olacak mı? 

Başbakanın istifa etmesi sonucunda illaki genel seçim yapılacak diye bir durum söz konusu değildir. İngiltere'de yaşanan siyasi kriz üzerine en geç 25 Ocak 2025 tarihinde genel seçim yapılabilir. Bu nedenle yeni başkan için seçim kararı da alınabilir. 

İngiltere Başbakanı nasıl seçilecek?

İngiltere başbakanı Johnson ne kadar koltukta kalacak? 

Boris Johnson'un istifası üzerine yeni isim gelene kadar görevinde olacağını açıklayan Johnson'un bu durumu Muhafazakarlar liderlerini seçene kadar koltuktan inmeyeceği anlamına gelir. Buna itiraz edenler ise hemen seçim süresinin başlaması için harekete geçmektedir. 

Johson daha önce gidebilir mi? 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un istifa etmesi üzerine yeni isim gelene kadar görevinin başında yer alacağını söylemesi tepkilere neden oldu. Bir grup ise beklemeden hemen koltuktan inmesi için sloganlar yapıldı. İşçi Partisi Keir Starmer, Johnson'ın hemen bırakmaması halinde güvenoylaması çağrısı yapabileceğini söylerken oy kullanacak kişiler arasında tüm vekiller ve parlamento üyelerinin yarısından bir eksik ya da bir fazla olmasıyla sonucun belirlenmesi aşikardır. 

Boris Johnson'un yerine kim gelecek?

Boris Johnson'un yerine kim gelebilir? 

İstifasını bildiren Boris Johnson'un yerine gelebilecek isimler gündeme gelirken henüz net bir isim belirlenmemiştir. Kesin isim olmamasına rağmen aday olan kişiler tahminen belli oldu. 

-Kalkınma Bakanı Michael Gove

-Ticaret Bakanı Penny Mordaunt

-Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak

-Dışişleri Baakanı Liz Truss

-Dışilişkiler Komitesi Başkanı Tom Tugendhat

-Savunma Bakanı Ben Wallace

-Maliye Bakanı Nadhim Zahawi

Boris Johnson'un mevcut yetkileri nelerdir? 

Görevinden istifa eden Johnson, yeni başbakan gelene kadar durduğu süre zarfında hala aynı yetkilere sahiptir. Fakat pratikte, radikal siyasi kararlar verebilecek bir yetkisi yoktur. İngiltere'yi temsil etmeye devam etmektedir. 

Şahsenem Aktaş
sahsenem@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal